Pécs 2020: Ezt akarják hat éven belül

A gazdaság megerősítése, fejlesztése, a zöldebb környezetet segítő beruházások, a munkahelyteremtés. Ezek állnak a 2020-ig tartó EU-s költségvetési ciklus leginkább támogatott témaköreinek fókuszában. Pécsre összesen több mint 30 milliárd forint érkezik.

Merza Péter, az uniós fejlesztéseket koordináló Pécsi Városfejlesztési Nzrt. vezérigazgatója mutatta be szerdán este a városlakóknak és a pécsi közgyűlési képviselőknek, hogy mit tervez megvalósítani a város uniós támogatásokból 2020-ig.

hirdetés

A vezérigazgató elmondta: város 2020-ig tartó fejlesztéseit és projektjeit a munkahelyteremtés, a termelés növelése és az önkormányzat működési költségeinek a csökkentése vezérli. Hozzátette: a pénz hatvan százalékát fordítják majd munkahelyek teremtésére országosan, Pécsen ennél nagyobb arányban tervezik a források ilyen felhasználását.

A jelenlegi tervek szerint jövő tavasszal megjelennek az első pályázati felhívások és ősszel kötik meg az új támogatási szerződéseket, azaz megnyílnak a források az új beruházásokhoz.

Vonzóbbá tennék Pécset a befektetőknek
Vonzóbbá tennék Pécset a befektetőknek

Az uniós milliárdok többek között majd az üzleti infrastruktúra, az önkormányzati gazdaságfejlesztési tevékenységek, a turizmusfejlesztés, gazdaságfejlesztést támogató közlekedésfejlesztés irányába érkeznek majd. Emellett családbarát, munkába állást segítő intézmények, szolgáltatások fejlesztése (óvoda, bölcsőde) is várható, pénz juthat a városi közlekedés javítására. Ide tartozik a közösségi közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúra, közlekedésbiztonság javítása, kerékpárutak fejlesztése. A tervek szerint egy tőkealap is létrejön uniós forrásokból a helyi kis és közepes vállalkozások segítésére egymilliárd forintos kerettel.

Ugyanígy, de kisebb mértékben az önkormányzatok energiahatékonyságának és a megújuló energia-felhasználás arányának növelése, az egészségügy, szociális ellátás javítása, a leromlott városi területek rehabilitációja is a célok között van.

[note]

A konkrét projektek között Merza megemlítette, hogy immár nevesített keret van a Füzes dűlő, a vásártér ipari célú fejlesztésére, s a vásártér áthelyezése is megtörténhet, ha ezzel újabb több száz vagy több ezer munkahely jön létre. Csak az előbbiekre kétmilliárd forint juthat. Hasonló pénz áll rendelkezésre egy új, XXI. századi vásárcsarnok megépítésére és a többi városi piac fejlesztésére. Bár még a költségkeret nem ismert, a Tüskésrét-Mohácsi út környéki mai rozsdaövezetet is felszámolnák, s újra vonzóvá teszik uniós pénzből a vállalkozások számára. Hasonlóan az M60-as sztráda és az autópálya közötti területet is megnyitnák a vállalkozók előtt.[/note]

Az önkormányzat tulajdonában álló épületekre, többek között iskolákra, óvodákra, bölcsődékre, rendelőre is több milliárdot költhet el Pécs, intelligens LED-es közvilágításra, naperőmű létesítésére is jut majd uniós támogatás. A beruházások mind alkalmasak a helyi gazdaság élénkítésére, munkahelyek megteremtésére – mondta Merza.

A fejlesztések érintik majd a belvárost is. A Nick-tömb felújítására, egy belvárosi kreatív pláza létrehozására, egy belvárosi múzeumi központ létrehozására is költeni fognak a tervek szerint, milliárdokat.

[note]

Cél, hogy kevesebb autó járjon Pécs belvárosában, ezért komolyabb keretet használnának fel egy kelet-nyugati buszközlekedési folyosó létrehozására, egy másik forrásból pedig az előző ciklusnál jóval több kerékpárutakat építenének. Egy „tiszta buszpark” létrehozása is szerepel a tervekben a Tüke Busznál. Ez jelentheti biogáz, földgáz vagy elektromos meghajtású járművek beszerzését. Emellett egy nagy falat lesz egy új közösségi közlekedési központ kialakítása a Bajcsy-Zsilinszky utca tengelyében.[/note] [quote]Merza azt mondta: szinte kizárólag gazdaságilag mérhető fejlesztésekben gondolkodtak, a pénz töredékét használják csak olyan fejlesztésekre, amelyek nem járulnak hozzá a munkahelyteremtéshez. Tudni kell, az előző ciklusban Pécsen a legtöbb pénzt a kulturális és köztérfejlesztési beruházásokra ment el a legtöbb uniós pénz, a gazdaság fejlesztésére kis arányban kaptunk forrásokat. Mindez fordul meg teljesen jövő évtől.[/quote]

Őri László alpolgármester azt mondta, a pécsiek azt várják a városvezetéstől, hogy minél több munkahely jöjjön létre, s legyen versenyképesebb Pécs; ez volt Páva Zsolt programjában is, mondta. Szerinte a bemutatott tervek alkalmasak arra, hogy rövid időn belül jelentősen több munkahely jöjjön létre a városban. A közmeghallgatáson érdemi kérdések nem hangoztak el, igaz a közgyűlési teremben főként képviselők és városházi dolgozók ültek, érdeklődőkből alig volt néhány.

Hirdetés