Adózik-e, aki temetésre gyűjt?

Szívszorító történet járta be a minap a közösség oldalakat. Olvasóink jelzése szerint napokig gyűjtött adományokat egy idős férfi a kertvárosi Diana téren, hogy a pénzből el tudja temetni egy ausztriai balesetben elhunyt rokonait. Közben viszont attól rettegett, hogy emiatt megbüntetheti az adóhivatal. Utánajártunk, mikor mit lehet a NAV szerint.

– Már napok óta figyeltem a férfit, aki a Diana téren egy papírra írt szöveget kirakva, kalapjába pénzt várva álldogál a melegben is öltönyben. rezzenéstelen arccal, megtörten. Kiderült, hogy a férfi a nagybátyját, annak feleségét s még négy rokonát vesztette el hetekkel ezelőtt egy Ausztriában történt kamionos balesetben. Zalából van itt, rokonoknál alszik. S bízik. Bennünk. Temetésükre gyűjt – kezdődik a napokban elterjedt, s fél Pécset bejáró Facebook-üzenet.

Kerestük a férfit, ugyanis történetének bemutatásával talán lapunk is segíthette volna a gyűjtést, de már nem találtuk meg őt. A Facebookon az terjed, azzal ijesztették el a területről, hogy jogellenes, amit csinál, ezért megbüntethetik. Meglehet, már nincs is a városban.

A bácsinak a legszomorúbb feladat elvégzése is hatalmas gondot jelentett…

Az eset azonban több olyan olvasónk számára is tanulságos lehet, aki valamilyen célból adományokat vár, ezért a Nemzeti Adóhivatal régiós központját kérdeztük meg, milyen szabályokat kell betartania a felajánlásokat váróknak.

– A törvény minden ingyenes vagyongyarapodást ajándékozási illeték alá von, kivéve, amit úgy értékel, hogy társadalmilag vagy bármilyen más szempontból érdemes lehet arra, hogy mentességet kapjon – mondja Mózsik Szilvia, a helyi NAV-osok szóvivője.

– Mentes az ajándékozási illeték alól a tudományos, művészeti, oktatási, közművelődési, közjóléti célra juttatott ajándék megszerzése, és az ilyen célú közérdekű kötelezettségvállalás alapján történő vagyonszerzés, továbbá a jótékony célú közadakozásból származó vagyoni érték megszerzése – mondja Mózsik.
Utóbbiról van szó, ha adományt vár egy ember másoktól.

A NAV akkor, ha magánszemély gyűjt adományokat, azt vizsgálja, hogy az adomány formájában kapott összeg tekinthető-e „jótékony célú közadakozásból származó vagyoni értéknek”.

– A „jótékony cél” értelmezésében a kifejezés hétköznapi értelemben vett jelentéséből kell kiindulni, a „közadakozás” meghatározása során pedig azt kell szem előtt tartani, hogy nem az számít, hány személy nyújt segítséget, elegendő az, ha nyilvánosan meg van hirdetve ez a lehetőség, tehát hozzáférhető bárki számára, aki adakozni kíván. Vagyis ha a magánszemély egy közösségi oldalon közzétett felhívás alapján várja az adományokat – vagy akár más, bárki által hozzáférhető formáját választja a segítségnyújtásra történő felhívásnak -, úgy az véleményünk szerint megfelel a „nyilvánosság” feltételének, és függetlenül attól, hogy egyetlen magánszemélytől vagy soktól kap pénzbeli segítséget, az ily módon összegyűjtött adomány mentesül az ajándékozási illeték alól is – közölte Mózsik.

Összefoglalva tehát, ha egy magánszemély nyilvánosan, bárki által hozzáférhető módon közzétett felhívás alapján gyűjt adományokat jótékony célra, úgy azután sem személyi jövedelemadó, sem ajándékozási illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A NAV viszont lapunknak eljuttatott válaszában felhívta rá a figyelmet, hogy a bejelentési kötelezettség a jogszabály szerint illetékmentes vagyonszerzésre is vonatkozik. E szerint akkor kell jelenteni a hivatalnak, ha az ajándékozás, közadakozás tényéről okiratot állítottak ki, vagy annak összege a 150 ezer forintot meghaladja.

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. vagyok, hogy a biztonsági szempontokat mellőző trafik törvény alkotójának erről mi a véleménye: ÉLETVESZÉLYBEN AZ EGY SZEMÉLYES BE NEM LÁTHATÓ TRAFIKOSOK!
  NEMZETI DOHÁNYBOLTOK
  KI VÉDI MEG AZ ALKALMAZOTTAT?
  SAJÁT MAGA, HA TUDJA. RÉGEBBEN ÍRTAM, HOGY KIEMELT KOCKÁZATÚ AZ ÍGY KIALAKÍTOTT DOHÁNYBOLT.
  SZAKSZERŰTLEN, NINCS MECHANIKAI VÉDELEM!!!
  KAMERA A MEGTÖRTÉNT ESEMÉNYT RÖGZÍTI, NINCS PREVENTÍV MEGOLDÁS. ÉRTI VALAKI???
  AZ ALKAMAZOTTAT A VÁSÁRLÓTÓL BIZTONSÁGOS MECHANIKAI VÉDELEMMEL EL KELL VÁLASZTANI.
  AMÍG EZ NEM TÖRTÉNIK MEG , ÉLETVESZÉLYBEN DOLGOZNAK. (MINIMÁLBÉRÉRT, TERMÉSZETESEN)

Comments are closed.