Csütörtökön mutatták be a Magnus Aircraft pécs-pogányi repülőgépgyárát: az üzemben október végétől indul a termelés, folyamatosan vesznek fel új munkatársakat is. De a fejlesztésnek nincs vége, már folyik a második ütem, a kompozitüzem kialakítása is.

Elkészült a Magnus Aircraft pécs-pogányi repülőgépgyára, a többmilliárdos fejlesztést csütörtökön mutatták be. Boros László, a cég vezérigazgatója hangsúlyozta, komoly mérföldkő ez a cég életében, most már minden hazai és külföldi megrendelést el tudnak látni. A gyárban évente 100 repülőgépet tudnak gyártani, azonban ha a második ütem, a kompozitüzem is megépül, ezt a számot megduplázhatják.

Csütörtökön mutatták be a sajtónak az új pécsi gyárat

A most elkészült 1900 négyzetméteres üzem és a 300 négyzetméteres irodaépület mintegy 3 milliárd forintba került. A kompozitüzem, amely várhatóan 2019 tavaszára készülhet el, további 5000 négyzetméteres lesz, így összesen csaknem 8000 négyzetméteres gyáregység jön létre, és a beruházás értéke meghaladja az 5 milliárd forintot.

Boros László (középen) ismertette a fejlesztést

Boros László elmondta, az induláskor 15-en dolgoztak, most már mintegy 50 alkalmazottjuk van, de folyamatosan keresnek új munkatársakat, a teljes üzemben 115 dolgozójuk lehet.

A hónap végén már termelés folyik a gyárban

Pécsett nemcsak a gyártás folyik a hónap végétől, hanem a fejlesztés-tervezés is, többek között a Siemensszel közösen végzett elektromosrepülő-fejlesztést is innen irányítják. A pécsi üzemben a benzinmotoros kisrepülőgépeket kezdik el gyártani. A gépek iránt nagy a nemzetközi érdeklődés, többek között Amerikából és Kínából is.

Több mint száz új munkahelyet teremt a fejlesztés

Ahogy arról beszámoltunk, tavaly nyár végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a magyar kormány támogatásával Pécsett építi meg a Magnus Aircraft új repülőgépgyárát, az összesen 5,16 milliárdos beruházáshoz az állam 2 milliárdos vissza nem térítendő támogatást ad. A miniszter a legfontosabb feladatok egyikének nevezte, hogy az innovatív magyar megoldásokat itthon tartsák, sorozatgyártásuk is Magyarországon történjen. A gyár építése idén februárban kezdődött meg.