27 C
Pécs
szombat, június 22, 2024
KezdőlapTOPA székely hősökre emlékeztek Pécsett

A székely hősökre emlékeztek Pécsett

A Székely Szabadság Napja alkalmából rendeztek megemlékezést Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Ezen a napon nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Erdély több pontján, a Kárpát-medence magyar lakta településein hajtanak fejet a 164 évvel ezelőtt kivégzett vértanúkra. 

A Székely Nemzeti Tanács 2012-ben választotta ezt a történelmi emléknapot a magyar autonómiára törekvések napjává, azaz a Székely Szabadság Napjának. A ma élő székelyeknek ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé, a tudatos közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében – hangzott el a pécsi megemlékezésen.

Az Erdélyből elszármazó magyarok és székelyek március 10-én emlékeznek hős mártírjaikra és azokra, akik még mindig alázattal küzdenek a székely autonómiáért.

Marosvásárhelyről érkezett a Verőfény néptánc csoport Pécsre, hogy fellépjenek a helyieknek

– Olyan hagyományt szeretnénk útjára indítani, ami megszólítja a Pécsett és Baranyában élő, Erdélyből elszármazó honfitársainkat, akik ma már a helyi közösség tagjai – mondta Őri László. Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy Pécsett néhány éve, minden februárban a délvidéki mészárlás áldozatairól is megemlékeznek.

Őri László, Pécs alpolgármestere

– Ez a nap nemcsak a Székely Szabadság Napja, hanem a nemzeti összetartozás napja is – emlékeztetett Őri László, aki szerint összetartozásunkat erősíti az is, hogy a Kárpát-medence számos pontján tartanak megemlékezéseket, melyek újra összekötik a szétszabdalt Magyarországot.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő