Megvannak a városi költségvetés fő számai

Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, Ruzsa Csaba ma délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a város 2023-as költségvetésének tervezetét. Idén a munkahelyek megőrzése mellett a közszolgáltatások színvonalának fenntartása, illetve a bérek emelése a fő cél, azonban az infláció, és az ország gazdasági eredményének alakulása kiemelt kockázatokat rejthet magában.

A 2022-es büdzséhez képest valamelyest emelkedni fog Pécs idei költségvetésének mérlegfőösszege, amely a tervek szerint 38,2 milliárd forint lesz – számolt be a tervezetről mai sajtótájékoztatóján Ruzsa Csaba alpolgármester.

– Több fontos célunk is van az idei évre – szögezte le Ruzsa. – Kezelnünk kell az intézményeket sújtó inflációs nyomást, a megemelkedett rezsiköltségeket, és épp az infláció miatt jogos béremelési igényeket is. Prioritás lesz a munkahelyek megőrzése, amely a Covid-időszak óta egy stabilan jelenlévő pont. Ami a közszolgáltatásokat illeti, meg akarjuk tartani a színvonalukat a jelenlegi inflációs adatok, rezsiárak és béremelési igények mellett, ami egy igen komoly kihívás lesz.

Az alpolgármester elmondta, hogy az előző évhez képest mintegy 5,5 milliárd forinttal emelkednek a város rezsikiadásai, az ezzel kapcsolatos kompenzációs igényt a kormányzatnak már eljuttatták. Ami már biztos, hogy valamivel több mint 1 milliárd forint rezsitámogatást – amit csak a kötelező feladatok ellátására lehet költeni – már megkapott a város, de szükség lenne a további 4,4 milliárd állami támogatásra.

– Emellett az előző városvezetés által hátrahagyott hitel törlesztőrészleteként idén 1,73 milliárdot kell befizetnünk, de a tavaly még 1,4 milliárdos szolidaritási hozzájárulást közel a duplájára, 2,7 milliárdra növelte az állam – mondta el Ruzsa Csaba. – Ez azt jelenti, hogy a rezsinövekmény 4,4 milliárdja mellett itt van még egyszer 4,4 milliárd forint, amit nekünk kell befizetnünk az államháztartásra. Éppen ezért a város adóbevételeiben, ha lesz is többlet a tavalyi évhez képest, azt ez egy az egyben el fogja vinni.

Ez utóbbi kapcsán az alpolgármester megjegyezte, bízik benne, hogy a szolidaritási hozzájárulás kapcsán a megyei jogú városok és a kormány kompromisszumra tud majd jutni, ahogyan abban is bízik más, fideszes vezetésű önkormányzatokkal közösen, hogy a nemrég megkapott 1,043 milliárdos rezsitámogatás csak az első félévre vonatkozik, és azt később majd újabb állami támogatás fogja követni.

Ami Pécs költségvetését illeti, idén a béremelési igények rendezése egy külön tétel lesz a büdzsében. A cégek vezetői már megkezdték az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket a szakszervezetekkel.

Több zárolt alapot is létre fognak hozni, így például a bérfejlesztésre és a működési célra is. Az önkormányzat a cégeinél negyedévente fogja vizsgálni, hogy a működési költségeknek, béremelési megállapodásoknak milyen fedezete van meg. Így lesz ez a cégek városi támogatásával is, amelyet szintén negyedévente vizsgálnak majd felül.

Éppen ezért a költségvetés tartalékai közt a bérfejlesztési tartalékot nagy mértékben kellett megemelni, 560 millióról valamivel több mint 1 milliárdra. Ebből a várhatóan a Tettye Forrásház, a Pétáv és a Dél-Kom nem fog részesülni, e három vállalat ugyanis képes lehet saját forrásból megoldani a béremeléseket.

Ruzsa Csaba sajtótájékoztatón mutatta be a költségvetés tervezetét az újságíróknak

A folyamatban lévő fejlesztések lezárására, és a 2021–2027-es uniós pénzügyi ciklus keretében megvalósuló fejlesztések elindítására is létrehoz a város egy külön alapot, de elindul a civil alap is, amely a már meglévő kereten felül igyekszik segíteni a civil szervezeteket, hogy csökkenjen a rájuk nehezedő inflációs nyomás és a megemelkedő rezsidíjak.

A helyi Fidesz szerint a csőd és a haverok költségvetése készül
A Fidesz városházi frakciója közleményt adott ki – kicsivel korábban Barkóczi Csaba sajtótájékoztatót is tartott, amire lapunkat sajnos nem hívták meg –, amelyben Ruzsa Csaba alpolgármester prezentációját „megdöbbentő előadásnak” aposztrofálták. Szerintük a városvezetés beismerte, hogy csődbe vezetik Pécset.

Az ellenzéki frakció a költségvetés-tervezet számaiból azt olvasta ki, hogy a városvezetésnek nincsen elképzelése Pécs jövőjével kapcsolatba. A közlemény végén a Fidesz azt írta: meg kell akadályozni, hogy a baloldal felélje Pécs jövőjét, és újra csődbe vezesse Pécset.

Ami az államtól érkező normatív alapú támogatásokat illeti, néhány esetben már megfigyelhető, hogy a kormányzat emelt azokon, azonban szükséges lehet az ezzel kapcsolatos további egyeztetés, hogy például a kulturális szférában is szükséges béremeléseket finanszírozni lehessen.

Az előző év pluszos költségvetése után idén is az a célja a városvezetésnek, hogy ahogyan 2019 óta mindig, 2023-ban is a nullszaldó felett zárják az évet.

– E tekintetben azonban kiemelt kockázatot jelent az infláció magas szintje, és az ország gazdasági növekedésének mértéke is – tette hozzá Ruzsa. – Bízunk benne, hogy nem lesz recesszió, „csak” alacsony növekedés.

A költségvetés tervezetéről a többkörös egyeztetések elindultak, a városvezetés szeretné, ha február 14-én a közgyűlés már szavazhatna a büdzséről.

Hirdetés