Hirdetés

Április 11-én este fél 9 körül a Hold vékony sarlója és a Fiastyúk csillaghalmaz szabad szemes együttállása látható majd.

Csütörtökön megpillantható lesz a vékony holdsarló, amelytől nem messze a Fiastyúk csillagai is előtűnnek. Este 8.45-kor már mindkét égitest teljes pompájában tündököl a sötét égen – idézte az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményét. Akinek jó a szeme, a kicsit ködösnek látszó halvány csillagokat, a hét nővért is megpillanthatja. Egyszerű kézi távcsővel a látvány még szebben kibontakozik majd – írták.

Ha tiszta az égbolt, további égi jelenségek is megfigyelhetők. Este 20.40-kor a Hold alatt a Jupiter lesz látható. Egy kézi távcsőben az apró Galilei-holdak is megpillanthatók majd a bolygó körül. A Jupiter fölött egy kissé zöldes, halvány, csillagszerű pont, az Uránusz bolygót is láthatjuk.
A Jupiter alatt a 12P/Pons-Brooks üstökös halvány ködös foltja lesz megcsodálható. Nagyobb binokulárban, vagy csillagászati távcsőben apró ködös foltként tűnik fel, amely felfelé hosszabb csóvát pöfékel magából – olvasható a közleményben.


Az Uránusz és a Pons-Brooks üstökös utolsó megfigyelésére most adódik a legjobb alkalom. Bár az Uránusz júliusban felbukkan a hajnali égen, az üstökös visszatéréséig még 71 évet kell várni.

A vékony holdsarló két csillagot is elfed, amelyekben csillagászati távcsővel, nagyobb nagyításon gyönyörködhetünk a legjobban – írják a közleményben.

A Bika csillagképben található HD24899 nevű csillag fél kilenc körül lép be a Hold megvilágítatlan oldala mögé. A halványabb csillag gyönyörű látványt mutat, ahogy a hamuszürke fénytől derengő sötét holdperem elnyeli – hívta fel a figyelmet az MTI.

A 36 Tauri nevű csillag 22.51-kor lép be a Hold sötét pereme mögé. Egy távcsővel csodálatos látványt fog nyújtani a narancsos Hold mögött eltűnő apró csillag – emelik ki.

Hirdetés