Jelzálogos ingatlancsomag: szakmai javaslat készült az értékesítésre

Befejeződött a pécsi önkormányzat tulajdonában álló, jelzáloggal terhelt ingatlanokra vonatkozó lakossági igények összegzése. A felmérésből kiderült: valamennyi meghirdetett tételre van vásárlási szándék. Ez alapján egy négy pontból álló javaslat készült, melynek célja, hogy előkészítse az ingatlanok jelzálog alóli felszabadítását, későbbi értékesítését, ha szükség lesz rá. 

hirdetés
Uránia Mozi

Íme a lényeg pontokba szedve:

 • Az ingatlanokra az előző városvezetés által felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként került jelzálog. Eddig egyébként 2 milliárd forintot fizetett vissza a város.
 • A pécsi önkormányzat még április végén indított igényfelmérést, hogy megismerje a valós piaci érdeklődést az érintett ingatlanok esetében.
 • A felmérésből kiderült: valamennyi meghirdetett ingatlanra érkezett vásárlási szándék.
 • A legnagyobb érdeklődés a keleti és a déli városrészek családi házas övezeteiben lévő, legfeljebb 4 lakás építésére alkalmas telkek iránt mutatkozott, de népszerűek voltak a belvárosi ingatlanok, és a peremterületi építési telkek is.
 • Az eredmények ismeretében elkészült egy döntést előkészítő négy pontból álló szakmai javaslat:
  • szabadon értékesíthető ingatlanok: 16 darab külvárosi, peremterületi építési telek, a volt Akvárium-Terrárium, a Csaba utcai egykori Idősek Klubja épülete.
  • korlátozásokkal értékesíthető ingatlanok (50 tétel): külvárosi, peremterületi építési telkek – ezek értékesítéséhez további intézkedések, telekalakítás vagy útépítés szükséges.
  • célzottan értékesíthető területek (35 darab): kizárólag telekkiegészítésként vagy más területekkel összevonva gazdaságfejlesztési célra hasznosíthatók.
  • értékesítésre nem javasolt területek (36 ingatlan): Szaturnusz és Littke utcai kutyafuttató, Bóbita bábszínház, az Angster orgonagyár Mária utcai épületei, Vidámpark, Hajnóczy kollégium.

Ezek hasznosításáról később hozhat döntést a közgyűlés.

 • A szakmai javaslat alapján a város felszabadíthatja és hasznosíthatja a jelzáloggal terhelt ingatlanokat, ha erre az állami kompenzáció elmaradása miatt rákényszerül. A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat bevételeiből 5,77 milliárd esett ki.
 • Ruzsa Csaba szerint ahhoz, hogy a pécsi szolgáltatások (közvilágítás, tömegközlekedés) továbbra is működjenek, bevételhez kell jutnia az önkormányzatnak. Ennek egyik lehetséges forrása az ingatlanok eladása.

A városháza közleménye teljes terjedelmében alább olvasható:

„Az ingatlanokra az előző városvezetés által felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként került jelzálog. A pécsi önkormányzat még április végén indított igényfelmérést azzal a céllal, hogy megismerje a valós piaci érdeklődést az érintett ingatlanok esetében. Az eredmények ismeretében elkészült egy döntést előkészítő szakmai javaslat. Ez alapján a város felszabadíthatja és hasznosíthatja a jelzáloggal terhelt ingatlanokat, ha erre az állami kompenzáció elmaradása miatt rákényszerül.

A valós társadalmi igények megismerése érdekében indított mindeddig egyedülálló igényfelmérést a pécsi önkormányzat. A város azokra az ingatlanokra várta a potenciális érdeklődők jelentkezését, amelyeket az előző városvezetés által az államtól felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként jelzálog terhel.

Az igényfelmérés sikeres volt, hiszen valamennyi meghirdetett ingatlanra érkezett vásárlási szándék. A legnagyobb érdeklődés a keleti és a déli városrészek családi házas övezeteiben található, legfeljebb 4 lakás építésére alkalmas telkek iránt mutatkozott. Hasonlóan népszerűek voltak a belvárosi ingatlanok, és élénk volt az érdeklődés a peremterületi építési telkek iránt is.

A pécsi önkormányzat az igényfelmérés eredménye alapján szakértők bevonásával tekintette át a meghirdetett és a potenciálisan értékesíthető ingatlanokat.

A szakmai javaslatuk ezeket négy csoportba sorolta.

 • A szabadon értékesíthető ingatlanok közé 16 darab, többségében külvárosi, illetve peremterületi építési telek került, valamint a volt Akvárium-Terrárium, illetve a Csaba utcai egykori Idősek Klubja épülete.
 • A második, összesen 50 elemet tartalmazó csoportba a korlátozásokkal értékesíthető ingatlanokat sorolták, ezek többségében szintén külvárosi és peremterületi építési telkek, amelyek értékesítéséhez további intézkedések, így például telekalakítás, vagy útépítés szükséges.
 • A harmadik csoportba a célzottan értékesíthető területek kerültek, összesen 35 darab. Ezek olyan ingatlanok, amelyek vagy kizárólag telekkiegészítésként, a szomszédos területek tulajdonosai számára értékesíthetők, vagy más területekkel összevonva gazdaságfejlesztési célra hasznosíthatók, így a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. számára értékesíthetők.
 • A negyedik csoportba az értékesítésre nem javasolt 36 darab ingatlan került. A szakértők javaslata alapján ide sorolták egyebek között a Szaturnusz utcai és a Littke utcai kutyafuttatót, a Bóbita bábszínház és az Angster orgonagyár korábbi, Mária utcai épületeit, a volt Vidámparkot és a Hajnóczy kollégiumot. Ezek további hasznosításáról a későbbiekben hozhat döntést a közgyűlés.
 • A korábbi városvezetés eladósodása miatt folyósított 9,5 milliárd forintos állami hitelből eddig 2 milliárd forintot fizetett vissza a pécsi önkormányzat. A hitel törlesztésének ütemében a jelzálog alá vett ingatlanoknak egy része csak akkor lehet újra forgalomképes, ha lekerül róluk a jelzálog.

– A szakértői javaslat célja, hogy előkészítse bizonyos ingatlanok jelzálog alóli felszabadítását, majd esetleges későbbi értékesítését. Ezek eladására ugyanis csak akkor kényszerül rá a város, ha a koronavírus-járvány miatt az önkormányzat bevételeiből kiesett 5,77 milliárd forintos összeget a kormány nem kompenzálja. Ebben az esetben ugyanis ahhoz, hogy a pécsi szolgáltatások, így egyebek közt a közvilágítás, vagy a tömegközlekedés továbbra is működjenek, bevételhez kell jutnia az önkormányzatnak. Ennek egyik lehetséges forrása a most összeállított szakértői javaslat alapján értékesíthető ingatlanok eladása. Ha ez szükségessé válik, akkor gyorsan kell majd dönteni a közgyűlésnek, a mostani szakértői javaslat ehhez biztosítja már előzetesen az alapfeltételeket – fogalmazta meg Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.”


Korábbi cikkeink a témában:

Pénz helyett ingatlan: ragaszkodnak a gazdaságfejlesztéshez Péterffyék

Erre még nem volt példa: ingatlanfejlesztési igényfelmérést indít az önkormányzat

Megvan a lista: ezeket az ingatlanokat értékesítené a város

Jelzálogos ingatlancsomag: éles vita az online „közgyűlésen”