Múzeumok Éjszakája: gömbszínház, tűzugrás, árnytárlat várja a pécsieket

A hosszú kényszerszünet után idén visszatér a fesztivál, június 26-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Pécsen remek tárlatvezetésekkel, interaktív családi programokkal, új időszaki kiállításokkal, bemutatókkal és előadásokkal várják az érdeklődőket. Érdemes szemezgetni – hosszú a lista!  

Egy év kihagyás után a látogatók ismét birtokba vehetik a múzeumokat az éjszakai programokon, ez lesz a 19. alkalom mikor a népszerű eseményt megrendezik, ráadásul végre nem az online térben, hanem személyesen találkozhatnak közönségükkel a szervezők az intézményekben.

A Janus Pannonius Múzeum idén 13 helyszínen 30 jobbnál jobb programmal várja a nagyérdeműt, természetesen Pécsen, mutatjuk is a listát!

Modern Magyar Képtár

Az állandó kiállítások 16.00–24.00 között lesznek nyitva.

16.00 Párizs címmel láthatunk műsort a képtárban, mely a Gábor Jenő párizsi utazása kiállításhoz kapcsolódik.

16.00–18.00 Múzeumpedagógiai műhely várja az érdeklődőket: a Bauhaus magyar bohóca, Weininger Andor műveihez kapcsolódóan szervezett interaktív műhelyfoglalkozást a JPM.

18.00 Két ágyúlövés – Habsburgok Baranyában: Szili Dániel esztéta, a JPM muzeológusa tárlatvezetést tart a Múzeumok Éjszakáján megnyíló kamarakiállításban.

21.00 Weininger Andor Gömbszínháza: Tóth Eszter művészettörténész, a JPM muzeológusa tart előadást Weininger Andor Gömbszínházáról, melynek Pelényi Margit által tervezett makettjét akkor állítják ki.

22.00 Zománcok lámpafényben: Nagy András esztéta, a JPM muzeológusa és Doboviczki Attila médiakutató beszélget a Variációk a színes városhoz, zománckísérletek a magyar művészetben (1967–1972) című kiállításról. A grandiózus zománcképekről itt írtunk korábban.

Zsolnay Múzeum

19.00 A Kacsás kút titka: Horváth Tamás író tart tárlatvezetést.

Victor Vasarely Múzeum

Az állandó kiállítás itt 10.00–24.00 tart nyitva.

18.00–20.00 Vasarely geometriája címmel múzeumpedagógiai műhelyt szerveznek, aztán 20 órakor A látás tudattalanja címmel tart Getto Katalin esztéta tárlatvezetést az érdeklődőknek.

Mecseki Bányászati Múzeum

Az állandó kiállítás nyitvatartása: 18.00–24.00. 19.00–20.30 között Gál Éva történész és Kisbenedek Tibor zoológus, főmuzeológusok tartanak előadást, tárlatvezetést.

Sopianae Állandó Régészeti Kiállítás

Az állandó kiállítás 16.00-tól nagyjából 20.00-ig várja a látogatókat, 16.00–18.00 között megtudhatjuk, milyen volt az élet a római birodalomban, 18.00-kor, 19.00-kor Neményi Réka régész-muzeológus tárlatvezetésén vehetünk részt.

Schaár Erzsébet: Utca

16.00-kor Tér és kapcsolat címmel Tóth Eszter művészettörténész, a JPM muzeológusa tárlatvezetése kezdődik.

Csontváry Múzeum

Az állandó kiállítás 10.00–24.00 között lesz nyitva. Az állandó Csontváry-kiállításon 17.00-kor Nagy András esztéta Értelmezések és legendák című tárlatvezetésén vehetünk részt,
a foglalkoztatóteremben 20.00-kor Kisbenedek Tibor zoológus interaktív előadása kezdődik, ahol az éjszaka hangjait fedezhetjük fel.

Néprajzi Múzeum

Éjfélig tart nyitva a múzeum, sok programmal készülnek.

17.00-kor gyerektáncház indul Kurucz Rékával
18.00-kor tárlatvezetés lesz, ahol a népművészet szimbólumairól tanulhatunk Burján István, Neichl Noémi jóvoltából.
19.00 Gergely Anikó (Abaliget Garden Project) ad elő a hagyományos almafajtákat ismerteti, és lesz cider- (almabor) kóstoló.
21.00-kor Szent Iváni tűzugrás lesz, majd egy kis almasütés.

Az előadások alatt kézműveskedéssel és almás népmesékkel várják a gyerekeket, de lesz kézművesvásár és -bemutató is.

Várostörténeti Múzeum

Az állandó kiállítás 18.00–24.00 között lesz nyitva. 19.00–20.00 között tárlatvezetésen ismerhetjük meg mélyebben Pécs történetét, 21.00–22.00-kor izgalmas előadás lesz a Páratlan élvezet járni a Mecseket című kiállításhoz kapcsolódóan, 22.30–23.30 között Zseblámpás tárlatvezetés lesz szintén Pécs történetét feltárva, fontos: vigyünk magunkkal zseblámpát!

Vasváry ház

18.00-kor a novemberben a járvány miatt elmaradt „Málenkij robot – 75″ című kiállítás nyílik meg, melyről korábban itt írtunk.

Szerecsen patika

A patinás gyógyszertárban óránként: 17.00-kor, 18.00-kor, 19.00-kor és 20.00-kor indul tárlatvezetés, melyre viszont regisztrálni kell június 25-e délig a kommunikacio@jpm.hu címre küldve a jelentkezést.

Egyéb programok

Irány a Jakabhegy! Egy izgalmas éjszakai túrán vehetünk részt Gábor Olivér régész vezetésével. 17.30-kor van a találkozó az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél. Az érdeklődők bebarangolják a vaskori sáncokat, a Zsongorkőt, és a Pálos kolostort is megnézik. Érkezés: 22.00–23.00 között a kiindulási ponthoz. Enni- és innivalót, zseblámpát mindenki hozzon magával!

Szent Iván-éj növényei: a különleges túrán gyógyfüvekkel ismerkedve a Pécs-Mecsekszabolcs környéki erdőkben és vadvirágos gyepeken nézhetünk körül Dénes Andrea botanikus vezetésével. Boszorkányok és ártó szellemek elleni csokrokat kötünk, majd sötétedéskor meggyújtjuk Szent Iván tüzét is, hogy a gyógyfüveket megfüstölve, azok még hatásosabbá váljanak. Sötétedés után szentjánosbogár rajzásra is számítunk.

Találkozás 18.30 órakor, a pontos helyet a regisztrált jelentkezőknek küldik el. Jelentkezés a denesandreajpm@gmail.com címen lehetséges.

Pécs by night: az éjszakai élményséta, mely az igazi lokálpatrióták számára is tartogat felfedezni valót!

Az árnyak életre kelnek: különleges indiai árny-bábmúzeumba és árny-bábkészítő workshopra invitálja az érdeklődőket június 26-án este a MárkusZínház Pécsett. A kiállítás mellett ráadásul a bábkészítő workshopon elkészíthetjük majd saját árnyfiguránkat és kipróbálhatjuk a kókuszmécsesek árnyvilágát is.

További részletek, árak, időpontok a JPM honlapján olvashatók. Íme a programplakát:


Még több program!

Aki pedig az esti forgatag előtt még más programra is vágyik, annak jó hírrel szolgálhatunk: a hétvégén zajlik az 54. Mecsek Rallye, brutális versenyautóktól lesz hangos a hegy, Erkélykoncertet adnak szombat délután négy órától a Pécsi Nemzeti Színház művészei, a leghíresebb opera-, operett- és musical-darabok csendülnek fel a Színháztéren, aztán A padlás című népszerű Presser-musical 150. jubileumi előadását ünnepli a teátrum, melyre még kapható néhány jegy.


A pörgés ez után sem áll le, néhány nap múlva, július 1-én startol az idei első igazi pécsi fesztivál, a Múzeum Utca Plusz, a szervezők gourmet-piknikkel, koncertekkel, irodalmi estekkel, családi és kézműves programokkal, slam poetryvel, elektronikus zenei bulikkal és megannyi érdekességgel készülnek a pécsieknek július 4-ig.