A koronavírus leküzdésében is segítheti az ingyenes pécsi applikáció

A hipnózis jótékony, sőt, gyógyító hatását az emberek évezredek óta ismerik és alkalmazzák. Napjainkban főként a hipnoterápiában, melynek hatásosságát tudományosan is bebizonyították, elismerték. Dr. Somogyi Erika, pécsi orvos-pszichoterapeuta is két évtizede alkalmazza hatékonyan ezt a módszert a gyógyításban. Nemrég elérhetővé vált, térítésmentesen letölthető applikációján keresztül szuggesztív, vagyis támogató, segítő tartalmakat sugalló szövegekkel segít a felhasználóknak módosult tudatállapotba kerülni azzal a céllal, hogy megkönnyebbülést hozó módon foglalkozhassanak olyan nehéz témákkal is, mint például az onkológiai betegségek, a fájdalomcsillapítás, az MR-vizsgálatra való felkészülés, a felkészülés egy-egy műtétre. Kellemesebb területeket érint a hanganyagok test és lélek egyensúlyát támogató része. Sőt, alkalmazkodva a járványhelyzethez, nemrég koronavírus-specifikus tartalmak is felkerültek az alkalmazáshoz tartozó Hipnoword nevű YouTube-csatornára. Lapunknak erről mesélt.

A hipnózis sajátos állapot, nevezetesen egy, a módosult tudatállapotok közül. A módosult tudatállapotba kerülés velünk született képességünk, ami számtalan élethelyzetben észrevétlenül támogat bennünket mindennapjainkban. Tapasztalatok és kutatások is alátámasztják, hogy a hipnózis segíthet testi és lelki bajokban egyaránt, például krónikus fájdalmak enyhítésében, a műtétek okozta szövődmények megelőzésében, másrészt a pszichoterápiás folyamatokban is hasznos eszköz lehet a lelki bajokból való kilábalásban.

– Sok éves tapasztalattal rendelkezem testi betegségek gyógyításában, ugyanis pályámat altatóorvosként kezdtem és csak később tanultam meg és kezdtem pszichoterapeutaként alkalmazni a hipnózist a gyógyításban. Mind a műtőben, mind az intenzív osztályon sokszor tapasztaltam, hogy a betegek lelki és szellemi állapota jelentősen befolyásolja a gyógyulásra való esélyeiket, annak ütemét, az egészségügyi folyamatokban a beteg együttműködésre való képességét. Az általam fejlesztett és útjára indított Hipnoword applikáció jelenleg két részből áll: az egyik fele az egészségügyi ellátás bizonyos területein segít a pácienseknek (műtéti előkészítés, fájdalom csillapítás, daganatos betegségek különböző szakaszai, MR-vizsgálatra való felkészülés) másik része pedig a test és lélek egyensúlyának megőrzését szolgálja. Ezek a szövegek egészségesen és betegen is segítik a belső egyensúly és béke megteremtését – fejtette ki Somogyi Erika.

Mint mondta, az alkalmazásban megtalálható szövegek bővítésén folyamatosan dolgoznak. A tervek között szerepel, hogy az egészségügyi személyzet számára is mielőbb felkerülnek majd pihentető, a kikapcsolódást és a feltöltődést segítő szövegek.

– Egyelőre felnőttek számára nyújtanak a hanganyagok támogatást, de nagy álmom, hogy a jövőben gyermekeknek szóló szövegek is bekerülhessenek a kínálatba. A fejlesztéseknek szintén kiemelt témája lehet a hospice ellátásban részesülő időseknek szánt szövegek megalkotása és elérhetővé tétele. Már a következő frissítéssel is szélesebb lesz a kínálat: várhatóan április végéig a tüdőtükrözés, az elalvás és a megfelelő alvásminőség támogatása, a szülésfelkészítés és nőgyógyászati vonatkozású, sőt, a mostani bezártság elviselését megkönnyítő támogatóanyag is elérhető lesz. Koronavírus-blokkal is gyarapodik majd az app, ezek a hanganyagok jelenleg a YouTube-csatornán találhatók – mondta az orvos-pszichoterapeuta. Hozzátette, a videótárban többek között javaslatok találhatók, hogyan járulhatunk hozzá megfelelő kommunikációval a kórházban vagy lélegeztetőgépen lévő családtagok, ismerősök gyógyulásához, valamint támaszt nyújt az elhúzódó fertőzés legyőzésében.

