Nagy becsben tartott mezeit árverezte el a horvát földrengés károsultjainak javára

Egy korábbi videóból, melyben a horvát tévének mutatta be gyűjteményét Vanyur Arnold

Jótékonysági liciten közel 30 ezer kuna, vagyis körülbelül 1 millió 350 ezer forint gyűlt össze a Szalántáról származó, Kozármislenyben élő Vanyur Arnoldnak hála, mely összeget teljes egészében a december végi földrengések – és az azóta is tartó utórengések – horvátországi károsultjainak ajánlott fel. A nem csak hazájuk, de az egész világ által ismert és kedvelt horvát labdarúgó-válogatott játékosainak mezeit passzolta el a jó célért a férfi, melyeket ő maga szerzett be korábban relikviákként.   

hirdetés

Mint azt lapunknak elmondta, Vanyur Arnold nagyon szeret lehetőségeihez mérten segíteni másokon. Korábban is ajánlott már fel jótékony célra mezeket, például az SMA-s kisfiú, Zente javára. Kiemelte, hogy mivel anyai ágon ő maga is horvát származású, sőt, kiskorában az a tragédia érte, hogy korán elvesztette édesapját; nagyon megérintette a több áldozatot követelő és rengeteg ember életét hirtelen megváltoztató horvátországi földrengés.

Ráadásul barátai is élnek Sisak (magyarul Sziszek) településen, melyet Petrinja mellett legsúlyosabban érintett a természeti katasztrófa, így mindenképpen szeretett volna hozzájárulni valamiképpen a magyarországi gyűjtéshez. Hozzátette, mivel a már említett, a földmozgás által súlyosan érintett sziszeki ismerőse nagy rajongója a Liverpool FC csapatnak és Dejan Lovrennek, ezért csak az ő és családjának megsegítésére még egy, külön licitet is indított: természetesen a horvát játékosnak az angol csapat egyik meccsén viselt mezét ajánlotta fel.

Dejan Lovren tavaly még a Liverpool FC játékoskeretét erősítette, ma már az FK Zenyit Szankt-Petyerburgét

Tehát összesen 12 dresszt bocsátott árverésre a magyarországi horvát férfi. A 2018-as világbajnokságon kezdőként pályára lépő, ezüstérmes futballisták – név szerint Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Ante Rebić, Luka Modrić, Ivan Perišić és Mario Mandžukić – trikói közül válogathattak a focirajongók. A kínálatban volt nemzeti válogatotti, de klubszerelés is, sőt többet alá is írtak a játékosok, ami tovább növeli a cuccok értékét. Ahogy az várható volt, a Real Madrid középpályása, az Aranylabdás és nemzetközileg nagyon tisztelt Luka Modrić meze kelt el a legtöbb pénzért, 4600 kunát (több mint 200 ezer forintot) fizetett érte valaki. A „legolcsóbb” Dejan Lovren másik – nem liverpooli – klubdressze volt, ezért 1400 kunát (közel 63 ezer forintot) adtak.

Ezekre a mezekre lehetett licitálni

– A futballt gyermekkorom óta követem, más sportok mellett. Magam is fociztam, több mint 25 évig. Mindig arra vágytam, hogy legyen csak egyetlen olyan mezem, amelyet egy horvát válogatott játékos viselt valamelyik mérkőzésen. Ivica Olić, a 2013-as horvát-szerb meccsen hordott mezét az interneten vettem 2014-ben, ezután kezdődött az igazán szenvedélyes gyűjtés. Azóta több kapcsolatot alakítottam ki, amik megkönnyítik ezt: jóban vagyok sok más gyűjtővel, szurkolóval, a horvát válogatottat segítő emberekkel, sőt a játékosokkal is. Csak olyan trikókat vásárolok és cserélek, amelyekben játszottak, vagy tartalékfelszerelésként be voltak készítve az öltözőbe. Mivel előfordulnak duplikációk is, arra gondoltam, hogy a gyűjteményem néhány darabját ajánlom fel különlegességként a földrengés károsultjainak segítő szurkolók által indított jótékonysági licitre – fejtette ki lapunknak a férfi, aki több száz horvát trikó birtokosa, de kedvenc játékosa, Mario Mandžukić mezei közül például körülbelül 50 darabot őriz. Még a horvát lapok is cikkeztek róla, hogy rengeteget költött már szenvedélyére.

Vanyur Arnold a horvát válogatott szinte minden meccsén ott van
A horvát válogatott mostani és volt tagjaival: Modrić, Rakitić, Lovren, Vida, Olić, Kramarić, Ćorluka, Subašić