Aquaparkot akarnak a pécsiek

Irány az aquapark!

Hamarosan eldől, hogy a kormány jóváhagyja-e azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeket a város állított össze a Pécsnek biztosított 31,4 milliárd forintos uniós, részben szabad felhasználású forrásokból. A projektek összeállításába a pécsiek is beleszólhattak, igaz, csak a háztartások tizede gondolta úgy, hogy érdemes.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, a 2014 és 2020 közötti EU-s költségvetési ciklusban a fejlesztési források egy jó részére nem kell pályázniuk a településeknek, azok előre meghatározott keretből valósíthatják meg beruházásaikat. Ez a területi operatív program, amelynek keretében Pécs 2020-ig 31,4 milliárd forintot költhet el.

A városvezetés már tavaly év közben elkezdte összeszedni, mire költené el a pénzt. Erről Páva Zsolt polgármesteri programismertetőjén is beszélt, de két közmeghallgatást is tartottak az ügyben. Februárban pedig meghirdették a Pécs2020 Konzultációt, hogy a pécsiek is elmondhassák véleményüket a tervekről, s hozzátehessék saját igényeiket. Hatvanezer háztartásnak volt lehetősége, hogy a kipostázott kérdőíveket kitöltse, de minden választókörzetben fórumokat is tartottak.

Páva: május végén kaphatnak zöld utat a fejlesztések
Páva: május végén kaphatnak zöld utat a fejlesztések

Végül 6506 kérdőív érkezett vissza, ahogy azt a polgármester egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, a válaszadók több mint 90 százaléka egyetértett a fejlesztési irányokkal: magyarán munkahelyeket és iparfejlesztés támogat. Ezen túlmenően négy területen szeretnének előrelépést az íveket visszaküldők.

Páva Zsolt szerint a válaszadók mintegy négyötöde szeretné, ha a város a forrásokat egy pécsi aquapark építésére is felhasználná, ezért „Pécs mindent megtesz, hogy még ebben a ciklusban megépüljön egy ilyen létesítmény” – fogalmazott a a városvezető. Ha nem ebből a forrásból, akkor másból.

Ezen túlmenően a legtöbben a járdák állapotának javítását, akadálymentesítését, a kerékpáros közlekedés megkönnyítését, bicikliutak építését kérték, de sok igény érkezett szabadtéri felnőtt játszóterek, fitneszparkok építésére is. Páva szerinte ezeket is beemelik a kormány elé kerülő Pécs2020-as projektek közé.

[note note_color=”#8abfe6″]Támogatott fejlesztési irányok a pécsiek szerint: 1. Iparfejlesztés (89,12%) 2. Munkahelyteremtés (88,2%) 3. Helyben készült termékek előnyben részesítése (84,34%), 4. Új Vásárcsarnok építése (71,69%) 5. Helyi vállalkozások támogatása (67,19%) 6. Új parkok és zöldebb közterületek kialakítása (65,13%) 7. Csökkentenie kell a városnak a kiadásait és az önkormányzat működési költségeit (65%) 8. Napelempark a Tüskésréten (52,79%)[/note]

A kabinet május végéig nézi végig, hogy mi mindenre hagyja jóvá a pénzeket, de a városvezető szerint a pécsi projektek túlnyomó része illeszkedik a kormányzati stratégiába, amely munkahelyek teremtését, a népességnövekedést és -megtartást ösztönző beruházásokat helyezi előtérbe.

Nem úgy kell azonban elképzelni, hogy júniusban Pécs folyószámlájára utalják majd a summát egyben, hanem az egyes projektekhez kapcsolódóan lesznek kifizetések. Nem kell ugyanakkor meghitelezni a beruházásokat, azokat folyamatosan finanszírozza majd a kormányon keresztül az EU.

[box title=”Még legalább ennyi jön” box_color=”#873553″]Páva úgy számol, más uniós projektekben még legalább 10 milliárd forintos EU-forrás érkezik Pécsre 2020-ig, s mindent egybevetve a fejlesztések mintegy 15-20 milliárdos további magánberuházást segíthetnek elő. Ilyen lehet például, hogy üzemcsarnokokat épít Pécs a befektetők számára, barnamezős területeket fejleszt vagy vállalkozásfejlesztési alapot hoz létre.[/box]

Hirdetés