23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletÚjraindult a Bicibusz, csatlakozókat várnak

Újraindult a Bicibusz, csatlakozókat várnak

Tavaly ősszel indult a Bicibusz, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend Pécsett. Az egyelőre péntekenként útnak induló konvoj népszerűsíti a kerékpározást, a gyerekeket bevezeti az egészséges, környezettudatos életmódba, és élvezetes iskolába jutási lehetőséget biztosít. A kezdeményezés motorját, Simon Wintermanst kérdeztük arról, hogyan vágnak neki az új tanévnek.

A legismertebb pécsi holland lapunknak elmondta, a szeptember 1-jei Bicibusz-nyitányból még nem tudnak következtetést levonni arra vonatkozólag, mekkora igény lesz idén a “konvojozásra”. Aznap voltak az évnyitók, és a gyerekeknek ünneplőben kellett menniük iskolába, ezért sokan választották az autót vagy a buszt.

Simon Wintermans bízik benne, hogy akik tavaly rendszeresen csatlakoztak hozzájuk, azok idén is megteszik, de újakra is számít. 

“Jöjjünk minél többen, mert a Bicibusz csak akkor lesz sikeres, ha több és több család kezd velünk tekerni minden péntek reggel. Eddig nemigen volt alternatíva az autóval szemben, de most van! Használjuk ki, a városunkért, a gyerekeinkért, saját magunkért” – fogalmazott.

A szervezőtől megtudtuk, több pécsi iskolával is kapcsolatban állnak, remélhetőleg a Szent Mór, a Koch Valéria, és talán a Belvárosi is tagja lesz a Bicibusz-családnak. A napokban a Miroslav Krlezába megy egy delegációjuk egyeztetni az intézmény vezetőjével. További iskolák jelentkezését is várják.

Simon Wintermans szerint “égető szükség lenne Bicibuszokra az egész országban”. Mint mondta, mindenhol ugyanaz a probléma: túl sok autó van, emiatt dugók alakulnak ki, veszélyesebb  lett közlekedni, így a gyerekek elveszítették annak lehetőséget, hogy önállóan közlekedhessenek lakóhelyükön, emiatt a szülőknek állandóan szállítaniuk kell őket. 

“Gyermekeink nem ismerik saját városukat, nem tudnak tájékozódni, back seat generation-t nevelünk fel” – fogalmazott.

Pécsett az a konkrét cél, hogy minden általános iskolában működjön Bicibusz. Simon Wintermans úgy véli, ez lehetséges is, de csak akkor, ha elég szülő, család csatlakozik. Három-négy pécsi kísérővel nem fog menni, ezért kísérő felnőttek jelentkezését várják.

A pécsi kezdeményezésre több városban is kíváncsiak lettek, például Kecskemétről és Győrből is érdeklődtek. “Ha minden igaz, hamarosan velünk teker egy péntek reggel a gödöllői polgármester, felkérést kaptunk, hogy segítsük őket Bicibuszt  indítani” – mondta Simon Wintermans.

Végezetül egy friss élménnyel támasztotta alá a biciklis infrastruktúra fejlesztésének szükségességét. 

“Nyáron húsz év után újra voltam Párizsban. Ott csoda történt: az új városvezetés pár év alatt rengeteg bicikliutat létesített, és rengeteg bicikliző és rollerező használja azokat a korábban autóközpontú fővárosban. Újra világossá vált számomra, hogy olyan forgalmat kapsz, amilyen infrastrukturát építesz” – fogalmazott a civil aktivista.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő