Pécsen megnézhetjük, hogyan mocskoljuk össze a tengert

Különleges akváriumot mutattak be a Pécsi Állatkertben, melyben vízi állatok helyett valami egészen mást, valami meghökkentő és elszomorító dolgot láthatunk: sok-sok szemetet.

Egy igazán érdekes és fontos új akvárium kapott helyet a megnyitása óta már több százezer látogatót fogadott Pécsi Állatkertben. Ebben az akváriumban azonban senki ne keressen színes kis halakat, helyettük ugyanis az új tartályban mindenféle szemét úszkál.

A cél a figyelemfelkeltés

Az akváriummal az állatkert célja az, hogy felhívják a figyelmet arra, mekkora pusztítást tud végezni az óceánokban és tengerekben az emberek által elszórt szemét. Olyan lényegre törő és kifejezetten megrázó információkat olvashatunk rajta, mint például, hogy a világ óceánjaiba naponta 2 millió cigicsikk, több mint 1 millió műanyag palack, több mint 600 ezer szívószál, és többek között több mint 1 millió műanyag zacskó kerül.

Rengeteg szemét kerül az óceánokba

Az akváriumot bemutató sajtótájékoztatón Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, hogy az állatkertek nem csupán azért léteznek, hogy látogatóikat szórakoztassák. Az állatkert feladata – hangsúlyozta – az oktatás, a természetvédelem és a természetvédelemre, a fajmegőrzés fontosságára való nevelés, valamint a látogatók szemléletének formálása, melyben nagy szerepe van az új akvárium mellett az állatkertben tartott zoopedagógiai iskolai óráknak is, melyeken olyan impulzusokat kapnak a gyerekek, amiket hagyományos tantermi keretek között nem tudnának átélni.

Siptár Dávid és Hárságyi Dorottya mutatta be az akváriumot

Hárságyi Dorottya, az állatkert zoopedagógusa kiemelte, hogy az akvárium szemléletesen mutatja be, hogy mennyi műanyag hulladék kerül a bolygó óceánjaiba és tengereibe. Mint mondta, éves szinten hozzávetőlegesen 9 millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe, melynek károsságára és az élővilágra gyakorolt veszélyes hatására mindenképp fel szeretnék hívni látogatóik figyelmét.

Szörnyű adatokat olvashatunk

Emellett azonban a zoopedagógiai foglalkozásokon a gyerekekkel azt is megvitatják – folytatta –, hogy mik azok a lehetőségek, melyekkel csökkenteni lehet a vizekbe került hulladék mennyiségét.

Nem is hinnénk mennyi szemetet szórunk a vizekbe

A figyelemfelkeltő és elgondolkodtató teleszemetelt akvárium mellett került az állatkertbe egy olyan új tartály is, melyben vígan úszkáló új állatkákat láthatunk. A Tettye Forrásház Zrt. támogatásával épített látványos, kerek, kékes holdfényt imitáló bemutatóakváriumban 12 fiatal füles medúza „lebeg”.

Apró, kék medúzák lebegnek

Sulyok Ábris, az állatkerti Akvárium és Terrárium vezetője elmondta, hogy ez a medúza a világ összes tengerében megtalálható és különböző planktonokkal táplálkozik, melyekkel jócskán tele is volt az akvárium ott jártunkkor.

Még nőni fognak a fiatal kis medúzák

hirdetés

Hirdetés