Több tízmilliárdnyi új beruházás, sok száz új munkahely

Ha csak azokat a beruházásokat vesszük számba, amelyeket az elmúlt hónapokban jelentettek be Pécsre, több tízmilliárdnyi fejlesztést láthatunk, amelyek sok száz új munkahelyet teremtenek. Több gyárat már át is adtak vagy épp javában épül.

A napokban számoltunk be arról, hogy az önkormányzat a korábbi után egy újabb üzemcsarnok építését kezdi meg a Déli Ipari Parkban, ráadásul, mint Decsi István alpolgármester elmondta, ipari célokra területet is vesz a város – ilyen legalább 15-20 éve nem fordult elő.

Most viszont egyértelmű, hogy igény és szükség van erre. Elég csak végignézni, hogy a közelmúltban – azaz nem is évekre visszamenőleg – mennyi befektető döntött úgy, hogy Pécsett épít gyárat vagy bővíti üzemét.

A „legfrissebb” pécsi gyárnyitás alig pár napos: a világszerte 124 üzemmel és 74 ezer alkalmazottal dolgozó amerikai Amphenol, a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártója hozott létre Pécsett, a Bajor utcában gyárat. Ráadásul ez még csak az indulás, hiszen Pécset választották a cég európai központjának, ami további fejlesztéseket jelent.

Mintegy 7,5 milliárdos beruházással új gyárépületet adott át a BAT a Francia utcában, ahol új terméket, a nikotinpárnát gyártják majd, 100 új pécsi munkahelyet teremtve. Itt is fontos megemlíteni: a pécsi üzem egy olyan, világújdonságot jelentő terméket gyárt, amit számos ország piacára szállítanak.

Immár nyolcadik üzemcsarnokát építette fel a Keleti Ipari Parkban az autóipari beszállító Honsa, ez a fejlesztés 200 új munkahelyet hoz, és csaknem 2 milliárd forintba kerül. A pécsi cég fontos szereplője az autóiparnak, közvetlen beszállítója a Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar, Land Rover, Seat, valamint a BMW autómárkáknak.

Korábban jelentették be a dél-koreai Hanon Systems pécsi gyárépítését a Déli Ipari Parkban, ez több száz új munkahelyet jelent. A cég az autóipar meghatározó, világszerte jól ismert szereplője.

Ugyancsak a Déli Ipari Parkban építi fel gyárát a német Thyssenkrupp, ami első ütemben 200 új munkahelyet biztosít, a pécsi önkormányzat már a helyi vállalkozásokkal is egyeztetett a beszállítói lehetőségekről. Fontos tudni, hogy ez a gyár nemcsak ultramodern lesz, de az autóipar legújabb, rohamosan bővülő ágazatainak, többek között az elektromos autók számára készít majd alkatrészeket.