Május 22-én megkezdődnek a Petőfi utcai szennyvízvezeték-rekonstrukció III. ütemének kivitelezési munkálatai. A legfontosabb tudnivalók az önkormányzat alábbi közleményében olvashatók.  

Mint ismert, a Petőfi utca Kolozsvár utcától a Kodály Zoltán utcai körforgalomig tartó szakaszán öt ütemben újulnak meg a szennyvízvezetékek december végéig bezárólag. A beruházás az utóbbi évek egyik legnagyobb, mintegy 3 milliárd forintból megvalósuló víziközmű-fejlesztése.

A II. ütem vége

Május 9-től még rövid időre, előreláthatólag egy hétig a 6-os főúton is forgalomkorlátozásra lehet számítani, ugyanis Uránváros irányába csak egy sáv lesz járható, a Belváros irányába pedig sávelhúzásra kell számítani.

A II. ütem kivitelezési munkálatai május 19-én fejeződnek be a Petőfi utca József Attila utca (6-os főút) és Erreth Lajos utca közötti területen, így ezen a szakaszon május 22-től visszaáll az eredeti forgalmi rend: a Petőfi utcában újra használható lesz az Erreth Lajos utca és a 6-os főút közötti szakasz, így a Petőfi utcáról a Belváros irányába történő kanyarodás is újra lehetővé válik.

A II. ütem lezárásával a teljes útburkolat helyreállítása ideiglenesen történik csak meg. Annak érdekében, hogy a Petőfi utca kivitelezésben érintett szakasza egységesen, teljes szélességében új burkolatot kaphasson, az aszfaltozási munkákat nyáron végzi majd el a kivitelező.

III. ütem: május 22. – július 7.

A Petőfi utca Erreth Lajos utca és a Hungária utca közötti szakasza

A szennyvízvezeték-rekonstrukció a III. ütem teljes időszakában teljes útlezárás mellett valósul meg annak érdekében, hogy minél gyorsabban haladhasson a felújítás, a lehető legrövidebb ideig zavarva a közlekedést.

Az út közepén, 3 méteres mélységben futó fővezetéket korszerű béleléses technológiával cserélik a szakemberek, az ingatlanok bekötéseinek felújítását az út két oldalán párhuzamosan, egyszerre végzik.

A fejlesztés minden szempontból hasznos Pécs számára, hiszen amellett, hogy hatékonyabbá válik a szolgáltatás, csökkenthető a meghibásodások, így az emiatt szükséges útlezárások, felbontások száma is.

A város forgalomtechnikai szakemberei kellő figyelmet fordítottak arra, hogy a Petőfi utcát érintő lezárás idejére megfelelő helyettesítő kerülőutakat jelöljenek ki a környéken.

  • A Hungária útról a József Attila utcára (6-os főút) – és ellenkező irányba – való eljutás a Madách Imre és Erreth Lajos utca útvonalon érhető el egyszerűen.
  • A Hungária utcából balra nagyívben, a Madách Imre utcára továbbra is be lehet kanyarodni.
  • A felújítással érintett szakaszon a kivitelezés idejére a gyalogos forgalom az utca két oldali járdáján haladhat, a kerékpárosok a terelőutakat használhatják.

A lezáráshoz kapcsolódóan a 6-os főutat is érintik forgalomtechnikai változások:

  • a 6-os főúti (József Attila utcai) csomópontban a jelzőlámpával ellátott keleti gyalogos átkelő a munkálatok idejére megszűnik (a jelzőlámpás csomópont Petőfi utca – József Attila utca irányú forgalma kapacitásnövelése érdekében),
  • a Megyeri tér és a 6-os számú főút csomópontban lévő keleti oldali gyalogos átkelőhely pedig továbbra is lezárva marad a kereszteződés nagyobb forgalomáteresztő képessége érdekében.

Parkolás

  • A lezárt szakaszra szóló (II-es díjzóna B szektora) kedvezményes bérleteket a szomszédos Megyeri téren és a Nagy Jenő utcában is elfogadják.
  • A Madách Imre utca nyugati oldalán hétfőtől péntekig reggel 7 és este 18 óra között nem engedélyezett a parkolás, míg a keleti oldalán tilos a parkolás.
  • Az Erreth Lajos utca északi oldalán hétfőtől péntekig reggel 7 és este 18 óra között nem engedélyezett a parkolás, míg a déli oldalán tilos a parkolás.

Mindenképp fontos figyelembe venni, hogy a terelőutaknak kijelölt utcákban növekedni fog a kétirányú forgalom, ezért a nem megfelelően parkoló autók nehezíthetik a közlekedést.

A kivitelezési munkálatok ideje alatt a kommunális hulladékelszállítás rendje nem változik, a lezárt területre eső konténerek részére ideiglenes tárolóterületeket jelöltek ki a Petőfi utca szabadon maradt csomóponti ágainak (Garay utca, Hargita utca és Erreth Lajos utca) a környezetében az ürítésük biztosíthatósága érdekében.

A kivitelezés előreláthatóan 7 hetet vesz majd igénybe, a munkálatok várhatóan július 7-ig tartanak.

További információk ezen a honlapon találhatók.

Használjuk az online eszközöket és felületeket

Az önkormányzat felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy a munkálatok ideje alatt a forgalomtól ideiglenesen elzárt területeket ne használják. Egyrészt mert a munkaterületen a munkagépek folyamatosan mozgásban vannak, és balesetveszélyes, másrészt pedig a KRESZ szabályai tiltják azt. A rendőrség az érintett területen fokozottan járőrözik, amennyiben szabálysértést tapasztalnak, eljárást indítanak és bírságot szabnak ki.

Kérik továbbá, hogy az autósok használják a forgalomtechnikai szakemberek által kijelölt terelőútvonalakat, ezzel is enyhíthetik a reggeli és délutáni torlódások kialakulását.

Útvonaltervezés előtt figyeljük a Biokom által fejlesztett honlapot, melyen aktuális forgalmi információk találhatóak az útlezárásokra és természetesen a kerülőutakra fókuszálva, valamint a társaság közösségi oldalát, ahol figyelemfelhívó videókkal is tájékoztatják a lakosságot.

Táblák és szórólapok kihelyezésével segítik a kivitelezéssel érintett területen a lakók tájékoztatását, a környékbeli vállalkozásokat elektronikus úton és szórólapok segítségével informálják. Az aktuális útfelújításokról folyamatosan frissítik az online navigációs felületeket.

Pécs önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a fejlesztéssel érintett területen lakók és a területet használók mindennapjait, köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását.

Kérik a pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

A teljes közmű-infrastruktúra fejlesztés projekt megvalósítása tervezetten 2023 végéig tart.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés