Ezek a befektetők jöttek eddig Pécsre

Az elmúlt időszakban számos új beruházás indult el Pécsett, olyan nemzetközi vállalatok választották a várost, amelyeket senkinek sem kell bemutatni. A folyamat ugyanakkor távolról sem ért véget. 

A jelek szerint Pécs valóban felkerült a befektetők térképére, bár ez igazából nem meglepő annak, aki figyelemmel követte a gazdasági híreket. A Hanon autóipari világcég pécsi gyárépítésének bejelentésekor Szijjártó Péter külgazdasági miniszter egyértelműen utalt rá, a térségbe újabb befektetések érkezhetnek.

A Hanon pécsi gyárépítésének előkészítése egyébként folyamatosan halad, mint arról beszámoltunk, a Déli Ipari Parkban zöldmezős beruházással épül meg az üzem, amelyben mintegy 450 új álláshely jön létre. Úgy tudjuk, hamarosan látványosabb szakba fordulnak az előkészítő munkák, a dél-koreai autóipari világcég egyébként folyamatosan toborozza a munkaerőt már a pécsi üzembe, most épp projektmérnököt keres a vállalat.

A Hanon sem áll egyedül, hiszen már elkészült a pécs-pogányi repülőtér mellett a magyar tulajdonú Magnus Aircraft repülőgépgyára, a második ütem, a kompozitüzem kialakítása pedig folyamatosan zajlik. Ez a cég szintén keres munkavállalókat, mintegy 100 új álláshely lesz, ha teljes üzemben termel a gyár.

Ugyanakkor nem csak az ipar területéről érkeztek Pécsre újabb beruházások: az úgynevezett SSC-k, azaz szolgáltatóközpontok is egyre-másra nyílnak, immár mintegy ezren dolgoznak Pécsett ebben az ágazatban. A német Viessmann, amely a hűtés-fűtéstechnika terén meghatározó, Pécsett, a Rákóczi úton nyitotta meg központját, és mint korábban Sebastian Debes a cég képviseletében elmondta, ideálisnak találták a várost a terveikhez, így folyamatosan bővítenek, új munkatársakat keresve.

Az ALDI-t senkinek sem kell bemutatni, az üzletek után nemrég egy „nagy falat” is Pécsre került: regionális szolgáltatóközpontot nyitott a társaság.

– Pécs nagyon jó lehetőséget adott nekünk ahhoz, amire szükségünk van a jövőben – emelte ki a cég ügyvezető igazgatója a nyitóünnepségen. Pécs optimális hely volt a központ kialakítására, mivel többnyelvű város, jó hátteret ad az egyetem, közölte Hidvéghy Zoltán. Az ALDI IIT ügyvezetője azt is kiemelte: nagyon pozitív befektetői környezet fogadta őket Pécsett, kiváló együttműködést tudtak kialakítani az önkormányzattal.

S azt sem felejthetjük el, hogy a már itt lévő cégek sem „állnak le”, éppen ellenkezőleg: fejleszt egyebek mellett az ITSH, a BAT, a Hauni vagy a SOMAPAK, de jó példa a Harman pécsi gyára is, amely 2015-ben nyílt meg, most pedig már a 700-at közelíti a dolgozók száma.