29 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapAbszolút PécsPécsi áttörés: egy csepp vérből határozzák meg, hogy működik az immunrendszer!

Pécsi áttörés: egy csepp vérből határozzák meg, hogy működik az immunrendszer!

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának szakemberei áttörést értek el az immunológiai vizsgálatok területén a Szentágothai János Kutatóközpontban végzett munkájuk során. A PTE a ThermoFisherrel közösen egy olyan mérőmódszert dolgozott ki, amely egyetlen, papíron beszáradt vércseppből képes megmutatni az immunrendszer állapotát, ráadásul 24 órán belül – ez jelentős előrelépés a diagnosztikában, a korai szűrővizsgálatoknál.

Az immunrendszer vizsgálata létfontosságú a különféle betegségek megelőzésében és kezelésében, azonban a most elérhető módszerek költségesek és bonyolultak, ami megnehezíti a megbízható felmérést. A most kifejlesztett eljárásnak köszönhetően mára teljes biztonsággal megállapítható, mennyire működik jól a páciensek immunrendszere. Az SZKK szakemberei az új platform segítségével képesek kimutatni és értékelni a csontvelőből származó B-sejtek és a tímuszból származó T-sejtek fejlődésének melléktermékeit, még egy csepp beszáradt vérből is – közölte a PTE.

A ThermoFisher biotechnológiai cég által biztosított AbsoluteQ berendezés és az új technológia lehetővé teszi, hogy a szakemberek gyorsan és megbízható módon megállapítsák, hogy valakinek veleszületett vagy szerzett immunhiánya van-e. Ami azért is fontos, mivel az újszülötteknél ritkán ugyan, de előfordul súlyos kombinált immunhiányos állapot (SCID), amelynek korai felismerése elengedhetetlen a kicsik védelme érdekében, hiszen ez az állapot halálos kimenetelű is lehet.

A vizsgálat emellett hasznos lehet az élsportolók, a szervátültetettek, egyes daganatos betegek, HIV-fertőzöttek egészségének követése szempontjából is.

A PTE innovációs díjával is elismert fejlesztésnek hála egy újszülött diagnosztikai központ kialakítása a terv. A vizsgálat hazánkban még nem kötelező, azonban számos európai ország már felismerte fontosságát. Így Magyarországon is lépéseket tettek azért, hogy a vizsgálat, ha még nem is támogatott formában, de bárki számára elérhető legyen – zárul az egyetemi közlemény.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő