14 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldVálasztás 2024: íme az ajánlásgyűjtés szabályai

Választás 2024: íme az ajánlásgyűjtés szabályai

A Helyi Választási Iroda a jelölt-, és listaállításhoz szükséges ajánlások gyűjtésével kapcsolatban fontos részletekről tájékoztatja a választópolgárokat.

Jelölt, lista ajánlása

Az európai parlamenti választáson listát ajánlani április 20. és május 3. között van lehetőség. Az önkormányzati választáson polgármester-, illetve egyéni választókerületi jelöltet május 6-ig ajánlhat a pécsi lakóhellyel rendelkező választópolgár. A nemzetiségiként regisztrált választópolgár ezen túlmenően jogosult – nemzetisége szerinti – települési nemzetiségi jelöltet, valamint területi és országos listát is ajánlani.

A választópolgárnak lehetősége van a választókerületben indulni szándékozó több választópolgár, illetve listát állítani kívánó jelölő szervezet támogatására, így például több polgármesterjelöltet, vagy EP lista állítását is támogathatja aláírásával. Fontos, hogy a helyhatósági választáson a választópolgár érvényesen csak a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelölte(ke)t ajánlhat.

Az ajánlás később nem vonható vissza.

Ajánlóív

Ajánlásgyűjtés céljára csak a választási iroda által biztosított ajánlóív használható. Ettől eltérő nyomtatványon, valamint a fent megjelölt időszakon kívül jelöltállítás célú ajánlásgyűjtés folytatása nem lehetséges.

Az ajánlást gyűjtő személy köteles az ajánlóíven feltünteti nevét, személyi azonosítóját és aláírását. Az ívre rá kell vezetni az ajánlást adó választópolgár családi és utónevét, személyi azonosító számát, magyarországi lakcímét. Az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele az ajánló saját kezű aláírása. Az ajánlásért előnyt adni vagy ígérni tilos. Az ajánlást adó választópolgár az ajánlásért nem kérhet előnyt, illetve nem fogadhat el előnyt, vagy annak ígéretét.

„Kit ajánlottam?”

A választópolgároknak lehetőségük van információt kérni azzal kapcsolatban, hogy a 2024. évi közös eljárásban bonyolított közjogi választások során mely jelöltek, illetve jelölő szervezetek ajánlóívein szerepelnek ajánlóként.

Az érintetti kérelem elektronikus azonosítással a személyre szabott ügyintézési felületen (magyarorszag.hu/szuf) a Választás/Adatvédelem ügycsoporton belül a „Tájékoztatás ajánlásról (Kit ajánlottam?)” című tájékoztatási szolgáltatás igénybevételével, vagy személyesen, illetve kézbesítési meghatalmazott útján a HVI-nél (7621 Pécs, Széchenyi tér 1.) nyújtható be.

További információ ITT olvasható.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő