Hirdetés

Hagyományteremtő céllal ismét megrendezték a Nemzetiségi Kvízversenyt a pécsi középiskolások számára. A csapatokra nemcsak egy kérdéssor, hanem szórakoztató, interaktív feladatok is vártak.

Az önkormányzat tavaly hirdette meg először a versenyt, amely már akkor nagy sikert aratott a fiatalok körében. A kvíz idén még több résztvevővel, de ugyanolyan jó hangulatban zajlott május 21-én. A résztvevő középiskolásoknak a kérdéssor megválaszolása mellett a belvárost is be kellett járniuk, hogy egy vaktérkép segítségével megtaláljanak 16 olyan helyszínt, amelyek valamilyen formában a nemzetiségekhez kötődnek.

– A rendezvény célja, hogy jobban megismerjük és méltányoljuk a városunkban tevékenykedő nemzetiségeket, kultúrájukat, hagyományaikat, emlékhelyeiket és városi intézményeiket – fogalmazott Auth István nemzetiségi tanácsnok. – Ez az esemény lehetőséget kínál számunkra, hogy együtt fedezzük fel a nemzetiségek tradícióit és gazdag történelmi örökségét, azokat a helyeket, amelyek szorosan összekapcsolódnak a velünk élő nemzetiségek kultúrájával.

A versenyre 9., 10. és 11. évfolyamos diákokból álló 5 fős csapatokat vártak, amelyek összetétele lehetett évfolyamonkénti vagy vegyes. Ahogy Auth Istvántól megtudtuk, ezúttal 5 iskolából összesen 12 csapat nevezett. Mind sikeresen helyt álltak, de győztes csak egy lehetett: idén a Pécsi Református Kollégium „Királyok borospincéje” nevű csapata gyűjtötte össze a legtöbb pontot. Második helyen a „Pruszlik” csapata végzett, akik pedig visszatérő versenyzők – tavaly egyébként ők nyerték a kvízt.

Hirdetés