25 C
Pécs
hétfő, június 17, 2024
KezdőlapHírzónaÍme a bejelentés, ő utazhat majd a világűrbe a négy jelölt közül

Íme a bejelentés, ő utazhat majd a világűrbe a négy jelölt közül

Megszületett a döntés a következő magyar űrhajós személyét illetően. Egy tartalékos űrhajós kijelölésére is sor került.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten – számolt be a 24.hu.

A küldetésre 240-en jelentkeztek, akik közül egy rendkívül összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet (Kapu Tibor és Cserényi Gyula mellett dr. Schlégl Ádám és Szakály András is részt vettek a Hunor programban), akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzéstől a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.

Annak érdekében, hogy a misszió biztosan megvalósuljon, egy tartalékos űrhajós kijelölésére is sor került, ő pedig a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz. Ők fogják végigcsinálni a kiképzés utolsó fázisát – idézte a 24.hu.

A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát – írta meg a hírportál.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő