Diána téri ötletbörze: a lakók nagy zöldterületet és közösségi tereket szeretnének

Korábbi uniós projektekből fennmaradó, mintegy 500 millió forintból újulhat meg a Diána téri piac és környéke. Ebből, 300 millióból maga a piac kaphat új köntöst, a maradék 200 milliót pedig a Diána térre lehetne költeni. Ennek kapcsán zárult le a közelmúltban a Pécs Jövője Egyesület által rendezett ötletbörze. A lakossági javaslatokat összegezve beszélgettünk az egyesület elnökével, Szekeres Gáborral.

A Pécs Jövője Egyesülethez harmincnál is több észrevétel, javaslat érkezett az elmúlt hetekben a Diána téri fejlesztések kapcsán, tudtuk meg Szekeres Gábortól.

– Az ötletbörze során számunkra egyértelműen kiderült, hogy a helyiek túlnyomó többsége, érthető okokból a minél nagyobb zöldterületeket szeretné továbbra is meghagyni, további kikapcsolódási, illetve rekreációs funkciók kiépítésével – nyilatkozta a PécsMa.hu-nak az egyesület elnöke. – Erre tekintettel a zöldterület rekonstrukcióját oly módon kell kivitelezni, hogy az továbbra is a kikapcsolódást segítse a környéken élők számára. A Pécs Jövője Egyesület reményei szerint a rekonstrukció következtében egy szebb, rendezettebb környezet jöhetne létre. Ennek szellemében olyan egységes zöldterület kialakítását szeretnénk, ahová jó időben ki lehetne ülni.

A javarészt e-mailben érkező lakossági javaslatok között a járdák újragondolása, a közvilágítás fejlesztése, fák, növények ültetése és egyes területek pergolákkal, napvitorlákkal történő befedése is szerepelt. A Diána tér park jellegének további erősítése érdekében újabb padok és asztalok kihelyezésére is érkezett javaslat, de a Tettyén található, felnőttek számára is használható játékok, pingpongasztal, malomasztal kihelyezését is többen örömmel vennék.

A jelenleg erősen elhanyagolt, focipályaként funkcionáló területet is szeretnék az ott élők, ha felújítanák, úgy, hogy jellegét tekintve ne változzon a terület.

Talán ez a focipálya is megszépülhet a Diána téren

– Páran említették valamilyen vízforrás, szökőkút kialakítása iránti reményüket – mondta Szekeres. – Remélhetőleg nekik sem kell csüggedni, mivel a környéken található a régóta nem működő, és jelenleg virágokkal beültetett, nagyon rossz állapotban lévő, 1975-ben átadott Barátság forrása, amely a pécsi illetékességű Fürtös György kerámiaművész alkotása. A szökőkúttal kapcsolatosan egyébként is már korábban számos megkeresés érkezett dr. Schmuck Rolandhoz, a terület önkormányzati képviselőjéhez, ezért szeretnénk a szökőkutat az eredeti állapotában visszaállítani, ami a gyakorlatban annak teljes újjáépítését jelentené, így tisztelegve a művész úr munkássága előtt is. Nem csak ötleteket, de ugyanakkor panaszokat is kaptunk, főleg a kutyafuttatóval kapcsolatban.
Ahhoz kétség nem fér, hogy a négylábú kedvenceknek a bennük lévő pluszenergiát le kell vezetni a szabadban, de egyúttal ezúton is kérjük a gazdákat, hogy legyenek tekintettel a környéken lévő lakókra is.

A tervek szerint a kutyafuttatónak szánt területet magasabb, megerősített kerítéssel zárnák körbe, és valamivel messzebb helyeznék a lakóépületektől.

Az ötletbörze rávilágított a terület kamerarendszerének kiépítési hiányosságára is. Szekeres szerint főleg a remélt fejlesztések okán még indokoltabbá vált ez a kérdés. Nagyon fontosnak tartja, hogy növekedjen a közbiztonság és a közös értékek védelme.

A Pécs Jövője Egyesület elnöke az összes beérkező javaslatot szimpatikusnak tartja, de ha választania kellene egyet, amelyik a „kedvence”, akkor a Tettye mintájára megálmodott közösségi tér ötlete lenne az.

Az ötletbörze keretében beérkező javaslatokat továbbították a Pécsi Városfejlesztési Zrt.-nek, ahol megvalósíthatósági szempontokat is figyelembe véve fognak dönteni arról, milyen pályázatot írnak majd ki a Diána tér fejlesztésére.

Hirdetés