20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaságRuzsa Csaba: a munkavállalókat és a kis cégeket segíti a város

Ruzsa Csaba: a munkavállalókat és a kis cégeket segíti a város

Pécs polgármestere május 27-én hozott rendeletet a Veszélyhelyzeti Alapból nyújtandó támogatásokról. Pécs önkormányzata három támogatási formát biztosít a járvány és körülményei miatt nehéz helyzetbe került pécsieknek, ezek egyike a bérpótló támogatás.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere lapunknak elmondta: folyamatos szakmai egyeztetés zajlott több szakértővel a rendelet megalkotását megelőzően. Az alpolgármester hozzátette: a bérpótló támogatás célja nem csak a pécsi munkavállalók, de kisebb létszámú pécsi cégek gazdasági megsegítése is volt. Kiemelte azt is: több önkormányzati intézkedés is történt ebben az irányban, ilyen például a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 270 millió forintos kedvezménycsomagja is, amelyet az április-májusi időszak után júniusra és júliusra is kiterjesztettek.  

– Részletes elemzés is megelőzte a rendelet megalkotását – mondta az alpolgármester.

– E szerint Pécsett a turizmusban, szolgáltatóiparban érdekelt, jellemzően 10 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek szenvedték el a legelsők között a gazdasági leállás okozta veszteségeket.

Ruzsa Csaba szerint a két szektorban mintegy 1200 pécsi cégről beszélhetünk. Sok közöttük az egyéni vállalkozó, jelentős az 1-2 főt foglalkoztató cégek száma is, jellemzően ezek a vállalkozások rendelkeznek a legkevésbé tartalékokkal. Az önkormányzat bérpótló támogatása így nem csak a munkahelyek megtartását segíti elő, de a kis cégek fennmaradását, talpra állását is. Az alpolgármester hozzátette:

egy három fős kis pécsi cég, ha megfelel a feltételeknek, 150 ezer forintos egyszeri támogatást kaphat.

Ez lehet több is: ha ugyanez a vállalkozás még önkormányzati ingatlant is bérel, ezt megfejelheti még egy bérleti díj kedvezmény is. A pécsi éttermek például április-májusban nem fizettek bérleti díjat a pécsi vagyonhasznosítónak, a kiterjesztett kedvezménycsomagnak köszönhetően pedig júniusban és júliusban csak az eredeti díj negyedét, majd felét fogják. 

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/tovabbra-is-segiti-az-onkormanyzat-a-pecsi-vallalkozokat/

Ruzsa Csaba szerint az önkormányzat előzetes számításait alátámasztják az időközben megkapott április végi munkanélküli adatok, mintegy 800-900 pécsi lehet érintett a bérpótló támogatásban. Az alpolgármester hozzátette azt is: június 30-áig kiterjesztette az önkormányzat a támogatási kérelmek benyújtásának határidejét. Az újranyitás május közepén kezdődött, a májusi munkanélküliségi adatok csak részlegesen látszanak, de, mint mondta, bízik benne, hogy a munkavállalók többségének helyzete így rendeződni tud. 

Az alpolgármester elmondta azt is: az önkormányzat értelemszerűen számol azzal is, hogy szükség lehet a keret újranyitására, például az új koronavírus egy esetleges második hulláma miatt.

A bérpótló támogatás

Erre a támogatási formára jogosult az a pécsi polgár, akinek a kereseti lehetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy munkáltatója fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Feltétel továbbá családban élőknél legfeljebb 85 ezer, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 100 ezer forintos egy főre jutó jövedelem. A támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő