Hirdetés

Ruzsa Csaba alpolgármester a Mártírok útjának problémái kapcsán egy videóban mondta el és mutatta meg, hogy milyen az, amikor az út felújítását a legelejétől az új városvezetés végzi, és milyen az, amikor nem.


A Mártírok útja közismerten nehéz eset, nehéz örökség. Ahogy arról még 2020-ban beszámoltunk, az új városvezetés szakértők bevonásával vizsgáltatta ki, hogy „mi ment félre” az út 2019-es felújítása során. A szakértők megállapították, hogy az úton legalább 12 helyen volt található jelentős süllyedés, aminek az egyik fő oka az volt, hogy az útburkolat alatti tömörítési folyamatot nem végezték el megfelelő minőségben és mértékben a kivitelezők. A hibák első garanciális javítását 2020 szeptembere és novembere között végezték el az út egyik szakaszán.

Azonban a garanciális javításra tavaly nyáron a város mélyvonali vízelvezető- és csapadékvízrendszerének – az Ipar utca és a Veress Endre utca közötti szakaszon történő – fejlesztése során ismét szükség volt az úton, ahol az utólagos szennyvízvezeték-bekötések utáni burkolathibákat, a megsüllyedt aszfaltfelületeket és az aknafedlapokat javították ki és állították helyre.

– Több kérdés is érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a Mártírok útjának felújításával a város tervez-e valamit és elégedett-e. Nem, nem vagyunk elégedettek és igen, tenni fogunk azért, hogy ez megoldódjon – mondta Ruzsa Csaba alpolgármester lapunknak.

A 2019-es felújítás kapcsán kiemelte, hogy tudni kell: a munka egy olyan konstrukcióban készült el akkor, amelyben túl sok cég vett részt, akik a felújítást „kevésbé kontrolláltan” vitték véghez.

Ezért rendeltek és rendelnek el újabb garanciális javításokat az úton.

– Úgy gondoljuk, hogy a megoldást az fogja jelenteni, ha valahogy forrást teremtünk a megsüllyedt burkolatrészek teljes körű helyreállítására. Reméljük, hogy a pécsiek látni fogják a különbséget akkor, amikor a tavasz vége és a nyár eleje körül elkészül az útnak az a Veress Endre utca felé tartó területe, amelynek felújítását már a jelenlegi városvezetés koordinálta. Ott egy egybefüggő, nem megsüllyedt aszfaltréteget fognak látni. Ilyen az, amikor az útfelújítást mi készítjük elő, miközben a régit javítani fogjuk – mondta.

Videónkban a két útszakasz közti különbség jól látható:

A fentieket egyébként Péterffy Attila polgármester is hangsúlyozta nemrég a városinfón, amikor a Mártírok útjának állapotáról érkezett kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kivitelező által vállalt, 36 hónapos garancia keretében a kirívó hibákat javíttatták, és egy hasonló javítássorozat várható idén is.

„Ennyi, amit jelenleg tehetünk. A Mártírok útjának felújítása több százmillió forintba került, és nem tudom, hogy mikor lesz a városnak újra ennyi pénze egy néhány éve egyszer már felújított útszakasz ismételt felújítására. Az újonnan indított rekonstrukciók során tartós és minőségi munkát várok el. A Mártírok útja folytatásaként, a Veress Endre utcában zajló csapadékcsatorna-építést követő burkolat-felújítás erre mutat majd példát. Ott jól össze lehet majd hasonlítani, hogy milyen útfelújítást végeztek elődeink és mi milyen minőségre törekszünk. Szigorú elvárásom, hogy a Mártírok útjához hasonló, alacsony minőségű munkavégzés ne történhessen meg újra” – mondta a városinfón a polgármester.

Hirdetés