8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldÁtalakulóban a szúnyogszezon – már kora tavasszal is szenvedhetünk tőlük

Átalakulóban a szúnyogszezon – már kora tavasszal is szenvedhetünk tőlük

Korábban, akár már februárban találkozhatunk a vérszívó rovarokkal, várhatóan egészen október végéig velünk maradnak és megkeserítik mindennapjainkat.

A PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatócsoportja már másfél évtizede követi nyomon a hazai csípőszúnyogok helyzetét, terjedését és az általuk hordozott betegségeket. Az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok megtelepedése a vizsgálatok alapján hosszú távon átrendezheti a már megszokott szúnyogszezont – írták a PTE közleményében.

A kutatások szerint a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése már februárban megfigyelhető volt. Ez köszönthető a házak tövében álló esővízgyűjtőknek, a kertekben nehezékként használt gumiabroncsoknak és az egyre enyhébb teleknek – ismertette a PTE.

A szúnyogok elleni védekezés egyszerű, azonban komoly társadalmi figyelemre van szükség, hiszen egyetlen elhanyagolt kertben több ezer kikelő csípőszúnyog keserítheti meg egy egész környék mindennapjait – figyelmeztetnek a szakemberek.

A tudományos eredmények és az európai tapasztalatok is azt prognosztizálják, hogy az elkövetkező évek során egyre inkább számítanunk kell a jelenség fokozódására és végül új betegségek megjelenésére is.

A lakosság rendkívül értékes adatokhoz juttathatja a kutatókat a közösségi tudományos programokban való részvétellel és telefonos applikáció használatával. Ráadásul a kertek tudatos rendezésével, a szúnyoggócpontok felszámolásával vagy biológiai kezelésével megelőzhető a vérszívók inváziója.

A jelenleg országosan alkalmazott kémiai módszer alkalmatlan az inváziós fajok kezelésére, és komoly ökológiai veszteséggel is jár, melynek felméréséhez most a lakosság segítségét kérik a kutatók a Rovar Piknik elnevezésű programban való részvételükkel – zárták a közleményt.

Fotó: PTE

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő