#trashtag: Végre egy kihívás, aminek értelme is van!

A trash challenge, ami szó szerinti fordításban „szemétkihívást” jelent, az interneten hódít. Lényege, hogy előtte-utána fotót készítsünk és persze posztoljunk egy szeméttel elrondított, majd általunk megtisztított helyszínről. A #trashtag címkét ezrek használják a legmenőbb közösségi oldalakon. És indul a Te Szedd! akció is. 

hirdetés

A napokban terjedő kihívásban részt vevők először keresnek tehát egy összeszemetelt helyet a természetben. Ezt lefotózzák, majd miután összeszedték az összes hulladékot, készítenek egy újabb felvételt a végeredményről és megosztják közösségi oldalukon.

Korábban is írtunk már különböző – néha jópofa, esetenként ijesztő – kihívásokról, de eddig még nem sok példát láttunk olyanra, amelynek jó hatása lett volna a környezetre. Hiszen köztudott, hogy évente több millió tonnányi szemét kerül a természetbe, melynek egy része csak évszázadok alatt bomlik le, és ez idő alatt is mindvégig káros anyagokat bocsát ki, és ezen csakis az emberi felelősségvállalás segíthet.

A legtöbbször a vizeinkben úszó szeméthalmok kapnak figyelmet, de valljuk be, a szárazföldön is több zsáknyi mocskot tudnánk összeszedni, ha megállnánk egy-egy területen néhány órára. Illetve nem elhanyagolható tény az sem, hogy a vizekbe is a partról kerül a hulladék jelentős mennyisége, így vízen és földön is segítünk azzal, ha részt veszünk a trash challenge-en. 

Pécsiek is csatlakoznak a szuper kezdeményezéshez

Vörös Luca családjával jelenleg külföldön él, de reménykedik benne, hogy szülővárosa környékén is elterjed majd ez a nem mindennapi kihívás. Harmadmagával fogott bele néhány napja a szemétszedésbe két debreceni barátnőjével és már tervezik a folytatást is.

– Férjemmel és gyermekeinkkel jelenleg Penangban, Malajziában élünk. A lakhelyünktől egy közeli parkhoz vezető út mentén szedtük össze a szemetet két másik lelkes környezetvédő barátnőmmel. Tervben van még, hogy bemerészkedünk a bokrok közé, mert ott sokkal durvább a helyzet, egyelőre viszont a bogaraktól tartunk kicsit, mert itt nagyobbak, mint otthon és jobban csípnek. Itt mindent műanyagba csomagolnak és körülbelül 10 perc használat után kidobják a kocsiablakon, vagy a motorról elhajítják a szemetet. Vannak persze kivételek, találkoztam már fém és üveg szívószállal is éttermekben. Van olyan piacos, aki megkérdezi, hogy kérek-e zacskót, mielőtt kérdés nélkül belevágja a banánt egy szatyorba és rengeteg szelektív kukát helyeznek ki. Láttam pár arcot, ahogy elképedve nézik a takarítási akciónkat, mások viszont elismerően néztek, sőt segítettek is kicsit. Már jelentkeztek is néhányan a következő akciónkhoz, szerintem fogunk még toborozni önkénteseket – mesélte lapunknak a pécsi származású anyuka.

Vörös Luca és két barátnője kézzel, csak egy gumikesztyű védelmével ellátva tüntette el a mocskot  

Hartmann Ágota először egy cikket olvasott a kihívásról, majd utána a rádióban is pont erről beszélgettek.

– Nagyon megtetszett a dolog. Végre valami, aminek értelme is van, vagy lehetne.
Elkeserítő ez a rengeteg szemét, ami körbevesz minket. Nem értem, miért esik nehezükre az embereknek a szemetüket összegyűjteni és az első adandó kukáig elvinni. Medvehagymát mentünk szedni a párommal, a Kénes út mentén fogadott minket ez a szörnyű látvány. Nem ez volt az egyetlen terület az erdőben, ahol nagy halomnyi hulladékot lehetett volna összeszedni – mesélte élményét.

Párjával tisztította meg ezt a terültet Hartmann Ágota

Egyre többet teszünk a környezetszennyezés ellen 

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés Pécsett a TeSzedd! önkéntes hulladékgyűjtési akció iránt is, melynek keretében az ország háromezer helyszínén tisztítják meg a környezetet önkéntesek.

Tavalyhoz képest idén márciusban jóval többen, várhatóan majdnem háromezren szedik majd a szemetet Baranyában. A csoportokhoz bárki csatlakozhat a megadott időpontokban. A program célja az ország megtisztítása az illegálisan elhelyezett, felelőtlenül eldobált szeméttől, valamint a szervezők fontosnak tartják a környezet iránti érzékenység erősítését.

Koordinátorként új helyszín létrehozására már nincs lehetőség, de a TeSzedd! honlapján található térképen megjelölt nyílt szemétszedési pontokhoz még bárki csatlakozhat önkéntesként a feltüntetett időpontokban.