Bizony, van olyan kutyus ami 5-6 éve csak vár és vár a menhelyen…

Lapunk fotóriporterével nyakunkba vettük a várost és ellátogattunk a Pécsett működő állatvédő szervezetekhez, állatmenhelyekhez, amiknek munkatársait arra kértük, mutassanak be néhány régóta gondozásukban álló pártfogoltat, hátha általunk szerető családra találnak. A minisorozat negyedik részében hat gyönyörű kutyát kaptunk lencsevégre, amik társaikkal együtt várják az álomgazdát. 

Az állati sorozat legújabb részében a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület fogadott minket, melynek önkéntesei és munkatársai már 1994 óta gondoskodnak a legelesettebb, legkiszolgáltatottabb jószágokon. Számos tevékenységi körükbe tartozik a az állatok számára ideiglenes otthon nyújtása és örökbe adásuk, de emellett foglalkoznak veszélybe került vadállatok repatriálásával, háziállattartással, terápiás oktatással, sőt különböző programokat és gyermektáborokat is tartanak.

Körülbelül évente 700 állatnak segítenek gazdát találni, jelenleg körülbelül 200 kutya és 300 egyéb állat él a menhely területén: vannak itt még macskák, lovak, tehenek, kecskék, pulykák, tengerimalacok, nyulak, mosómedvék, varjak, mindenféle vad- és háziállattal megismerkedhetnek a látogatók.

Már nagyon régóta vágynak szerető otthonra ezek a cukiságok:

Ariéla, maga a kutyabőrbe bújt kedvesség

2017 decemberében került menhelyre ez a vélhetően 2016-os születésű gyönyörű, staffordshire terrier keverék szuka, melyet a környéken találtak. A kutya ivartalanított, kicsit szeleburdi, de abszolút figyelmes és nagyon kedves az emberekkel. Nagyon szeret bújni és ölelkezni is. Egyedüli kutyának való, más ebekkel és állatokkal ugyanis nem jön ki jó. Mindeddig még senki nem akarta örökbe fogadni.

Betyár nagyon aranyos, de a macskákat nagyon nem bírja

2013-ban született, 2017-ben került a menhelyre az ivartalanított, staffordshire terrier keverék kan, majd tavaly tavasszal örökbe fogadták, de később visszakerült. Az ideiglenes gazdának állítása szerint azért kellett visszaadnia, mert az eb képes akármilyen kerítést átugorva, akár fára felmászva is kergetni a macskákat, ez pedig számára nem volt megoldható probléma, hiszen cica is lakott a háznál. A menhely munkatársa szerint talán érdemes lenne majd kennelben elhelyeznie a következő – remélhetőleg végleges – befogadónak a kutyust, ha éppen nem tud odafigyelni rá. A kutya jelenleg is két társával osztja meg lakhelyét az állatvédőknél, így alapos ismerkedés után talán akár más ebbel is összebarátkoztatható. Felhívták továbbá a figyelmet rá, hogy Betyár nagyon sok odafigyelést igényel, de rendkívül okos állat.

Sába, kedves és gyönyörű kislány

2012-ben született a csodálatos színű, gyönyörű pofijú, szintén staffordshire terrier keverék, ivartalanított szuka, 2014-ben került menhelyre. Hogy mindeddig miért nem kellett senkinek, arról az állatotthon munkatársainak fogalma sincs. Talán kissé túl visszahúzódó természetű a kutyus, de eleven, barátságos, lelkes kutya, imád sétálni és nagyon értelmes. Egyedüli kutyaként fogadható örökbe.

Ubi

A 2010-ben született kutyát 2014-ben hozta a menhelyre a gyepmester, akkor még társával együtt. Azóta a másik kutyus gazdára lelt, azonban Ubi továbbra is vár. Sétáltatója bőven akad, mégsem vitte még haza senki. Nagyon okos, hálás kutya, ügyesen sétál és szót fogad, tökéletes társ. Kora ellenére nagyon energikus, más kutyákkal nem igazán jön ki. Egyik szeme sérült, már így került a menhelyre, az egyesületi tagok szerint talán pont kissé riasztó külseje miatt nem érdeklődik iránta senki.

Rubintot gazdái nem vitték magukkal új otthonukba

A kutyus 2013-ban született, tavaly pedig addigi családja elköltözött, az ebet pedig nem vitték magukkal. Kissé bizonytalan és tartózkodó kutya, de nagyon kedves és ragaszkodóvá válik jó kezekben. Jelenleg egy fajtársával együtt van elhelyezve, így feltételezhető, hogy más ebbel is kijönne.

Sophie

2013-ban született és 2018-ban került az állatotthonba. Vizsla jellegű kutyusról van szó, ami eredetileg azzal az indokkal került a menhelyre, hogy megharapta a gazdáját. Mióta az állatotthon lakója soha nem tapasztalták nála az agresszió jelét, egy emberre sem támadott rá, sőt nagyon jól kezelhető. A macskákkal és más kutyákkal azonban hadilábon áll. Nagyon kedves, aranyos állatról van szó.

+1 Kis kedvcsináló a kutyatartáshoz:

Brenda és Luna

A nyolchetes kiskutyákat anyjukkal együtt hozták be a menhelyre. Mivel a kölyköket általában szerencsére gyorsan elkapkodják, a két kis gombóc is bizonyára hamar szerető gazdára lel majd. Így a szuka kistesókat csak azért mutatjuk meg, hogy olvasóink még nagyobb kedvet kapjanak a Misina állatainak meglátogatására, valamint ne legyen már kérdés a számukra, tényleg szeretnének-e kutyust. A két kislány egyébként oltva és chipelve várja a szerető örökbefogadó családot, ivartalanításra vissza kell majd vinni őket a menhelyre az örökbefogadási szerződés szerint.

A kutyákon kívül mely állatok találhatók meg az egyesületnél?

– Fifi a vaddisznó 12 éve került hozzánk, malackorában súlyosan megsebesült, így a maradandó károsodás miatt lassúvá vált állatot már nem tudtuk visszaengedni a természetbe, hiszen elpusztult volna. Nagyon szereti az embereket, érdemes találkozni vele. A legrégebb óta nálunk élő állat Hermina a bivalyhölgy, aki 1998 óta él itt. Ezeket az állatokat nyilvánvalóan nem adjuk örökbe, de bármikor megtekinthetőek a hozzánk látogatók számára. Ugyanígy láthatják a mosómedvéket, kecskéket, szamarakat, nyulakat, mindenféle érdekes állatot –

Mi újdonság van a Misina háza táján?

A járványhelyzetre való tekintettel az örökbe fogadás és a sétáltatás menete kissé változott, jelenleg 13 óra és 15.30-ig van mód ezekre. Ez a megújult időkorlát a látogatásra nem vonatkozik, reggel 9-től várják minden nap az érdeklődőket.

A koronavírus miatt zárva tartott a menhely, így lehetőségük nyílt néhány lakóhely – ez például a disznók és a lovak karámjaira vonatkozik – felújítására, illetve állatok áthelyezésére is. Emellett új honlapot is indítottak és adományvonalat is létrehoztak.

Az eddigi lovas szakkörből most „karámszakkör” lett, ugyanis a gyerekeknek mostantól lehetőségük lesz más állatokat is megismerni. Nem az lesz mostantól a cél, hogy minél magasabb szinten megtanuljanak lovagolni, hanem hogy minél közelebb kerüljenek az állatokhoz, tudtuk meg Farkas Tamástól, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetőjétől.

A táborok is kissé megváltoznak majd, tette hozzá, a hagyományos kutyás-lovas tábort összevonják és vegyesebb lesz az állatok palettája, melyekkel foglalkozhatnak a kicsik. Persze nem maradnak el a kutyás és lovas foglalkozások sem, azonban más állatokat is jobban bevonnak majd.

„Mindezzel az a célunk, hogy még közelebb hozzuk alapelveinket a legfiatalabbakhoz, hogy minél közelebb kerüljenek az állatokhoz és minél jobban megismerjék az igényeiket”

– mondta végezetül az egyesületi vezető.

A cikksorozat első része IDE KATTINTVA olvasható, a másodikért pedig IDE KATT. A harmadik rész ITT elérhető.

Hirdetés