A holland vádlott írásban tett vallomásának felolvasásával, két tanú meghallgatásával és iratismertetéssel folytatódott a pécsi Volvo-per Kaposváron. Április 27-én következnek a perbeszédek, és valószínűleg ítélet is lesz. 

A keddi tárgyalás legérdekesebb része az volt, amikor a bíró, dr. Vadócz Attila az iratismertetés során felolvasta egy, a holland rendőrség által lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét. A perbe utólag bekerült vádlott, S.P., a Tüke Busznak a használt Volvókat eladó holland közvetítő cég vezetője egy ismerősének több alkalommal is idiótának nevezte a másodrendű vádlottat, a magyar-holland kettős állampolgár Cs. A-t. A holland férfit nem sokkal a telefonbeszélgetés előtt kereste fel a rendőrség az ügylet miatt. S.P. azért nevezte többször is idiótának Cs.A-t, mert az 900 ezer euróval egyszerűen besétált egy amszterdami bankfiókba és betette azt a számlájára, amivel elindította a lavinát, először a holland, majd a magyar rendőrség kezdett nyomozásba. A telefonbeszélgetésben a holland üzletember elmondta, retteg, mert “nagy baj lehet a dologból”, továbbá beszélt arról is, hogy a közvetítői marzsból szintén részesülő másik “magyarnak” ki kell majd találni valamit az elutalt 300 ezer euró miatt. Ez a “magyar” a harmadrendű vádlott, P.E., aki már az előkészítő szakaszban elismerte bűnösségét.

Röviden összefoglaljuk, mit kell tudni az ügyről:

  • A Tüke Busz Zrt. egy holland cégtől 2015-ben vásárolt 115 használt Volvo autóbuszt. A pécsi önkormányzat közgyűlése úgy döntött, hogy az ügyletre a közlekedési cég 3,5 milliárd forint hitelt vehet fel. A vételár is ennyi lett. Csakhogy kiderült, a holland cég a 11 millió eurós vételárból közel 2,5 millió eurót különböző, vele kapcsolatban lévő személyeknek utalt át. Ez felvetette a korrupció gyanúját a holland, és a magyar hatóságok szerint is.
  • Az ügyészség azzal vádolta meg a Tüke Busz a buszbeszerzés idején regnáló vezetőjét (elsőrendű vádlott) és egy magyar-holland kettős állampolgár üzletembert, Cs. A.-t (másodrendű vádlott), hogy noha tudtak arról, hogy a buszok eredeti tulajdonosa, a Volvo Hollandia sokkal olcsóbban adná a flottát, az önkormányzat döntéshozóit megtévesztve tudatosan összejátszottak annak érdekében, hogy az önkormányzat a magasabb vételárat fogadja el, a holland cég közbeiktatásával létrejött különbözetet pedig lenyelték.
  • A harmadrendű vádlottat, P. E.-t, akinek szintén jutott a különbözetből, pénzmosással vádolták meg, ő már az előkészítő szakaszban elismerte bűnösségét. Két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki rá a bíróság. Ezen kívül 1,5 millió forint pénzbüntetésre és 179 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. Ő egyébként évekkel ezelőtt Bánki Erik baranyai fideszes politikus egyik cégének ügyvezetője volt. Annak ellenére, hogy elismerte bűnösségét, az ítéletet túl súlyosnak gondolta, ezért fellebbezett, de fellebbezését elutasították, így az ítélet jogerős.
  • A közvetítői jutalékot a következőképpen osztották ki: 1,9 millió eurót utalt a holland közvetítő cég Cs. A. szerbiai bankszámlájára, aki ezt felvette készpénzben. Ebből 900 ezret próbált meg befizetni Hollandiában, ezt az összeget lefoglalták. 300 ezer euró ment P.E. thaiföldi bankszámlájára, aki ezt fel is vette onnan. Mindössze 200 ezer euró volt a közvetítő cég, így S.P. haszna az ügyletből.
  • Az első- és másodrendű vádlott tagadta bűnösségét.
  • Az elsőrendű vádlott időközben elhunyt.
  • A holland „közvetítő” cég egykori holland tulajdonosa, ügyvezetője, S. P. ellen ugyanebben az ügyben gazdasági csalás miatt eljárás indult Magyarországon, de a hatóság korábban valamiért különválasztotta ügyét a másik három gyanúsítottétól. Tavaly azonban S. P.-t is megvádolta az ügyészség, a két ügyet egyesítették, és a holland férfi szeptemberben meg is jelent a kaposvári bíróság előtt – vádlottként.
  • Az elsőrendű vádlott ügyvédje indítványára a bíróság korábban tanúként idézett fideszes politikusokat, Bánki Eriket, Páva Zsoltot, és Csizi Pétert. Ezzel azt akarta bizonyítani, hogy valójában politikusok mozgatták a szálakat, és védence csak mellékszereplő volt a történetben. Az eljárás során kiderült, Bánki Erik és Csizi Péter a buszbeszerzés idején együtt repültek Hollandiába, de Bánki azt mondta a bíróságon, hogy magánjellegű programon vettek részt.
  • A Tüke Busz 606 millió forint értékben polgári jogi igényt jelentett be, álláspontjuk szerint ennyi kár érte őket az ügylet miatt.

A mai tárgyalás S. P. vallomásának felolvasásával kezdődött, mivel a férfi nem kívánt megjelenni a bíróság előtt. Szerinte ő és cége minden előírást betartott, nem színlelt munkát végzett, hiszen gyakori, hogy közvetítőt alkalmaznak az ilyen üzleteknél. Cs.A.-ra nagy szükség volt, neki és P.E-nek is a kapcsolatait használták fel. Úgy véli, alaptalan, hogy a cégére írták ki a pályázatot, sok munkájuk volt a buszokkal, ráadásul az ügyletet sokan ellenőrizték a pécsi önkormányzat részéről is. Tudták, mekkora hitelt fog felvenni a Tüke Busz, nem róható fel nekik, hogy ennek ismeretében tették meg az ajánlatukat, de valószínűleg enélkül is ennyit mondtak volna – fejtegette. Az érvényesített haszonkulcs szerinte reális ebben az üzletágban, ő pedig nem követett el bűncselekményt, felmentésre számít.

A bíróság meghallgatta tanúként a Volvo Magyarország egyik vezetőjét, aki szerint az ilyen ügyleteknél 5-10 százalék haszon a reális, a 20 százalékot magasnak tartja. 

A tárgyaláson megjelent Cs.A., a vádlott budapesti védője, illetve S. P. pécsi ügyvédje egyaránt amellett érveltek, hogy a közvetítő egy ezen a területen jól ismert, és referenciákkal rendelkező cég volt, nem a semmiből jött, az üzletbe való bevonása logikus és szükségszerű volt, a megszerzett marzs nem irreális mértékű, továbbá hogy mind a holland vállalkozás, mind Cs.A. végzett valós munkát az ügylet során.

A per április 27-én folytatódik a perbeszédekkel, ítélet várható.

Hirdetés