Hirdetés

A Zöld Kapu projekt részeként átadták a Szigeti városrész legújabb parkját. A Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt területet egy üde, zöld folttá változtatták, amely remek kikapcsolódási lehetőségeket kínál a pécsieknek.

A belváros kapujában alakították ki a Steinmetz kapitány teret, ahol a családok és a fiatalok is hasznosan tölthetik el szabadidejüket, kellemes környezetben. A munkálatok 2023 szeptemberében kezdődtek, és mire a tavasz beköszöntött, be is fejeződtek. Ahogy Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója elmondta, csaknem 2000 négyzetméternyi területet füvesítettek, USB töltővel ellátott okospadokat és pihenőpadokat helyeztek ki, felújították a járdákat, utakat, valamint akadálymentesítették a területet. Két asztalon sakkozhatunk majd, a nagy melegben párakapuk alatt hűsölhetünk, a felújított parkolókban pedig megfelelő körülmények fogadják az autósokat.

– Egy olyan beruházás fejeződött be, amire régóta vártunk itt, Egyetemvárosban, és amire igazán büszkék lehetünk – húzta alá Zag Gábor alpolgármester. – Ezt a teret a közösség hozta létre a közösségnek, ezért vigyázzunk is rá közösen!

A városvezetés fontosnak tartja a közösségépítést, és ezek a parkok lehetőséget adnak az ilyen jellegű programok megvalósítására, tette hozzá az alpolgármester. A most átadott téren nemcsak a családok tölthetnek el vidám perceket, hanem az egyetemisták is készülhetnek itt a vizsgákra.

A környéken az elmúlt időszakban egyébként több fejlesztés is megvalósult. Ahogy Auth István önkormányzati képviselő felidézte, nemrég fejezték be a Szigeti út, a Megyeri út és a Megyeri tér korszerűsítését, és örül annak, hogy most egy ilyen szép parkkal gazdagodott a terület.

Ráadásul a tér kialakítása is csak egy része volt a Zöld Kapu projektnek. A csaknem 600 millió forintos pályázat eredetileg a Jókai téri Tünde-ház fejlesztését, a Memi Pasa fürdő rendbetételét, a pécsi villamos környezetének rendezését, a Jókai téren elektromosan működtethető oszlopok kiépítését, elektromos autótöltő elhelyezését, valamint a Ferencesek utcája felújítását foglalta magába. Utóbbi el is készült 2020-ra, de a maradványkeretből sajnos az első körben tervezett projektelemek közül nem mind tudott megvalósulni. Ahogy Csúcs Zoltán felidézte, ekkor merült fel a Steinmetz kapitány tér kialakításának ötlete. Mivel a projektnek gazdaságfejlesztési funkcióval is kellett rendelkeznie, a zöldítés mellett létrehoztak egy kereskedelmi célra alkalmas pavilont és a hozzá tartozó szociális blokkot. Az egységek energiaellátását megújuló forrásból, napelemek segítségével biztosítják, hangsúlyozta Csúcs Zoltán.

A park fejlesztése tehát jórész már elkészült, de, mivel a zöldterületek rendezése, különösen a füvesítés még időbe telik, a park hivatalos megnyitóját április végére tervezik.

Videónkban is összefoglaltuk, milyen komoly fejlesztések valósultak meg a területen:

Hirdetés