Az eddigi fejlesztés Somogyi Erika saját erejéből, erőforrásaiból jött létre. A munkában partnerei voltak szakmai oldalról dr. Zseni Annamária, fejlesztői oldalról a GreenGo Imagination csapata.

– Bízom abban, hogy már az eddigi eredmények is, a jó ügy, embertársaink ilyen módon való támogatásának ethosza másokat is mozgósít és támogatók állnak a munka folytatása, a Hipnoword minél szélesebb szakmai területekre való kiterjesztése, bővítése mellé. Azok a szervezetek és magánszemélyek, akik támogatóként a munkám mellé állnak, hozzájárulnak ahhoz, hogy továbbra is térítésmentes maradhasson az applikáció – árulta el lapunknak Somogyi Erika.

Mint mondta:

„A visszajelzések nagyon pozitívok. Számos esetben onkológiai betegek a szövegek hatására tudták elfogadni a diagnózist, és vállalni a kezeléssel járó nehézségeket, felkészülni a kemoterápiára vagy műtétre, a kezelések mellékhatásait csökkenteni, esetenként saját belső erőforrásaikat mozgósítani a gyógyuláshoz. Mások a műtétre való felkészülésben, fájdalom csillapításban vagy egyszerűen a kikapcsolódásban és feltöltődésben találtak hasznos segítőtársra az applikációban.”

Mint kiderült, az online szövegek meghallgatása úgynevezett módosult tudatállapothoz vezet, aminek elérése egyébként velünk született képességünk: gyakran ilyen állapotba kerülünk, mikor például belemélyedünk a munkába, minket érdeklő téma tanulásakor, filmnézés alatt és sportolás vagy alkotótevékenységek közben is. Sőt, a szakember szerint egyfajta jól ismert módosult tudatállapot a szerelem és a szexuális együttlét is.

– A gyerekek az ébrenlétüknek több mint felét spontán módosult tudatállapotban töltik, ilyekor kvázi egy másik dimenzióban működnek. Ezért van az, hogy ha szólunk hozzájuk, sokszor nem reagálnak. A módosult tudatállapot velünk született, rendszeresen és spontán működő „üzemmódunk”, mint a sebességváltás az autóban, csak legtöbbször nem vesszük észre. Az alkalmazásban hallgatható, speciálisan összeállított szuggesztív szövegek pedig ezt a képességünket mozgósítják. Módosult tudatállapotban sokkal teljesebben érzékeljük önmagunkat, a hozzánk tartozó információkat, szellemi-lelki tartalmainkat. Normál, éber állapotban agyunk jobb féltekei tartalmai – érzések, érzelmek, emlékek elfeledettnek hitt lenyomatai – sokkal kevésbé elérhetőek, megfogalmazhatók. Sok nehéz, megterhelő tartalmat raktározunk a köznyelvben tudattalannak hívott jobb agyféltekénkben, de olyan tartalmat, tudást is, ami erőforrást, segítséget jelenthet számunkra egy-egy nehéz élethelyzetben. Az applikáció szövegei olyan speciálisan megfogalmazott sugallatok, amik a pozitív tartalmakat tudják elérhetővé tenni és lehetővé teszik, hogy hallgatásuk közben kapcsolódhassunk saját belső bölcsességünkhöz- mondta el lapunknak az orvos-pszichoterapeuta.

Hozzátette, a szövegeket érdemes akár naponta meghallgatni, hogy a felhasználó egyre természetesebb módon tudja elérni ezt a kívánt állapotot. A hallgató az ismétlés által képessé válik egyre jobban kihasználni a szövegek adta lehetőségeket és aktívan tenni önmagáért a gyógyulás, vagy az egészségmegőrzés útján. A szövegekkel való foglalkozás, belső munka segíti, hogy fejlődve juthasson keresztül nehéz helyzeteken, kompetensebbnek érezhesse magát az egészségügyi ellátás folyamataiban és az élet hétköznapjaiban is.

Az applikációt decemberi megjelenése óta mintegy 1500 alkalommal töltötték le az internetes áruházakból, a videómegosztón pedig néhány hét alatt több mint 2000-szer játszották le a tartalmakat. A YouTube felületén a leggyakrabban megnyitott felvétel jelenleg a „Kommunikációs minta COVID-os beteg rokonainak” című anyag.

Somogyi Erika a Pécs TV műsorának vendégeként is bemutatta munkáját:

Itt elérhető az applikáció Google Play linkje és App Store linkje.

Hirdetés