6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálSenkinek nem kellett a FEK

Senkinek nem kellett a FEK

Nem volt vevő a belvárosban álló tiszti kaszinóra, hiába hirdetett licitet nemrégiben a Honvédelmi Minisztérium. Nem ez az egyetlen épület, amely üresen várja jobb sorsát.

Eladnák, de senkinek nem kell a volt tiszti kaszinó műemléki épülete a Király utcában. A Honvédelmi Minisztérium csaknem 340 millió forintról indította a licitet, de a kitűzött árverés érdeklődés hiányában elmaradt. A honvédelmi tárca sajtóosztályát kerestük ugyan a további tervekről, elképzelésekről, ám nem reagáltak megkeresésünkre. Így egyelőre nem tudni azt sem, mikor tervezik az újabb liciteljárást, s milyen összeget kérnek majd a házért.

A belvárosban üresen áll azonban még a volt megyei kórház Dischka Győző utcai épülete, de a Mecseken éktelenkedő Tüdőszanatóriumban is csak a madarak élvezik a friss levegőt. Utóbbi ingatlanért egymilliárdot, míg a belvárosi épületért százmillió forintot kért korábban a Baranya Megyei Önkormányzat.

– Hosszú évekig hirdette az önkormányzat ezeket az ingatlanokat, sikertelenül – mondja Babinecz Erzsébet, a Baranya Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője.

Komoly érdeklődő egyedül a Pécs-bányatelepi kórház épületére volt, végül ezt sem sikerült értékesíteni. A Grupo Milton által megvásárolt Munkácsy utcai rendelő szintén üresen áll.

A szakember szerint mindez egyáltalán nem meglepő. A mostani gazdasági helyzetben a paneleket is alig lehet eladni, vagy ha mégis, akkor csak áron alul, milliókkal olcsóbban. A több ezer négyzetméteres épületkomplexumokat pedig már nem nagyon keresik az érdeklődők.

– Hiszen ezeket az ingatlanokat nem magánszemélyek hasznosítanák, hanem inkább befektetők üzleti céllal, vagy akár kulturális programok megvalósítására, de e téren is recesszió van – mondja Szilas Kata, a Duna House ingatlanértékesítője.

[frame]A Nick-udvarnak találtak funkciót

Ennek ellenére pozitív példa is akad a városban. A Nick-udvar szintén hosszú évekig kihasználatlanul állt. A pécsi önkormányzat, a Pécs Holding és egy civil szervezet összefogásának köszönhetően azonban felújítják az épületet. A tervek szerint elsősorban a művészeknek, a művészetek iránt érdeklődőknek szeretnének teret engedni a udvarban, a ház helyiségeiben. [/frame]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő