Zenés irodalmi estekben sem lesz hiány a Múzeum Utca Pluszon

Idén is vérbeli fesztiválhangulat költözik a belvárosba, ugyanis július 1. és 4. között a Pécs Nyitva 2.0 kampányon belül rendezik meg a tavaly nagy sikerrel elindított Múzeum Utca Plusz fesztivált. A nagy bulira és eszem-iszomra hangolódás jegyében a következő napokban több cikkben is foglalkozunk Pécs „legfiatalabb” nyári kulturális- és gasztronómiai programcunamijával, egy kicsit betekintve a kulisszák mögé. Most a Múzeum Utca Plusz irodalmi programjaival foglalkozunk részletesebben, amelyek a zenével ötvözve nyújtanak majd élménydús kikapcsolódást.

Július 3-án 16 órától a Janus Pannonius Múzeum ad majd otthont Csemer Boggie és Grecsó Krisztián közös zenés irodalmi estjének, a „Költőim”-nek. A formáció egyáltalán nem újkeletű, hiszen a Fonogram-díjas előadóművész, Csemer Boglárka már 2018 óta viszi nagy sikerrel irodalmi szobakoncert sorozatát.

– Több íróval, költővel is álltam már egy színpadon a sorozat keretében 2018 óta – mondta a PécsMa érdeklődésére Csemer Boggie. – Egyszer Krisztiánnal is, és gyorsan kiderült, hogy nagyon jól működünk együtt. Ő eleve nem egy amolyan „magányos” író, hiszen zenél is. Pontosan tudja azt, hogy milyen színpadon állni. Felolvasás, zene, beszélgetés, egymásra reflektálás. Nagyjából így tudom összefoglalni azt, hogy mit is kapnak azok, akik ellátogatnak a „Költőim”-re. Fajsúlyos témákról beszélgetünk, közben pedig odaillő idézeteket olvasunk fel, és zenéket játszunk. Nagyon jó élmény volt a közelmúltban, Kiskunhalason rendezett estünk, hiszen ott mutatkozott be Grecsó Krisztiánnal közös dalunk. Ő írta a szöveget, és a zenét szereztem hozzá. Ebből is látszik, hogy valóban egymásra vagyunk hangolódva, és talán éppen ezért adhat egy igazán jó élményt a nézőknek is az estünk.

A Fonogram-díjas Csemer Boglárkált is láthatják, hallhatják a Múzeum Utca Plusz látogatói

A „Költőim” ráadásul ingyenes program, hiba lenne hát kihagyni!

Szintén belépő vásárlása nélkül lehet megtekinteni a Múzeum Utca Plusz „18-as karikás” előadását. Igen, a BADY 18+ esetében bizony pajzán, erotikus dolgok szem és fültanúi lehetnek az érdeklődők – na persze azért nagyon is irodalmi stílusban. Az Ady Endre pajzán, pikáns szövegeiből készített előadást Seres Tamás rendezte, a zenét hozzá – merthogy az is lesz – Lotfi Begi írta, a két főszereplő pedig Balla Eszter és Csuja Imre lesznek. Látva a névsort, aligha kell kapacitálni bárkit is, hogy július 2-án, 16 órakor elmenjen a Káptalan utca 5-be…

Az irodalmi előadások sora azonban már július 1-jén elindul a Janus Pannonius Múzeumban 16 órakor, méghozzá a Klasszik Lasszóval. Hogy a címet olvasva már látjuk is magunk előtt a vadnyugat harcosait? Nem véletlen, ugyanis az írókból és zenészekből álló formáció egy western történetbe ágyazva keres válaszokat arra, hogy mi és miért történik velük.

A Klasszik Lasszó előadó csapata

– Elég nehéz lenne meghatározni az előadás műfaját – mondta el érdeklődésünkre Czinki Ferenc író, a Klasszik Lasszó egyik résztvevője. – Van benne zene, novella, párbeszéd, még slam poetry is. Számomra azért nagyon értékes ez, mert mind máshonnan jöttünk, más és más háttérrel rendelkezünk. Kemény Zsófi és jómagam írók vagyunk, Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor és Pénzes Máté a Blahalouisiana zenekar tagjai, Vitáris Ivánt pedig az Ivan & The Parazolból ismerhetik sokan, végül csatlakozott még hozzánk a Mary Popkids ütőse, Sárkány Bertalan is. Régóta csináljuk már ezt, általában egy történetet egy évig viszünk végig. Bár a keret állandó, de előadásról előadásra változik egy kicsit, az improvizációnak is komoly szerepe van a estjeink során.

Az idei Múzeum Utca Plusz programjáról az alábbi cikkekben számoltunk be:

JÓ RÁ EMLÉKEZNI: SOK-SOK FOTÓ ARRÓL, HOGY MILYEN FRANKÓ VOLT A TAVALYI MÚZEUM UTCA PLUSZ

AZ IDEI MÚZEUM UTCA PLUSZ A KÉPZŐMŰVÉSZEK ÉS VICTOR VASARELY ÜNNEPE LESZ

NEMSOKÁRA ITT VAN A NYÁR LEGFINOMABB HÉTVÉGÉJE: JÖN A NEGYEDIK PÉCSI SZELET!

NÉGY JÚLIUSI NAP A KÁPTALAN UTCÁBAN, TELE JOBBNÁL JOBB GYERMEKPROGRAMOKKAL

JÚLIUSBAN INDUL AZ IDEI ELSŐ PÉCSI FESZTIVÁL: JÖN A MÚZEUM UTCA PLUSZ!

PÉCS LESZ AZ IDEI NYÁR SLÁGERE: INDUL A PÉCS NYITVA 2.0!

Múzeum Utca = Koncert utca

Pécs tényleg nyitva van: pár nap, és itt a nyár első fesztiválja

Kiemelt kép: jegymester.hu