Víziközmű-felújítás: a Nagy Imre úton folytatódnak a munkák

Az utóbbi évek egyik legnagyobb víziközmű-fejlesztése zajlik városunkban. Most az augusztus 7-én induló Megyeri út – Nagy Imre út projekt részleteit ismertetjük a városháza közleménye alapján.

A fejlesztés során a Megyeri út és Nagy Imre út alatt húzódó, 1930 és 1975 között épült nagy átmérőjű főgyűjtőt bővítik, hogy megbízhatóan szállítsa a többletszennyvizet. Több mint 1,5 kilométer hosszan egy méter átmérőjű, korszerű betoncsövek kerülnek a földbe. Ezzel együtt az Északmegyer dűlő alatti, 1950-es években épült 2 fő szállítóvezetéket is fejlesztik, 850 és 1185 méter hosszan váltja új, nagyobb átmérőjű hálózat a régi vezetékeket.

A projekt befejezésének tervezett napja 2024. október 26-a, összköltsége 8,17 milliárd forint, mely az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásából valósul meg.

Megyeri út – Nagy Imre út projekt

IV. ütem: a Nagy Imre út Keszüi út és az Anikó utca közötti szakasza

Teljes szélességben lezárják a Nagy Imre utat a Keszüi úti körforgalom déli ágától az Anikó utcai csomópontig augusztus 7-én, hétfőn 7 órakor.

A Kertváros közlekedésében jelentős szerepet betöltő főút lezárása jelentősen átrendezi a környék forgalmi rendjét, befolyásolva az autóbuszok közlekedését és a Nagy Imre úti parkolók megközelítését is. A lezárt szakaszra csak az építési forgalom hajthat be, a munkaterületet nem lehet megközelíteni, mivel ott mintegy 4 méter mélységű árkokat alakítanak ki.

  • Északi irányból a Keszüi úti körforgalomból déli irányba nem lehet majd kihajtani.
  • Déli irányból a Maléter Pál úti csomópontból a Nagy Imre útra csak a Melinda utcai lakó-pihenő övezetbe, valamint a Tescóba irányuló forgalom hajthat be.
  • Az Anikó utca egyirányú lesz a Sarolta utcától a Nagy Imre út felé, így mind a Melinda utca, mind az Anikó utca elhagyható a Nagy Imre út – Maléter Pál út útvonalon déli irányba.
Terelőút

Az áthaladó járműforgalom számára Egyetemváros irányába a terelőút a Maléter Pál úti csomópont az 57-es számú főút (Lahti utcai körforgalom érintésével) – Füzes dűlő – Megyeri út útvonal.

Egyetemváros irányából Kertváros felé a Tüzér utcától terelőút a Megyeri út – Füzes dűlő – 57-es számú főút – Lahti utcai körforgalom – Maléter Pál út útvonal.

A Maléter Pál út és Nagy Imre út csomópontban a forgalomirányító jelzőlámpákat átprogramozzák, ennek megfelelően az északi ág a jelentős forgalomcsökkenés miatt rövidebb zöldidőt kap, déli irányból az 57-es főút felé kanyarodók pedig jóval hosszabb zöldre számíthatnak.

Kertváros keleti részéről mindkét irányba terelő a Málomi út – Keszüi út – Megyeri út útvonal.

Autóbusz-közlekedés

Az érintett autóbuszok (1, 3, 30Y, 55, 103, 973) számára a terelőút mindkét irányba a Varsány utca lesz, lesznek kimaradó megállók. A részletekről a Tüke Busz Zrt. honlapján ad tájékoztatást.

A Varsány utca megnövekedett forgalma miatt a Varsány utca és Maléter Pál út csomópontban a jelzőlámpát átprogramozzák az alárendelt ág hosszabb zöldidejének biztosítása érdekében.

Parkolás

A Nagy Imre út 7., 9., 11., 13. számú épületek nyugati oldalán található parkolóhelyek (a térképen zölddel jelölve) augusztus 7-én 7 órától a Kamilla utca felől, tehát keleti irányból lesznek megközelíthetőek, illetve a Kamilla utca felé lehet elhagyni a területet.

  • A szennyvíz-rekonstrukcióval érintett szakaszokon szintén augusztus 7-től kezdve munkaidőben (munkanapokon 8 és 17 óra között) a parkolókat korlátozottan lehet használni.
  • A Nagy Imre út lezárt szakaszán a meglévő gyalogos-átkelőhelyek helyén lehet átkelni.
  • Az Anikó utcai taxiállomás a lezárás ideje alatt ideiglenesen megszűnik.
Az érintett területen élőket, ott működő vállalkozásokat a projekt részleteiről, ütemezéséről szórólapon és/vagy elektronikus úton tájékoztatják. Az önkormányzat köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását. Egyúttal kérik a pécsieket, hogy a kivitelezés idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek. Az egész várost érintő útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatban itt található részletes tájékoztatás.

A teljes közműinfrastruktúra-fejlesztési projekt tervezetten 2024 őszéig tart.

Hirdetés