Hirdetés

Befejeződött Enyedi Ildikó új filmje, a várhatóan jövőre mozikba kerülő Csendes barát forgatása. A színészek a németországi helyszínek után a dél-baranyai Ormánság fővárosának számító Sellyén, a helyi arborétumban gyűltek össze és álltak Pálos Gergely operatőr kamerája elé – adta hírül az MTI.

Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről, valamint a Feleségem története című film rendezője, Enyedi Ildikó szerzői alkotása „érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve, amely érzékeny és filozofikus párhuzamot von növény és ember kapcsolata között” – közölte korábban a produkció.

Azt MTI tudósításából kiderül, hogy a stáb a május közepén induló forgatás során először Németországban rögzített jeleneteket, majd május végétől Magyarországon – egyebek mellett a Pálos rendi könyvtárban, az alcsúti arborétumban, valamint a budapesti Fűvészkertben – dolgozott a produkción.

Sellyén, a helyi arborétumban lezajlott utolsó forgatási napon exkluzív betekintést engedtek a munkálatokba a sajtó számára is.

Mécs Mónika, a film producere az MTI érdeklődésére elmondta: az egyszerre analóg és digitális technológiával készülő, fekete-fehér és színes képeket is tartalmazó film ember és növény száz évet felölelő, „három tétova találkozását” meséli el. Emberi hősei – éppúgy, ahogy a botanikus kertek „lakói”, és mint a „főszereplő” gingko biloba – kívülálló, magányos, mégis kapcsolódásra vágyó lelkek.

Enyedi Ildikó az utolsó jelenetek felvétele előtt a forgatás helyszínén újságíróknak arról beszélt, hogy a 42 napos forgatás alatt rögzített képek segítségével több mint száz évet átölelő, egy fa köré épülő, három történetet magában foglaló filmet alkotnak a következő hónapokban. Az első történet a 19. és 20. század fordulóján, a második az 1970-es években, míg az utolsó a koronavírus világjárvány kényszerű bezárkózásokkal terhelt időszakában játszódik.

A produkció középpontjában – a fa mellett – minden idősíkban egy olyan kutató áll majd, aki a növények, fák viselkedésével foglalkozik, ezért a film elkészülését egy német szakember, a növények viselkedését kutató Martin Heine német mérnök, tudós is segítette – írja az MTI.

A Reinhard Brundig, Nicholas Elghozi és Mécs Mónika producerek közreműködésével készülő film utómunkálatainak jelentős része is Magyarországon zajlik majd a következő hónapokban, majd az alkotás várhatóan 2025 második felében kerül a mozikba.

Kiemelt képünk forrása: Nagy Attila – Facebook

Hirdetés