Ezt akarja Páva Zsolt

Telt ház fogadta Páva Zsolt polgármestert, aki a Zsolnay-negyed E78-as termében várta a programbemutatójára az érdeklődőket. A városvezető ismét jelöltként indul a polgármester-választáson, s arról számolt be, milyen intézkedéseket tervez Pécsen győzelme esetén.

hirdetés
Uránia Mozi

Ezen a linken a késő esti óráktól megtekinthető Páva Zsolt teljes beszéde.

[box title=”Ha utál olvasni, csak ezt fussa végig!” box_color=”#f78f2c”]

A legfontosabb elvégzett és folyamatban lévő feladatok Páva Zsolt előadása alapján:

– Pécs 35 milliárdos adósságát lenullázták az elmúlt években a kormány segítségével.
– Elindult a pécsi buszcsere program
– Megszüntették a szocialista érában folyó jutalmazási rendszert a városházán
– Visszaszerezték a vízszolgáltatást, ezzel egy időben csökkentek a rezsiköltségek
– 6.500 munkahely jött létre
– Több milliárd forint értékben újultak meg iskolák, óvodák
– Elkezdődött az állatkert fejlesztése – Több milliárdból újultak meg Pécs egyházi értékei
– Rendszeresen mérik a pécsiek elégedettségét a közszolgáltatások tekintetében, ha kell, változtatnak.

A jövőről ezeket mondta a polgármester:

Fiatalok:

– Folytatják a fiatal vállalkozók elindulását az Önindító Programmal, azaz kedvezményesen kapnak üzlethelyiséget, irodát.
– A következő öt évben 1000 fiatalnak adnak munkát gyakornoki programban a városházán és az önkormányzati cégeknél, később állást is kaphatnak az adott helyen.
– Felújítják a szakiskolákat és fejlesztik a gépipari, villamosipari oktatást.
– Folytatódnak az iskolafelújítások.

Helyi gazdaság:

– Megerősítik a helyi kis- és középvállalkozásokat.
– Létrehozzák a Pécsi Fejlesztési Tőkealapot, amely a banki hiteleknél jobb feltételekkel nyújt forrást munkahelyteremtő intézkedésekhez a pécsi cégeknek.
– Ipari telephelyfejlesztési program indul.
– Elindul a helyben megtermelhető termékek készítésének támogatása.
– Új vásárcsarnok épül Pécsen.
– A gazdaságfejlesztő programok segítségével 5.000 új munkahelyet hoznak létre Pécsen öt éven belül.
– A jelenlegi 60 százalék helyett 80 százalékban mértékben vonnák be a helyi szereplőket a pécsi beruházásokba.
– Folyamatosan, évről évre csökkennek a helyi adók főleg a kispénzűeknek kedvezve. Már jövőre az ideihez hasonlóan újabb 300 millió forinttal több marad a pécsi adófizetők zsebében.
– Megállapodnak a kormánnyal, hogy Pécs legyen hazánk déli kapuja, s világcégek válasszák az ipari parkot.
– A következő években mintegy 40 százalékkal növelnék így Pécs bevételeit.
– Pécs az öt legolcsóbb magyar nagyváros lesz azzal, hogy a közszolgáltatók önköltségi áron adják majd szolgáltatásaikat.

Pécs élhetőbbé tétele:

– A következő öt évben 33 milliárd forint áramlik Pécsre az EU-tól, a pénz a város élhetőbbé válását szolgálja.
– Öt éven belül befejeződik a pécsi buszcsere program. Ennek során 117 új jármű csatlakozik a városi buszparkhoz, miközben a régieket kiselejtezik. A buszok átlagéletkora pár évre csökken.
– 2017-től megindul az elektromos buszok forgalomba állítása.
– 2018-ig a horvát határig vezet az M60-as autópálya, teljes mértékben megvalósul a Pécset elkerülő szakasz.
– Hozzákezdenek a Pécsi Közlekedési Centrum létrehozásához; a tömegközlekedés minden ágát összehangolják egy központi pályaudvaron.
– Új sportközpont épül uszodával, szabadidős szolgáltatásokkal.
– A Pécsi Városligetek Programban 93 ezer négyzetméterrel növelik a városban a zöldterületek méretét.
– Új lámpatestek világítanak Pécsen, amelyek nagyobb biztonságot és megtakarításokat hoznak.
– Folytatják a Távhő Fejlesztési Programot, amely során bővítik és korszerűsítik a hálózatot, hogy kevesebbe kerüljön a fűtés, de melegebb legyen a lakásokban.
– Olyan programot indítanak el, amellyel megtisztul a város a zaklató koldusoktól, egyúttal átalakítják a szociális ellátásokat, elsősorban a szociális bérlakásban élőket érintve.

