Nyőgéri Lajos: “Emberségből elégtelenre vizsgáztak a Fidesz és az ÖPE képviselői”

Nyőgéri Lajos önkormányzati képviselő

A tegnapi online közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja a járványhelyzet miatti költségvetési intézkedéscsomag volt.

hirdetés

 Online ülést tartott kedden a pécsi közgyűlés, amelyen a képviselők szavazhattak a járványhelyzet miatti azonnali költségvetési intézkedésekről. A veszélyhelyzet kihirdetése óta a polgármester gyakorolja a közgyűlés jogait, egyedül hozhat döntéseket, de Péterffy Attila – ahogy az előző online közgyűlésen, úgy most is – szavazásra bocsátotta a határozatokat.

 Lapunkat Nyőgéri Lajos, a Mindenki Pécsért-MSZP-frakció vezetője arról tájékoztatta, hogy a költségvetési intézkedési csomag 20 tételt tartalmazott, döntés született többek között

  • a Veszélyhelyzeti Alap létrehozásáról;
  • a béren kívüli juttatások folyósításának augusztus 31-ig való felfüggesztéséről;
  • az intézmények 100 milliós beruházási keretének Veszélyhelyzeti Alapba történő átcsoportosításáról;
  • 198 millió forint intézményi tartalék Veszélyhelyzeti Alapba történő átcsoportosításáról;
  • számos önkormányzati intézmény személyi juttatásokra és dologi kiadásokra megcímzett költségvetési kereteinek Veszélyhelyzeti Alapba való átcsoportosításáról;
  • a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretének Veszélyhelyzeti Alapba történő áthelyezéséről;
  • ahogy arról is, hogy a Veszélyhelyzeti Alapból 100 millió forintot költenek bérpótló támogatásra, gondozási támogatásra, és albérleti támogatásra.
  • az önkormányzat két idősotthonát működtető Integrált Szociális Intézmény dolgozóinak egyszeri keresetkiegészítésére 20 millió forintos keret létrehozásáról, amivel elismerik a legveszélyeztetettebb munkakörben, a járványügyi védekezés frontvonalában tevékenykedő önkormányzati dolgozók erőfeszítéseit.

Nyőgéri Lajos elmondta, legnagyobb megdöbbenésére a Fidesz és az ÖPE frakciójának tagjai nemmel szavaztak a csomagra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a várost tíz évig irányító politikai erők képviselői nem támogatták, hogy a szociális területen dolgozók munkáját kézzelfogható módon is elismerje a város.

– A Fidesz és a KDNP-ÖPE képviselői nemmel szavaztak arra, hogy a rendkívül szerény fizetés ellenében a koronavírus járvány idején is a frontvonalban dolgozó pécsiek érdemi anyagi elismeréshez jussanak – vélekedett az MSZP-s politikus. – Arra, hogy mennyire nem számít nekik azoknak a pécsieknek a munkája, akik nap mint nap a legelesettebb embertársainkat ápolják ezekben a nehéz időkben is, egyszerűen nem találok szavakat. A pécsi Fidesz és az ÖPE képviselői érdemben eddig sem segítettek a járvány elleni védekezésben. A szájkaratéban ugyan eddig is jeleskedtek, de emberségből elégtelenre vizsgáztak tegnap, a bizonyítványukért majd a pécsi polgároknál jelentkezhetnek – fogalmazott Nyőgéri.

Levélben megkerestük a Fidesz- és az ÖPE-KDNP-frakció vezetőit, Csizmadia Pétert és Kővári Jánost, felkínálva nekik is, hogy megosszák a közvéleménnyel álláspontjukat a témában. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS 17.15:

Kővári János, az ÖPE-KDNP-frakció vezetője a következőket nyilatkozta a Pécsmának az általuk elutasított intézkedéscsomaggal kapcsolatban:

Rákérdeztem az online közgyűlésen, hogy az a 2,5 milliárd forint, amire állítólag a járványhelyzet miatti hiánnyal küzdő önkormányzati cégek nyújtottak be igényt, pontosan milyen tételekből áll össze, ám erre nem kaptam érdemi választ. Úgy döntöttek 2,5 milliárd zárolásáról, hogy az nincs megfelelően alátámasztva. Mindezt tűzijátéknak gondolom, de nevezhetem egy Houdini-tervnek is, hiszen nem más, mint illúziókeltés. Számos intézmény működési költségét zárolták, ha ezeket a pénzeket ténylegesen elvonnák, sok közülük működésképtelenné válna. Ha viszont nem veszik ki a rendszerből ezeket a pénzeket, miből fogják a cégek hiányát finanszírozni? Hiszen, ahogy Ruzsa Csaba alpolgármester nyilatkozta, a költségvetésben meglévő, az állami hitel törlesztésére félretett 2,5 milliárdos pluszt nem kívánják felhasználni. Sokkal célravezetőbb lenne moratóriumot kérni a hiteltörlesztésre a kormánytól. Azt javasoltam a közgyűlésen, hogy erre a témára a következő közgyűlésen térjünk vissza, amikor a költségvetés módosításáról és a zárszámadásról tárgyalunk majd, hiszen akkor már lesznek pontos kiadási-bevételi tételek és tisztábban láthatunk.

FRISSÍTÉS 18.30:

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozata:

Nyőgéri Lajos egy tőle már évtizedek óta megszokott hangulatkeltő nyilatkozatot adott. Mi éppen, hogy azt nem támogattuk, hogy Péterffy Attila 210 millió forintot vegyen el az óvodáktól és bölcsődéktől, ellentétben a most sajnálkozó Nyőgéri Lajossal, aki ezt szó nélkül megszavazta. Véleményem szerint az az embertelen, aki a járvány alatt megsarcolja azokat óvodai és bölcsődei dolgozókat, akik maguk is kivették a részüket a védekezésből, például a PAPI programba történt átvezénylésük miatt.
A FIDESZ frakció tagjai a tegnapi ülésen ugyanakkor támogatták, hogy 50 ezer forintos bérpótló támogatásban részesüljenek azok a pécsiek, akiknek munkája a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelt el, mint ahogy azt is támogattuk, hogy szintén 50 ezer forintos gondozási támogatást kapjanak azok a pécsiek, akik közeli rokonukat gondozzák otthon, továbbá azt is megszavaztuk, hogy 30 ezer forintos albérleti támogatásban részesüljenek azok, akiknek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt is volt pécsi lakcíme és érvényes bérleti szerződése.
Mindezeken túl, Nyőgéri Lajos valótlan állításával ellentétben, további olyan, a pécsiek helyzetén javító javaslataink is voltak az elmúlt időszakban, amikkel a városvezetés is foglalkozhatna, ha éppen Péterffy Attila nem azzal lenne elfoglalva, hogy például a járványhelyzettel takarózva miként juttat a PÉTÁV Kft vagyonából 200 millió forintot a korábbi munkáltatójának, egy francia multicégnek.
Ezzel kapcsolatban pedig szívesen hallanék szakmai választ Nyőgéri Lajostól arra, hogy vajon miért szavazta meg a gazdasági bizottságban, hogy ez a nagyjából ezer pécsi család éves távhődíj befizetésének megfelelő összeg egy magáncégnél kössön ki, ahelyett, hogy azt például az önkormányzati cég dolgozóinak béremelésére fordítanák? Arra is kíváncsi lennék, hogy Nyőgéri Lajos szerint ez mennyiben szolgálja a pécsi emberek érdekeit?
Nyőgéri Képviselő Úr a nyilatkozatakor is tisztában volt azzal, hogy a szociális dolgozókat érintő tétel egy sor, az óvodai és bölcsődei dolgozókéhoz hasonló elvonás és megszorítás közé becsempészett módon jelent meg az előterjesztésben, amely elvonásokhoz mi nem tudtunk asszisztálni, mert azok semmilyen konkrét számmal, adattal sem voltak alátámasztva és még ezirányú kérdéseinkre sem kaptunk választ a városvezetéstől. Éppen ezért kértük amúgy az ülésen Polgármester Úrtól, hogy a támogatásokról és az elvonásokról külön szavazhassunk.”

Az online közgyűlés nem volt nyilvános, videófelvétel kerül fel róla rövidesen a Pécs Tv Youtube-oldalára.

FRISSÍTÉS 21.50:

Már fel is került:

Hirdetés