29 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
Kezdőlapne pipáld kiSchmitt: a magyar kormány elkötelezett a nemzeti összetartozás mellett

Schmitt: a magyar kormány elkötelezett a nemzeti összetartozás mellett

A magyar kormány több gesztussal bizonyította elkötelezettségét a nemzeti összetartozás mellett, így Tőkés László európai parlamenti (EP) alelnöki jelölésével is – mondta Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke Budapesten, miután fogadta Tőkés Lászlót abból az alkalomból, hogy az EP kedden alelnökévé választotta a romániai magyar EP-képviselőt.

Ezen gesztusok között említette Schmitt Pál a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítását és június 4. nemzeti összetartozás napjává nyilvánítását is. A házelnök gratulált Tőkés Lászlónak a megválasztásához, amely – mint mondta – nagy öröm és büszkeség 15 millió magyar számára. Schmitt köszönetet mondott az Európai Néppártnak és azoknak a képviselőknek, akik Tőkés Lászlóra szavaztak.

A politikus jelölését az EP alelnöki posztjára a magyar néppárti delegáció kezdeményezte, miután a korábbi magyar EP-alelnök, Schmitt Pál az Országgyűlés elnöke lett.

Tőkés László, gratulálva Schmitt Pálnak házelnöki kinevezéséhez, felidézte, hogy nagyapja, Tőkés József esperes, a magyar Országgyűlés felsőházának tagja volt az 1940-es években. Ezért úgy érzi – jelentette ki -, hogy a Parlament „a mi házunk is”. A magyar állampolgárság könnyített megszerzésével Schmitt Pál a határon túliak házelnöke is lett – nyilatkozta Tőkés László.

Az alelnök szerint minden magyarországi állampolgárnak életében legalább egyszer „át kell lépnie a trianoni határt”, és fel kell keresnie a határon túli magyar területeket. Tőkés László az árvízhelyzetet a „magyar összefogás főpróbájának” nevezte.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő