Ruzsa Csaba: kivizsgálják, hogy „mi ment félre” a Mártírok útjának fejújítása során

Hirdetés

Az önkormányzat műszaki szakértők bevonásával elrendelte, hogy meg kell erősíteni a Nagy Imre út és a Sarolta utca nevű buszmegállók közötti – jelenleg felújítás alatt álló – útszakasz alapját, melynek eredményeként az 3-4 év helyett közel 8-10 évet is ki fog bírni. Emellett pedig szintén szakértőkkel vizsgáltatják ki, hogy „mi ment félre” a gyorsan kátyússá vált Mártírok útjának tavalyi felújítása során.

Közel 10 millióból erősítik meg az útalapot a Nagy Imre út felújítása során

Mint azt korábban megírtuk, a város bruttó 324 millió forintot nyert el a Nagy Imre út környezetében kiépítendő kerékpárút fejlesztésére. A projekt részeként a Nagy Imre út Maléter Pál úti és Keszüi úti csomópontja közötti körülbelül 550 méteres szakaszt is felújítják. Ezen a szakaszon ezért korábban felbontották az aszfaltburkolatot, valamint az út nyugati oldalán elbontották a korábbi szegélysort is, hogy ezután megkezdődhessen az új szegélyek és az új víznyelők építése.

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója és Ruzsa Csaba alpolgármester a problémás útszakaszon

A beruházás kapcsán a környéken élők panaszai szerint a napokban azonban megállt a munka a Nagy Imre út és a Sarolta utca nevű buszmegállók közötti szakaszon, ahol a tartós beton burkolatot, majd pedig az útpálya új aszfaltkopórétegét fogják majd elteríteni.

A leállás okáról Ruzsa Csaba alpolgármester nyilatkozott a helyszínen csütörtök reggel. Mint mondta, a tavaly ősszel közbeszereztetett munka márciusban indult volna el, de a járványhelyzet miatt azt csak a napokban tudták megkezdeni. Hangsúlyozta, hogy az eredeti őszi próbafúrások alapján az útalap aszfaltozása megfelelőnek tűnt, azonban mikor a munkások elkezdték felszedni és megvizsgálni azt, kiderült, hogy az maximum 3-4 évig tartana ki, ha most ráaszfaltoznának.

Megduplázódik az élettartama az útszakasznak

Ezért az önkormányzat műszaki szakértők bevonásával elrendelte, hogy meg kell erősíteni az útalapot. Elmondta, hogy július 15-én dönt az önkormányzati képviselő-testület arról, hogy további 9,6 millió forintot biztosítsanak az útalap megerősítéséhez. Hozzátette, hogy ezután körülbelül 10-12 napon belül, az aszfalterősítő rácsok lehelyezése után kerül fel az útszakaszra az aszfaltburkolat. Ennek eredményeként a 3-4 év helyett közel 8-10 évet is ki fog bírni a felújított útszakasz, mely várhatóan a szeptemberi iskolakezdésre el is készül.

Szakértőkkel vizsgáltatják ki, hogy „mi ment félre” a Mártírok útjának tavalyi felújítása során

Ezután az alpolgármester a Mártírok útjánál számolt be a tavaly ősszel leaszfaltozott, ugyanakkor mára már valóban mély kátyúkkal teli út burkolatának tervezett cseréjével kapcsolatos részletekről. Az alpolgármester elmondta, hogy elrendelték az előző városvezetés által megszervezett korábbi felújítási munkák teljes kivizsgálását. Ehhez műszaki szakértőket vonnak be, akiknek a feladata az lesz, hogy megvizsgálják: az út felújítását követően ez a jelenlegi állapot hogyan alakulhatott ki ilyen gyorsan, mi „ment félre” a munka során, és hogy kit terhel a felelősség. Emellett kivizsgálják azt is, hogy mire kell a jövőben figyelni a burkolat kijavítása során. Ezt követően – ha már egyeztettek a kivitelezővel – 10-13 napon belül el fogják rendelni az út teljes garanciális kijavítását.

Kivizsgáltatják, hogy mi történt a Mártírok útja felújítása során

Ruzsa Csaba emlékeztetett: az út korábbi felújítása során három önkormányzati tulajdonú cég is végeztetett egyszerre munkálatokat (a víziközműcég, a városüzemeltetési cég, illetve egy szakaszt egy uniós pályázat keretén belül újítottak fel).

Minderről egyébként korábban, június 10-én beszélt Péterffy Attila polgármester is Online Városinfójában.

Hirdetés