Érdekes felfedezést tett a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Barcsi borókás területén egy kutató, aki az Aranyospusztai-tó gátján található tojásrakó helyen mérte fel a mocsári teknősöket. Íme!

A szakember az egyik nőstény páncélján jeleket vett észre, melyeket alaposan megvizsgált. Kiderült, hogy egy 2006-ban genetikai vizsgálat céljából befogott egyedről van szó. Mint írja honlapján a nemzeti park, ilyen visszafogásról eddig nem volt tudomásuk, pedig az akkor még csak 10 éves teknős mindössze 75 métert távolodott el a 16 évvel korábbi befogás és szabadon bocsátás helyszínétől.

Ez pedig azt mutatja a mocsári teknősök ragaszkodnak megszokott élőhelyükhöz!

Az eset kapcsán a DDNP azt is megosztotta, a teknősök számára kedvező vizes-mocsaras területek kiterjedése sajnos folyamatosan csökken, a klímaváltozással járó szárazság pedig még inkább veszélyezteti a faj élőhelyeit. A folyamat szembetűnő a Barcsi borókásban is, ahol a jelentős kiterjedésű Nagyberek az idei évre teljesen kiszáradt, ahogy a fellelt teknős élőhelyéül szolgáló tórendszer néhány tagjánál, sőt valamennyi tavacskában kritikusan alacsonyra süllyedt a vízszint a nyár folyamán.

Így az egyre veszélyeztetettebb mocsáriteknős-populációk nyomon követése nagy jelentőséggel bír.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2016-ban indította újra a Dráva-monitoring programot, ennek keretében történik a Barcsi borókásban és egyéb alkalmas Dráva-menti élőhelyeken a mocsári teknősök évenkénti felmérése is.

Hirdetés