Hirdetés

A hűvösebb időjárás miatt egyelőre csak egy-egy növényke virágzott ki, a többiek bimbóznak – a teljes pompára így még várni kell egy pár napot.

A Meteo Mecsek szerint a következő napokban szép lassan virágzásba kezdenek a ritka és fokozottan védett növények, így a hétvégén már érdemes lesz ellátogatni Hosszúheténybe a Nagymezőre bazsarózsalesre.

Addig is mutatjuk olvasónk, Györkő Zsombor csodás képeit az első kis virágokról:

[su_box title=”A bánáti bazsarózsáról” style=”glass” box_color=”#ee92ac” radius=”2″]A bánáti bazsarózsa Kárpát-medencében több helyen fellelhető, Magyarországon a Kelet-Mecsek az otthona, azon belül a hegy legmagasabb pontján, a Zengő gerincén találhatunk rá. Becslések szerint a világon lévő teljes állomány 90 százaléka hazánkban található. Igazi növényritkaság. Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, amit az indokol, hogy a magyarországi flóra fejlődéstörténetében fontos szerepe van, növényföldrajzi szempontból értékes, továbbá mind a növény, mind az élőhelyei veszélyeztetettek. A bánáti, bánsági vagy mecseki bazsarózsaként is ismert növényke természetvédelmi értéke jelenleg 250 ezer forint.[/su_box]

Hirdetés