Építészhallgatók ötletei nyomán újulhatnak meg Pécs terei

Ami más településeken még szokatlan, Pécsett kiválóan működik. A vásártéren a mai kor követelményeinek megfelelő árusítás módjára, helyének kialakítására fogalmazták meg néhány éve javaslataikat a PTE Műszaki és Informatikai Kar építészhallgatói, akik azóta is több alkalommal vettek részt ötleteikkel a helyi terek formálásában. A város és a kar között a közelmúltban kötött együttműködési megállapodás keretében pedig most kezdődik egy sokat használt útszakasz újragondolását támogató projekt, amelyben Pécs szintén számít a tanulók által képviselt, a fenntartható fejlesztést, a zéró ökolábnyomot is fókuszba állító ajánlásokra.

– A tavaszi félévben a történelmi belvárost és a Szigeti (egyetemi) városrészt összekötő Hungária utca újragondolása lesz a feladat. Itt magával a nyilvános közösségi térrel, illetve ahhoz kapcsolódóan az épületek megújításával is foglalkoznak majd a hallgatók. Összetett szempontrendszer szerint gondolják át az adott terület működését: az épített és a természeti környezettel is számolniuk kell, mint ahogy a társadalmi, gazdasági folyamatokat is figyelembe kell venniük. A szakemberekkel való egyeztetések új szempontokat, megközelítéseket hoznak a tervezési munkába, de szó lesz arról is, hogy az épített környezet alakításával hogyan tudják elősegíteni a bűnmegelőzést – vázolta a megbízás részleteit dr. Gyergyák János, a PTE MIK Építészeti és Várostervezési Tanszékének egyetemi docense az egyetem közleménye szerint.

Mint elmondta a szakember, Pécs magyar és európai léptékben is kiválóan tervezhető város, az elmúlt évtizedben számos komplex településfejlesztési kérdésben kérte ki az önkormányzat a pécsi építészhallgatók javaslatait, akik aktuális, friss látásmódjukkal inspirációkat tudtak adni a konkrét tervek kidolgozásához.

A munkák befejeztével a résztvevők prezentációkon, illetve kiállítás keretében mutatják be az elképzeléseiket a döntéshozók számára – a vásártér megújításával kapcsolatos tervekről például nyilvános virtuális kiállítást szerveztek a nagyközönség számára, amely szavazhatott is a legjobban tetsző hallgatói munkákra.

A vásártér terve

Az együttműködés következő szintje lehet, hogy a kar Breuer Marcell Doktori Iskolája hallgatóinak tudományos kutatási eredményeit is alkalmazzák. Olyan feladatokon szeretnének együttműködni a várossal, amelyekkel elősegítenék még több Péccsel kapcsolatos építészeti doktori munka megszületését – zárul a PTE kommünikéje.

Hirdetés