Zárjegy nélküli szeszek „sorakoztak” a baranyai vendéglátóhelyeken

Az elmúlt időszakban több esetben találkoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal baranyai munkatársai a vendéglátóhelyek ellenőrzésekor zárjegy nélküli, igazolatlan eredetű alkoholtermékekkel. Ennek kapcsán néhány fontos szabályra hívták fel a figyelmet.

Az alkoholtermékeket (rövid ital) csak zárjeggyel ellátva szabad belföldön forgalmazni, a vendéglátóhelyeken és a kiskereskedelmi üzletekben csak így lehet jogszerűen birtokolni.

Ha a zárjegy levált, de a terméket tovább forgalmazná az adózó, akkor azt leltárba kell venni kétpéldányos jegyzéken, és az adatokat a következő munkanap végéig a NAV-nak be kell jelenteni. Az italt ki kell vonni a forgalomból, és a levált zárjeggyel együtt, elkülönítve kell tárolni az üzlet raktárában vagy más, kiszolgálásra nem használt részében.

A hivatal munkatársai az új felhelyezésével egyidejűleg a levált zárjegyet megsemmisítik vagy elszállítják.

Abban az esetben, ha a gyűjtőcsomagolás felbontásakor talál az adózó zárjegy nélküli alkoholterméket, akkor azt is haladéktalanul, és véglegesen ki kell vonni a forgalomból, arról szintén leltárjegyzéket kell készíteni, és be kell jelenteni a NAV-hoz.

Amennyiben az adózó nem tudja bemutatni a levált zárjegyet, nem mentesülhet a jogkövetkezmények alól, még azzal a „szokásos” védekezéssel sem, hogy a zárjegy a palack kibontásakor leesett, vagy a hűtőben leázott az üvegről.

A jövedéki szabályok megsértése súlyos következményeket vonhat maga után: jövedéki bírság, elkobzás, üzletzárás, kivaalanyiság megszűnése, és az ezzel járó kedvező adózási mód elvesztése.

Hirdetés