Hirdetés

A Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium idén is megrendezte a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott hagyományos – immár egyébként tizedik – ünnepségét a Zsolnay-negyedben található kopjafáknál. A város diákjait megmozgató eseményen többek között Péterffy Attila is részt vett. A polgármester beszédét az alábbiakban módosítások nélkül idézzük. 

Korniss Péter fotóművész egyszer azt mondta, „közösség az, ahol az egyik ember átöleli a másikat.” Találkoztam már hosszú és gyönyörűen megírt mondatokkal, amelyek a közösségről, az összetartozásról szóltak. De azt gondolom, hogy ilyen nemes egyszerűséggel ezt még senki nem fogalmazta meg. Talán egyetlen szót tudnék hozzátenni, azt, hogy „mindenki”. Egy közösség, egy nemzet akkor fog igazán összetartozni, ha a tagjai maguk közül bárkit átölelnek.

Egy iskolai osztály akkor válik valódi közösséggé, ha az apró vitákat, nézetkülönbségeket félre tudják tenni, amikor kell. Egy város akkor lesz igazi közösség, ha megtaláljuk magunkban azt, ami összeköt. Ha ennek a közösségnek a tagjai nem úgy gondolnak magukra, hogy diák vagy idős, politikailag így vagy úgy gondolkodó, hogy alacsony vagy magas. Hanem úgy, hogy pécsi. Mégpedig úgy, hogy büszke pécsi.

A nemzet összetartozásáról pedig akkor fogunk tudni beszélni, hogy ha a különböző nézeteket valló emberek, politikusok, vagy akár egy család tagjai újra egy asztalhoz tudnak ülni. Egymás szemébe nézni, és őszintén beszélgetni. És egyszer talán át is ölelni egymást.

Június 4-ét 2010-ben törvénnyel nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az Országgyűlés. Ezen a napon írták alá a trianoni békeszerződést, amellyel az első világháborúban győztes hatalmak 5 részre szakították az akkori Magyarországot. A törvény, és a mögötte álló törekvés egy nemzeti tragédiából teremtett méltó megemlékezést. A szétszakítottságból összetartozást, a magyarokat szétválasztó határok helyett pedig ezek felett álló közösséget.

A mai megemlékezésen Pécs polgármestereként ugyanerre buzdítok mindenkit. Arra, hogy a különbségek helyett keressük egymásban, ami azonos, az ellentétek helyett pedig azt, ami összeköt. A széthúzás helyett pedig mindig építsük közösségünket. Köszönöm, hogy meghallgattak!

Az eseményen Zag Gábor alpolgármester és helyi képviselők mellett részt Hoppál Péter parlamenti képviselő is.

Galériánk az eseményről:

Hirdetés