Megnyílt a Pécsi Kulturális Központ (PKK) legújabb telephelye Uránvárosban. A költözésre a központnak eddig helyet adó, Veress Endre utcai épület leromlott állapota miatt volt szükség. Az új ingatlan méltó körülményeket biztosít a helyi civil közösségnek.

A sokak által Szivárvány Gyermekházként ismert épületen nyomott hagyott az idő vasfoga – a szó szoros és átvitt értelmében is. A szakértői vélemény alapján további tartózkodásra nem volt alkalmas, az ott tevékenykedő kluboknak, csoportoknak és a PKK alkalmazottainak költözni kellett. Új központjukat a Radnóti Miklós utcában alakították ki, egy korszerű épületben, amely korábban egészségügyi szolgáltatásoknak adott otthont.

– Hosszas keresgélés után találtunk rá erre a helyre – húzta alá megnyitó beszédében Pavlovics Attila, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója. – Igaz, kisebb, mint a régi épület, de sokkal modernebb, a célnak sokkal inkább megfelelő.

Péterffy Attila polgármester pedig azt hangsúlyozta, az önkormányzat részéről fontosnak tartották, hogy helyben oldják meg a problémát, itt alakítsanak ki új központot.

– Azzal a problémával, hogy a Szivárvány Gyermekház ilyen rossz állapotban van, 2019-ben találkoztam először – mondta el a polgármester. – Ezt követően arra törekedtünk, hogy azoknak a civil szervezeteknek és művészeti egyesületeknek, akik eddig ott élvezték a közös életet, Uránvárosban találjunk egy új, méltó ingatlant. Ez az épület az állapotát, energiahatékonyságát és megközelíthetőségét tekintve is ideális választásnak bizonyult.

Mivel azonban az ingatlanban korábban orvosi rendelők voltak, komolyabb átalakításra volt szükség. A felújítás társadalmi összefogással, önkéntesek lelkes munkájának köszönhetően valósult meg. Az ide költöző mintegy 20 klub és csoport hamarosan teljesen belakja a helyet, csak az órarendi beosztásra kell figyelni, hogy mindannyian elférjenek.

A Szivárvány Gyermekház sorsa még kérdéses, ahogy Péterffy Attila mondta, gondolkodnak arról, hogyan lehetne felújítani vagy valamilyen módon pótolni az épületet.

A megnyitón készült fotóink alább tekinthetők meg:

Hirdetés