13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaMit tesznek a rendvédelmi szervek a pécsi hajléktalanokért?

Mit tesznek a rendvédelmi szervek a pécsi hajléktalanokért?

Cikksorozatot indítunk, melyben górcső alá vesszük a pécsi hajléktalanellátást. Ez a sokszereplős, rendkívül komplex és nehéz feladat ugyanis nagyon fontos egy jól működő városhoz. Rendvédelmi szervek, szociális feladatokat ellátó szervezetek képviselőit kérdeztük, de egészségügyi szakember és az önkormányzat is állást foglal. Az alábbiakban bemutatjuk, mit tesz a közterület-felügyelet, a rendőrség, a katasztrófavédelem a hontalanokért. 

Közterület-felügyelet

Märcz János, a pécsi közterület-felügyelet vezetője elmondta: amennyiben munkatársai hajléktalant vesznek észre a város közterületein, minden esetben odamennek hozzá, megpróbálnak vele kommunikálni, az alvó embert megkísérlik felébreszteni, majd felhívják a Támasz Alapítvány diszpécserszolgálatát. Ilyenkor a szociális munkások járőrautóval vonulnak a helyszínre és az együttműködő bajbajutottakat az őket fogadni tudó melegedőbe viszik.

– Sajnos vannak azonban olyan hajléktalanok, akik nem hajlandók bemenni az ellátószervezetekhez. Az ő adataikat rögzítjük és megkérdezzük, mely tartózkodási helyen szoktak megfordulni, hol vészelik át az éjszakákat és hidegebb napokat. Ezeken a területeken aztán fokozott ellenőrzést tartunk, nehogy valaki megfagyjon. Mivel jellemző, hogy az utcán élők alkoholos befolyásoltság alatt aléltan, bódult állapotban alva fekszenek a közterületeken, télen a hideg hatalmas veszélyforrás a számukra. Kulcsfontosságú, hogy a kollégáim és a szociális munkások megpróbálják őket felébreszteni, hiszen ha mozgásban vannak, kevesebb esélyük van a kihűlésre. Szerencsére Pécsett az utóbbi években nem fordult elő fagyhalál, ez köszönhető az állampolgároknak, az ellátórendszernek és a közbiztonsági szerveknek is. Azért dolgozunk, hogy ne is legyen ilyen – foglalta össze.

A pécsi járókelőknek azt a tanácsot adta Märcz János, hogy ha padon, földön, kapualjban, bárhol fekvő embert látnak, mindenképpen hívják a Támasz Alapítványt a +36 72 233 169 telefonszámon, akik segítenek majd rajta.

Katasztrófavédelem

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Sárkány Sándor azt mondta, a katasztrófavédelem elsődleges feladata az életmentés, így a hajléktalanokkal kapcsolatos teendő akkor áll elő, ha az érintett személy olyan helyzetbe kerül, ahol a szociális és egészségügyi dolgozók nem tudnak hozzáférni, vagy technikai mentési műveletekre van szükség. Ilyenkor a tűzoltóság, vagy a speciális mentési képességekkel rendelkező önkéntes mentőszervezetek bevonására van szükség.

– Például előfordultak már olyan tűzesetek elhagyatott épületekben, amelyek elszenvedői hajléktalanok voltak. Bár többnyire senki nem tartózkodik ilyenkor ott, amikor a tűzoltók kiérkeznek, azonban ha a kollégák mégis találnának valakit, lakosságvédelmi intézkedés keretében gondoskodnak az elhelyezéséről, értesítik a szociális és egészségügyi ellátó szerveket – fogalmazott a szóvivő.

Rendőrség

Popovics Dejan, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, munkatársai a hontalanok ellátásában konkrétan nem vesznek részt. Jogsértés elkövetésénél viszont lényegtelen, hogy valaki rendelkezik-e lakcímmel. Amennyiben az eset a rendőrség hatáskörébe tartozik, az egyenruhások intézkednek. Ha pedig bajbajutott embert találnak az utcán, természetesen – ahogy a felelősségteljes civilek is – az egyenruhások is kérik a szociális munkások, vagy a mentők segítségét.

[su_note note_color=”#b4f0ea” text_color=”#0c0c0b”]A sorozat korábbi részében dr. Kanizsai Péter, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályának (PTE KK SBO) vezetője nyilatkozott lapunknak, illetve a mentőket is utolértük – bár nehezen – a témában. A cikk ITT olvasható. [/su_note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő