Hirdetés

Simon Cookkal, a máltai Universal Air vezérigazgatójával beszélgettünk a Pécs-Pogányból induló járatok jövőjéről, az őszi-téli menetrendről, lehetséges új úticélokról és arról, hogy kinek drukkol a foci Eb-n.

– Mi várható a nyári szezonban, melyik járat a legnépszerűbb?

– Három izgalmas úticélt kínálunk Pécsről. Münchent, amely a nyár egyik legnagyobb sporteseményének, a labdarúgó Európa-bajnokságnak ad otthont, Korfut, ami remek nyaralóhely és természetesen Máltát, ami egy garantált mediterrán kiruccanás lehet mindenkinek, évszaktól függetlenül. Málta egyébként jelenleg a legnépszerűbb útvonal eddig Pécsről, de München és Korfu sem marad el tőle sokkal.

– Mikor kezdődik és mikor lesz elérhető az őszi menetrend?

– Nyári és téli menetrendet működtetünk. A nyári menetrend idén október 26-ig tart. A téli menetrend a következő napokban már elérhető lesz, a jövő nyári pedig ezt követően jelenik majd meg.

– Milyen változásokat terveznek a közeljövőben? Lesznek új járatok, útvonalak?

– A téli menetrendünk továbbra is magában foglalja majd a müncheni és máltai járatokat, ugyanakkor rugalmas légitársaságként meghallgatjuk utasainkat, és ha más úti célok iránt is nagy az érdeklődés, megnézzük, milyen lehetőségeink vannak. Ez azt jelenti, hogy akár új útvonalakat is nyithatunk Pécsről. Dolgozunk emellett a helymegosztás vagy közös üzemeltetés [amit a gyakrabban repülők „codeshare” néven ismerhetnek – a szerk.] bevezetésén is, ami lehetővé teszi, hogy egy adott légitársaság által üzemeltetett járatokra szóló jegyeket a többi légitársaság is árulhatja, így az utasok egy jeggyel eljuthatnak Pécsről a világ bármely pontjára. Ez kicsit távolabb van még, de elkötelezettek vagyunk.

– Nemrég kezdődött a már említett labdarúgó Eb, egész Európa focilázban ég. Mint Máltán élő angol, kinek szurkol, kit vár győztesnek?

– Nos, gyerekként két álmom volt, pilótának lenni, vagy győztes gólt szerezni Angliának egy világbajnoki döntőn, és mivel nem voltam erős futballban, ezért a repülést választottam. Ennek ellenére azóta is szeretem a focit, és mindig igyekszem követni a lehető legtöbb nagy bajnokságot. Sajnos Málta most nem jutott be, szóval a válasz számomra egyszerű, természetesen Angliának szurkolok!

– Magyarország nem játszik Münchenben a csoportkörökben. Ettől még javasolná a pécsieknek, hogy ebben az időszakban Münchenbe repüljenek?

– Szerintem van esély arra, hogy Magyarország Münchenben játsszon az elődöntőben. Nehéz út lesz, erős csoportban vannak. De München nagyszerű város, és Németország tudja, hogyan kell futballeseményeket rendezni! Bizonyára óriási most ott a hangulat, a város körüli szurkolói zónákat pedig mindenképp érdemes meglátogatni.

Hirdetés