Zag Gábor: semmi sarcolás, megy a cafeteria a közalkalmazottaknak

Zag Gábor képviselő, bizottsági elnök (DK, középen) a közgyűlés januári ülésén

Az önkormányzat biztosítja az első félévi cafeteriát a pécsi óvónőknek és a többi, a város alkalmazásában álló közalkalmazottnak is.

Zag Gábor (DK), a pécsi önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának elnökeként lapunkat arról tájékoztatta, hogy egy június 12-ai határozat rendelkezik arról, hogy a város alkalmazásában álló közalkalmazottak, akiknek ez az idei költségvetési rendelet szerint jár, megkapják az első félévre járó cafeteriát. 

hirdetés

– Biztosítjuk a cafeteriát a pécsi óvónőknek és a többi közalkalmazottnak is – így Zag Gábor. – Összesen több mint 73 millió forintot csoportosítunk vissza a járvány időszakára meghatározott védekezési alapból, ezzel együtt az első félévre összesen 80 millió forint cafeteriát biztosítunk a pécsi közalkalmazottaknak. Ezeket a juttatásokat a napokban már bérszámfejtik az intézmények. Azaz, bármit is mondjon a pécsi Fidesz és önkormányzati frakcióvezetője, nem igaz, hogy megsarcoljuk az óvodákat. Ezeket a pénzeket senki nem vette el, senki nem vonta el, a korábbi döntés a felfüggesztésükről szólt és a forrás ideiglenes áthelyezéséről a védekezési alapba. 

A DK önkormányzati képviselője emlékeztetett rá: Csizmadia Péter a járványidőszak elején még segítségükről és arról biztosította a városvezetést, hogy frakciójuk „kész mindenben együttműködni, amely a rendkívüli helyzet kezelésére szolgál”. Ehhez képest a Fidesz frakciója nem szavazta meg az önkormányzat védekezést célzó gazdasági csomagját, benne azt a 20 millió forintot sem, amelyet a kiemelkedően helytálló idősotthoni gondozóknak juttat az önkormányzat. 

Zag Gábor hozzátette: Csizmadia Péter finoman szólva tévedett akkor is, amikor arról írt közösségi oldalán, hogy „a közterületek és közparkok lezárása ugyanis egyáltalán nem függ a Kormánytól. Ha Péterffy Attila úgy akarta volna, akkor már rég lezárhatta volna őket”. Ezt később éppen a Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta, amikor az első alkalommal, húsvétra megadta a közterületek lezárásának jogát a polgármestereknek. 

– Legutóbb a pécsi óvodák kapcsán beszélt megszorításról, elvonásról, hálátlanságról,  igazságtalanságról, embertelenségről és elvonásról Csizmadia Péter, miközben az óvodákban már bérszámfejtik a dolgozók cafeteriáját – mondta Zag Gábor. – Azt gondolom, hogy a járványhelyzet vége felé közeledve elmondhatjuk, hogy ha a pécsi Fidesznél ez a segítség és az együttműködés, akkor kevesebbel is beértük volna. 

A jogi és ügyrendi bizottság elnöke annyi javaslattal élt még a kormányoldali frakció felé, hogy ha alaposabban elolvasnák a közgyűlések előterjesztéseit, akkor talán kevesebb lenne a hasonló félreértés.

Csizmadia Péternek és a Fidesznek a Pécsma egy külön cikkben lehetőséget biztosít a válaszadásra, reagálásra.

Frissítés: Ebben a cikkben olvasható a Fidesz pécsi frakcióvezetőjének reakciója.

Hirdetés