Hirdetés

A japán művész, Shohei Fujimoto lenyűgöző alkotása nyitotta meg hivatalosan július 4-én a Zsolnay Fényfesztivált. A csodálatos fényalkotások a következő napokban beragyogják a pécsi estéket, az utcák, terek, galériák megtelnek színekkel, zenékkel.

A fesztivál a korábbinál is több helyszínen várja a pécsieket és a városba látogatókat, és az izgalmas programokat lesz is idő kiélvezni, hiszen csütörtöktől vasárnapig minden este felgyúlnak a fények. A program hivatalos megnyitóját a Kodály Központban tartották, ahol Zag Gábor, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere úgy jellemezte a fényfesztivált, mint egy olyan eseményt, amely összehozza a város lakóit és vendégeit, ahol együtt ünnepelhetjük a kreativitást, a művészetet, valamint a fény varázsát. Az alpolgármester kiemelte, a négy nap során számos izgalmas programelem – interaktív fényjátékok, táncestek, koncertek és kreatív műhelyek – várja a látogatókat.

Az idei immár a nyolcadik fényfesztivál a városban, ez a szám a szervezők számára nagy jelentőséggel bír.

– Azt mondják, a nyolcas szám a végtelen lehetőségek jele, ami ara ösztönöz, hogy folyamatosan fejlődjünk – hangsúlyozta Hummel Márk, Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. – Mi is évről évre azért dolgozunk, hogy egyre közelebb kerüljünk az álomhoz, hogy a Zsolnay Fényfesztivál ne csak pécsi, magyarországi, hanem nemzetközi hívószó is legyen.

Az ügyvezető ugyanakkor aláhúzta, az innovációk mellett nem feledkeznek meg a múltról, Pécs kulturális örökségéről, amelyet a következő napokban szó szerint megvilágítanak a fények.

A megnyitón mutatták be először a japán művész, Shohei Fujimoto különleges fényinstallációját is, amely a Fény Útja Extra karszalaggal vasárnapig megtekinthető a Kodály Központban. Az eseményen az alkotó is részt vett, aki azt mondta, műve az ezernyi lézersugár és a speciális hangeffektusok segítségével stroboszkópszerű hatást kelt. Célja, hogy a fantáziára hatva mindenki saját értelmezést adjon a lézerek által megformált alakzatoknak.

A fesztivál részletes programja zsolnayfenyfesztival.hu weboldalon található.

A megnyitón készült képeink között is érdemes böngészni:

Hirdetés