12 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapArtÚjranyitnak a pécsi múzeumok

Újranyitnak a pécsi múzeumok

A Janus Pannonius Múzeum állandó kiállításai a mai napon újra megnyitották kapuikat a látogatók előtt. A nyitvatartásuk az elmúlt években megszokottak szerint (10–18 óráig) alakul, és a múzeum több szakmai osztálya is folyamatosan készül a nyitásra – írja közleményében a JPM.

Május 4-étől, azaz a mai naptól a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay múzeum állandó kiállítás tekinthető meg, és a szintén megnyíló Modern Magyar Képtárban a Variációk a Színes városhoz címet viseli az a kiállítás, amely a 1967 és 1972 között nyaranta a bonyhádi zománcgyárban dolgozó művészek, továbbá Victor Vasarely alkotásait mutatja be – szól a JPM közleménye.

A tárlat épphogy csak megnyílt 2020 novemberében a képtárban, a járványügyi korlátozások miatt sajnos azóta nem volt látogatható. Ugyancsak fontos megemlíteni a Gábor Jenő (1893–1968) képzőművész párizsi utazásáról írt naplójára alapuló kiállítást, mely szöveg és kép verbális és vizuális lehetséges összefüggéseit villantja fel egy festő életművében.

A Képző- és Iparművészeti Osztály eredménye, hogy a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból
(Pécs, Megye utca 22.) a Modern Magyar Képtár kiállításába került négy nagyméretű
zománckép, ezeket a különleges éjszakai kivilágításnak köszönhetően – az épületen kívülről
– már eddig is megtekinthették az érdeklődők.

Most végre közelebbről is szemügyre vehetik e műveket, valamint a Modern Magyar Képtár állandó kiállításának új részlegét, amelyben neves alkotók (például Altorjai Sándor, Bukta Imre, Martyn Ferenc, Valkó László) – több esetben kifejezetten meghökkentő, elgondolkodtató – kollázsai és asszamblázsai kerültek egy térbe.

A Néprajzi Osztály Ládakiállítással és információs táblákkal készül az újranyitásra. A Néprajzi Osztály Leány és ládája címmel 19. századi asztalos ládákat és jelképeiket megismertető időszaki kiállítás koncepcióján dolgozik. A tárlat egyik kiemelkedően szép és patinás látnivalója lesz az osztály ládagyűjteményének egyik legrégebbi darabja 1827-ből. A néprajzi kiállítás épületében (Rákóczi út 15.) információs táblák kihelyezését tervezik, amelyek sok helytörténeti érdekességre hívják majd fel a látogatók figyelmét a fogadótérben.

A Régészeti Osztály munkatársai az M6-os autópálya új szakaszának építését megelőző
régészeti feltárásán, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen (Sátorhely falu külterületén), a III.
számú tömegsír (újra)feltárásán, valamint a mohácsi csata hadszíntérkutatásán, az ott
megtalált immár 8000 lelet (ólomlövedékek, patkók, érmék) tudományos feldolgozásán
munkálkodnak.

A Természettörténeti Osztályon folyamatosan zajlik a megújuló állandó kiállítás építése: a gyűjtemény kicsomagolása és a szekrényekbe helyezése. A Kubinyi Ágoston program segítségével már megépült a galéria, így a korábbi kiállítótér nagyobbá és remélhetőleg érdekesebbé vált a majdani látogatók számára. Május 30-áig meghosszabbítva látogatható a Csontváry Múzeumban a Bizarr vagy pazar? című kiállítás. A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményéből származó válogatás szemlélői hazai és külföldi fajokkal – lepkékkel, bogarakkal, egyenes- és hártyásszárnyúakkal –, valamint a házunk táján is megismert fajokkal ismerkedhetnek meg.

Az Új- és Legújabbkori Gyűjteményi Osztályon zajlanak a megújuló ibafai dohányzástörténeti kiállítás múzeumi szakmai előkészítő munkái, és a gyűjtemény újabb
értékes város- és ipartörténeti anyagokkal gazdagodott. A folyamatosan végzett belső
háttérmunkák közül kiemelendő a gyűjteményekre vonatkozó adatokat tartalmazó
számítógépes adatbázis építése.

A későbbi tervek között szerepel a 2020 novemberében elkészült, de a korlátozások miatt
akkortól nem látogatható Málenkij robot – 75 című időszaki kiállítás megnyitó
ünnepségének pótlása is.

A látogatóktól kérik a védettségi és személyi igazolványuk felmutatását. A látogatás során a szájmaszk viselése kötelező!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő