Hirdetés

“Szép és komoly eredményeket ért el 2019 ősze óta a pécsiek közössége. Ezek egy része jól látható, kézzelfogható siker, más vívmányok szinte észrevétlenül váltak a mindennapjaink részévé. Mindehhez a városvezetés részéről egy új, friss szemlélet, a közösség részéről pedig partnerség kellett. A pécsiek el tudják dönteni, hogy a mosolyogva feléjük nyújtott kezet, vagy a folytonos vicsorgást, az összeszorított öklöt válasszák. Ám a közelgő választások tétje ennél is nagyobb: Pécs zöld jövője, unokáink vizének, levegőjének tisztasága is most dőlhet el” – hangsúlyozta Péterffy Attila. Pécs polgármesterével az eltelt ciklusról és a közelgő választásokról beszélgettünk.

– Ha valamire rámutatott az eltelt csaknem öt év, akkor az az, hogy mi mindenre képes a pécsiek közössége, ha a város vezetői partnerként kezelik őket – kezdte gondolatait Péterffy Attila. – Ehhez tőlünk arra az új vezetői szemléletre volt szükség, amit 2019-ben ígértünk, a pécsiektől pedig partnerségre. Ebből születtek a közös eredményeink.

Válságálló város

A polgármester példákon keresztül mutatta be, mit ért a városvezetés érzékenységén, és a pécsiek partnerségén. – Amikor pár hónappal a 2019-es választások után ránk omlott egy világjárvány, azon tipródtunk, hogy hogyan juttatjuk maszkhoz a pécsi családokat, amikor az beszerezhetetlen vagy megfizethetetlen volt. Hogy miként jut elég fertőtlenítő a cégeinkhez, hogyan tartjuk fenn a szolgáltatásokat. Látva erőfeszítéseinket, és hogy a PAPI programmal a legveszélyeztetettebb időseket igyekeztünk ételhez és gyógyszerhez juttatni, kérdés nélkül csatlakoztak hozzánk egyházi és civil szervezetek, önkéntesek.

Amikor a járványt követő gazdasági válság köszöntött Pécsre, a helyi vállalkozásokat a város vagyonkezelő cége segítette sok százmillió forintnyi kedvezménnyel. A bajbajutottakról pedig az önkormányzat gondoskodott speciális segélyekkel. Amikor pedig a pandémia után a tetszhalott turizmust kellett feléleszteni, a pécsi vendéglátósokat, szolgáltatókat helyzetbe hozni, ebben tudott együtt mozdulni a városvezetés az érintettekkel. Az eredmény, a Pécs NYITVA kampány a mai napig érezteti hatását, Pécs klasszisokkal vonzóbb turisztikai célpont ma, mint 2019 és a járvány előtt volt.

A pécsi valóság

A polgármester elmondta: fontos vállalás volt a közbeszéd megtisztítása, bár ebben a mai napig viharos ellenszélben hajózik a városvezetés. Van olyan politikai erő, masszív propagandatámogatással, amely egy nagyon sötét és baljós alternatív valóságot próbál festeni Pécsről, ahol minden rossz és fekete.

– Pedig valóság, pécsi valóság is csak egy van – így Péterffy. – Mindenkinek csak azt tudom ajánlani: a propagandalapok forgatása helyett inkább nézzen körül. A pécsi utcákon már egy sokkal derűsebb hangulattal találkozunk. Öt éve, a választások előtt ellepték a tereket a depresszív, acsarkodó politikai plakátok. Ehhez képest Pécs ma a nyugalom és a béke szigete, gondolom, senkinek nem hiányzik a korábbi nyomasztó hangulat.

A polgármester hozzátette: a pécsiek már 2019-ben el tudták dönteni, hogy a feléjük nyújtott nyitott kezet, vagy a folytonos vicsorgást, az összeszorított öklöt válasszák. – Erre a józanságra különösen nagy szükség van ma, amikor adóforintok milliárdjaiból üvöltve fröcsögnek az arcunkba a békéről – mondta Péterffy Attila. – Szükség van az ilyen higgadt szigetekre, az ilyen erős és szabad városokra ma, amikor a kirekesztő beszél összefogásról, háborús plakátok meg a békéről. Pécs és még jó pár város közössége már 2019-ben felébredt. Az az érzésem, hogy ez a kétségbeesett háborús uszítás, ez a milliárdokból életben tartott rettegés egyre kevesebb magyart tud már félrevezetni.  

Ha Pécs közterületein nézünk körül, akkor új és megújult parkokat, virágos ágyásokat látunk, a tavasszal tulipánba borult városra még az országos média is felfigyelt – folytatta a polgármester. Egyre több helyben megtermelt adóforintból megújult úton járhatunk, észrevehetjük a belvárost lefedő okosparkolási rendszert, amivel élen járunk Magyarországon.

– Ha az új Vásárcsarnokban vagy a Misina TetőPonton nézünk körül, akkor olyan eredményeket látunk, amikhez a teljes közösség támogatása és kreativitása, valamint a városvezetés átgondolt, de bátor lépései kellettek – mondta Péterffy Attila. – Ezek nélkül a legnagyobb büszkeségeink ma nem lennének többek füstbe ment terveknél, az, hogy ma már használhatjuk ezeket a létesítményeket, mindannyiunk közös sikere.

Csökkenő adó

Érdemes észrevenni azt is, hogy a gazdasági nehézségek közepette mennyi pénzt hagyott az önkormányzat a pécsi családoknál. Ma már 52 ezernél több háztartás mentesül részben, vagy teljes egészében az előző érában bevezetett építményadó alól. A város lépett, ezért az egekbe szökő infláció ellenére is változatlan maradt a közétkeztetés díja, a parkolás díja és a helyi járatú buszbérletek ára.

A mostani ciklusnak vannak nagy, kézzelfogható eredményei – tette hozzá Pécs polgármestere. – Ilyen, hogy ma már Máltára, Münchenbe és Korfura is repülhetünk az újjáélesztett pécsi reptérről. Nemrég magam is utaztam Németországba, és jó érzés volt látni, hogy micsoda élet költözött az évekig üresen kongó terminálépületbe. A gazdaságfejlesztési munkánknak is vannak olyan látványos gyümölcsei, mint a japán cégóriás, a Seiren pécsi üzeme. De más területen említhetem a most átadott malomvölgyi fejlesztéseket, vagy éppen a Meseerdőt is, amit a Biokom munkatársai néhány művésszel karöltve, munkaórák tízezreivel építettek fel az egykori Vidámpark elhanyagolt területén. Öröm volt látni a sok csillogó gyermekszemet, amikor birtokba vették a megújult mecseki területet, és látni a sok családot, ahogy felhőtlenül töltik együtt a szabadidejüket.

Ám Péterffy Attila rámutatott: bőven vannak olyan közös sikerek Pécsett, amelyekbe nem botlunk bele nap mint nap, mégis fontos eredmények, akár a teljes város, akár kisebb közösségek számára. Ezek között említette, hogy sikerült visszafizetni az előző, fideszes városvezetést a csődtől megmentő hitel tetemes, 8,5 milliárd forintos részét. Pedig ez nyomasztó teher volt, és ezt cipelve kellett működtetni és fejleszteni Pécset. És ilyen eredmények azok a kisebb-nagyobb parkok is, amelyeket az adott lakóközösség már régóta hiányolt, csak korábban kezdeményezéseiket nem támogatta, bátorította és segítette senki.

Korszerűbb lakások

Az ilyen, szabad szemmel nem mindenki számára látható vagy érezhető eredmények közé sorolta Pécs polgármestere a civil szervezetek számára létfontosságú pályázatokat, vagy éppen a második évébe lépő közösségi költségvetést, amely kézzel fogható forrásokkal járul hozzá a lakóközösségek kreatív ötleteinek megvalósításához. A TÁRS program olyan léptékben segíti az energiaválság és az infláció miatt egyre nehezebb helyzetben lévő társasházakat, amilyenre a tolleri idők óta nem volt példa. Nem minden korosztály számára láthatók az idősügyben tett lépések sem, ám általuk a pécsi nyugdíjas szervezetek újra a városvezetés partnereinek érezhetik magukat.

Saját tapasztalatból tudom, sőt, szerintem mind ismerünk olyan pécsi családokat, akiket az élelmiszer és a rezsiárak ugrásszerű megnövekedése egyik napról a másikra sodort a tönk szélére. Vallom, hogy különös érzékenységre van szükség egy ilyen nehéz időszakban, ezért civil és egyházi szervezetekkel egyeztetve bővítettük az önkormányzat szociális ellátásait – foglalta össze Péterffy Attila.

Vannak olyan közös törekvései is a pécsi közösségnek, amelyeknek csak egy része kézzelfogható. Ilyenek a város zöld és okos elképzelései, vívmányai. Sokan élvezik a város útjait járó új és tiszta üzemű elektromos buszok előnyeit. Megmozdult Pécs a CYEB-bel közös ledcsere program során is. Ám annak jelentőségét, hogy Pécs bekerült az Európai Unió klímasemleges programjába, még nem minden pécsi érzi – magyarázta Péterffy Attila. Pedig, tette hozzá, hosszú távon éppen ez lehet a legnagyobb hatással a városra, a környezetünkre, a ma és a jövőben itt élőkre.

A NER helyett Pécs érdeke az első

– A pécsiek közössége tehát sokféle eredményre lehet büszke az elmúlt 5 évből, legyen szó épített projektekről, a családok megélhetését közvetlenül érintő vívmányokról, vagy olyanokról, amelyek „csak” a hangulatunkat befolyásolják – vélekedett a polgármester. – Ehhez minden egyes pécsire szükség volt, és egy olyan, támogató városvezetésre, amelyik meglátásom szerint segített kihozni a legjobbat a pécsiek közösségéből.

Utóbbiról annyit mondott Péterffy Attila: voltaképpen nem nagy ördöngősség. A NER és oligarcháinak érdeke helyett a pécsiekét kell nézni, mindenkor. Ehhez persze folyamatos párbeszédre van szükség, nem elég ötévente elbábozni egy Pécs méretű nemzeti konzultációt.

– Meggyőződésem, hogy nekünk, pécsieknek a ciklus elteltével van mire büszkének lennünk, van mit féltenünk és van miért küzdenünk – szögezte le Péterffy Attila. – Mert együtt egy olyan várost teremtettünk, amit érdemes továbbgondolni, és ahol egyre jobb élniA feladat most az, hogy ezt együtt óvjuk meg.

Nem a fideszes akkugyárra

Pécs polgármestere kiemelte: ahogy az eredmények eléréséhez, úgy azok megóvásához is szükség van minden pécsire.

– Hiába fáradoztunk mind, együtt egy zöldebb, tiszta vizű és jobb levegőjű Pécsért, ha a kormány egy hatalmas akkugyárat épít a kertünk alá – így Péterffy Attila. – Ezt akkor tudja megtenni, ha Pécsnek újra olyan vezetői lesznek, akik a kormány és a NER-oligarchák érdekeit a pécsieké elé helyezik. Éppen úgy, mint elődeink tették, amikor a közeli atomtemető vagy Pécs alá nyúló uránbánya ellen kellett volna fellépni, de ehelyett csendben és alázatosan hallgattak.

A közelgő választások tétje jóval túlmutat a közös eredményeinken, mert ezeken túl most tudjuk megóvni gyermekeink, unokáink környezetét, vizét és levegőjét is – zárta gondolatait Pécs polgármestere.

Hirdetés