Hirdetés

Idén is vérbeli fesztiválhangulat költözik a belvárosba, ugyanis július 1. és 4. között a Pécs Nyitva 2.0 kampányon belül rendezik meg a tavaly nagy sikerrel elindított Múzeum Utca Plusz fesztivált. A nagy bulira és eszem-iszomra hangolódás jegyében a következő napokban több cikkben is foglalkozunk Pécs „legfiatalabb” nyári kulturális- és gasztronómiai programcunamijával, egy kicsit betekintve a kulisszák mögé. Most bővebben a képzőművészeti programokról lesz szó, amikből nem lesz hiány, ráadásul szép számmal akadnak köztük igencsak látványos elemek is.

Főszerepben: Victor Vasarely

A Múzeum Utca Plusz első napján, július elsején 16 órakor adják át a Vasarely Múzeum udvarán a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész hallgatói által készített kinetikus, színes, négyméteres falécekből álló köztéri fainstallációt, amelyet Vasarely munkái és az op-art művészet inspirált. Kárpáti Kata, a Janus Pannonius Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy az installációt a hallgatók a Múzeumok Éjszakáján, június 26-án kezdik építeni, a munkát pedig dokumentálják is. Mint mondta, az alkotást 13 egyetemisták által beküldött pályamű közül választották ki.

A térinstallációra ráülni, rámászni ugyan nem lehet, de nagyon játékos és szemkápráztató a mozgása – tette hozzá.

A térinstalláció látványterve (forrás: JPM)

Az alkotás az egyik eleme annak az egyetemi együttműködésnek, amelynek keretében a PTE Műszaki és Informatikai Kara, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti intézet mutatkozik be a pécsi Vasarely-gyűjtemény, illetve az op-art és kinetikus művészet ihlette műveikkel, többek között a képzőművészethez és az építészethez kapcsolódó fotóművészeti munkákkal. Ezek közül ki kell emelni a Budapesti Metropolitan Egyetem OP Art Design Showroom hallgatói által tervezett „Vasarely-ruhákat”, amelyeket a fesztivál alatt a Múzeum Galériában láthatnak az érdeklődők (a ruhák készítésének háttértörténetét videókon mutatják be a kiállítótérben).

Vasarely munkássága nagyban meghatározza a fesztivál programját

Kárpáti Kata kiemelte, hogy a fenti egyetemi együttműködés az első fázisát jelenti annak a 2022 nyarára tervezett képzőművészeti, építészeti és fotóművészeti anyagot bemutató kiállítás előkészítésének, ami majd a pécsi Modern Magyar Képtárban lesz megtekinthető. A pécsi Vasarely-gyűjteményhez, Victor Vasarely életművéhez, illetve az op-arthoz kapcsolódó tárlatot a Janus Pannonius Múzeum a Pécs és Aix-en-Provence között fennálló partnerkapcsolat 10. évfordulója alkalmából rendezi – mondta.

Vasarely kapcsán ki kell emelni, hogy a Janus Pannonius Múzeum kerekasztal-beszélgetéseket indít „Művészet a tudomány határán” címmel, amelynek első „felvonására” a Múzeum Utca Pluszon, július 3-án 18 órakor kerül sor a Martyn Ferenc Múzeumban.

A téma érdekes: az űrkutatás mint inspiráció Vasarely művészetében.

Akik beszélgetnek: Orosz Márton művészettörténész, a budapesti Vasarely Múzeum vezetője és Perger István, a Keletiből Hongkongba utazási-történelmi blog szerzője (a beszélgetést Getto Katalin esztéta, muzeológus moderálja). A beszélgetéseket egyébként a múzeum podcast-formában közzé is fogja tenni.

A zománcművészeti kiállítás kapcsán is rendeznek kerekasztal-beszélgetést

Ha már kerekasztalok: a fesztiválon július elsején 18 órakor Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa, Pinczehelyi Sándor képzőművész, Doboviczki Attila, a pécsi Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa és Kopeczky Róna művészettörténész (acb Galéria) beszélgetnek majd a Modern Magyar Képtár „Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon 1967-1972” című kiállításhoz kapcsolódóan, ahol minden bizonnyal szó esik majd Vasarely zománcművészetre tett hatásáról is.

Idén is lesz Design Liget

Ahogy tavaly, úgy idén is lesz Design Liget múzeumigazgatóság udvarában, július 2-től július 4-ig 16 órától egészen éjfélig. De miről is van szó? Oláh Enikő, a Design Liget kurátor-szervezője és a Mediátor Egyesület alelnöke lapunknak elmondta, hogy a budapesti WAMP művészpiacára emlékeztető kezdeményezés célja az, hogy a pécsi, baranyai és a régióhoz köthető képző- és iparművészek, formatervezők, designerek egy közös eseményen, egy közös térben tudják bemutatni és népszerűsíteni termékeiket, márkáikat, kollekcióikat. Mint mondta, az idei Múzeum Utca Pluszon a Design Liget keretében 14 kiállító vesz részt, akik között lesz keramikus, fafaragó, illetve úgynevezett látszóbeton lámpákat készítő alkotó is.

Az idei Múzeum Utca Plusz programjáról az alábbi cikkben számoltunk be:

Jó rá emlékezni: sok-sok fotó arról, hogy milyen frankó volt a tavalyi Múzeum Utca Plusz

Júliusban indul az idei első pécsi fesztivál: jön a Múzeum Utca Plusz!

Pécs lesz az idei nyár slágere: indul a Pécs Nyitva 2.0!

Hirdetés