Hirdetés

Egy közel egymilliárd forint értékű beruházás, műtőfelújítás és műszerbeszerzés valósult meg a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján. Ennek köszönhetően az agyi és gerincbetegségek műtéti ellátása világszínvonalúan fejlődött – tájékoztatta lapunkat a PTE.

A PTE KK Idegsebészeti Klinika tevékenysége országosan is elismert, az első centrum, ahol szervezetten mozgászavarok idegsebészeti kezelése történt, és kiemelkedő a szakmai munka.

Mint olvasható az egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményében, a klinikán Büki András és Dóczi Tamás professzorok szakmai vezetésével az elmúlt években jelentős modernizálás zajlott le a műtőknél, melynek utolsó lépései 2021 végén fejeződtek be. A 936 millió forint értékű fejlesztéssorozat részben TIOP forrásból, részben kormányzati támogatásból és saját forrásból valósult meg.

Teljesen megújult az idegsebészeti klinika III-as és IV-es műtője a hozzátartozó kiszolgáló helyiségekkel (műtői környezet, fektető, raktár). Az új berendezések szakmai elvárásoknak megfelelő működéséhez szükséges volt az épület átalakítása is.

A fejlesztés több ütemben valósult meg a folyamatos betegellátás biztosítása miatt.

Beszereztek egy Bi-Plane (angiográfiás) röntgenberendezést is. A készülékkel az új műtői környezetben lehetőség nyílt a régió sürgősségi stroke-betegeinek ellátásával a fenyegető agyi infarktus megelőzésére. A készülék segítségével – mely 3 dimenzióban ábrázolja az agyi ereket – az érelzáródást okozó vérrög eltávolítható, így a betegek bénulása visszafordítható. Azaz a csökkent vérellátású agyterület nem hal el, hanem újból egészségesen működik. Éves szinten a klinikán 200-nál is több beteg agyi érelzáródása kerül sürgősségi ellátásra.

A beavatkozások eredményeként sok beteg járóképességét, önellátási képességét sikerül helyreállítani és sok esetben megőrizni munkaképességüket is.

Az új röntgenberendezéshez egy illeszthető, átröntgenezhető műtőasztalt is beszereztek tartozékaival együtt, műtőlámpával. A géppark emellett tovább bővült egy mobil DSA röntgen berendezéssel és egy endoszkópos toronnyal – részletezi a PTE.

Még több elem, eszköz is a klinikára került: egy új, világszínvonalú operációs mikroszkóp, mellyel az agydaganatokat még nagyobb pontossággal lehet eltávolítani. A mikroszkóp alatt a daganatot tápláló kóros agyi ereket megfestik, és így elkülöníthetők az ép agyi erektől. A szakemberek minél pontosabban tudják eltávolítani az agydaganatokat a tumort tápláló erekkel együtt, annál jobb esélyei vannak a betegeknek a hosszabb távú gyógyulásra.

A műtőfejlesztés során egy új navigációs rendszer beszerzése is megtörtént, melynek segítségével milliméter pontossággal lehet tájékozódni az agyon vagy a gerincen belül egy műtét alatt – közli a PTE.

Összességében, a műtőfejlesztésnek és az új modern orvosi eszközöknek köszönhetően évente több száz beteget tud a PTE KK Idegsebészeti Klinika magasabb színvonalon, biztonságosabban és jobb eredménnyel kezelni.

Az átadóünnepségen részt vett Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese, Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem rektora, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke, Schwarcz Attila klinikaigazgató és Dóczi Tamás akadémikus.

Hirdetés