Egészség, gyógyítás és zöld beruházások:

– Teljesen kiépül az észak-déli és keleti nyugati kerékpáros útvonal.
– Városi napelemparkot hoznak létre, a megtermelt energiával a pécsi önkormányzati intézményeket, egészségügyi intézményeket, iskolákat látják el.
– Menzából Gyermek Vendéglátást alakítanak ki, így nemcsak az étel lesz egészséges és finom, de a környezet is világszínvonalú.
– Pécs megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet, amely példátlan forrásokat hozhat magával, munkahelyeket teremt majd.

Rend és biztonság:

– Még több rendőr Pécsre vezénylését kéri a város.
– Növelik a térfigyelő kamerák számát.
– Mobilos jelzőrendszeres szolgálat indul, amellyel riaszthatjuk a rendőrt egy gombnyomással.

Szabadidő és kultúra:

– Élmény- és szabadidőpark épül Tüskésréten egy-másfél éven belül.
– Szabadtéri sportpályák épülnek pécsi gyerekek számára.
– Felújítják a pécsi jégpályát.
– Megindítják egy pécsi aquapark előkészítését.
– Befejeződik a pécsi állatkert milliárdos fejlesztése, az modern vadasparkká válik.
– Újra kinyit, s a legnagyobb sikerfilmeket adja az Uránia mozi, akár 3D-ben is.
– Misina Program indul: megújul a tv-torony környezete, épül egy gyermek- és felnőtt játszótér, erdei biciklis dowhill-pályát hoznak létre, jégpályát terveznek a tv-torony mellé.
– Belvárosi Múzeumi Központ jön létre a főtéren – néprajz, természettudomány, régészet egy helyen.
– Titkos belvárosi kerteket tesznek átjárhatóvá.
– Kulturális helyszínné válik a megújuló Balokány, a Barbakán környéke és a Sétatér.
– További fesztiválok születnek, közel 150 saját szervezésű rendezvény lesz a jövőben.[/box]

Korábban írtuk – online tudósítás folyamatosan frissítve

Frissítve (18:04) – Még több rendőr, még nagyobb biztonság

Páva azt mondta, mindent meg kell tenni, hogy még biztonságosabbá váljon a város, ezért még több rendőr Pécsre vezénylését kérik a következő időszakban a belügyminisztertől. Növelik a térfigyelő kamerák számát és egy, hazánkban itt debütáló mobilos jelzőrendszeres szolgálat indul, amellyel riaszthatjuk a rendőrt egy gombnyomással

Szabadidő és kultúra: építkezés

A fideszes városvezető kitért arra, hogy tovább fogják erősíteni a rekreációs lehetőségek tárházát, ezért élmény- és szabadidőpark épül Tüskésréten egy, másfél éven belül, szabadtéri pályák épülnek pécsi gyerekek számára, felújítják a pécsi jégpályát és megindítják egy pécsi aquapark előkészítését.

DSC_0089

Azt mondta, befejeződik a pécsi állatkert milliárdos fejlesztése, az modern vadasparkká válik, egyútt újra kinyit, s a legnagyobb sikerfilmeket adja az Uránia mozi, akár 3D-ben is. Elindul a Misina Program, amelynek során megújul a tv-torony környezete, épül egy gyermek- és felnőtt játszótér, erdei biciklis downhill-pályát építenek, s jégpálya létesül a tv-torony mellett.

A kultúra területén újdonság, hogy egy Belvárosi Múzeumi Központ jön létre a főtéren – néprajz, természettudomány, régészet lesz itt egy helyen. Hozzátette: kulturális helyszínné válik a megújuló Balokány, a Barbakán környéke és a Sétatér, ezzel együtt további fesztiválok születnek, közel 150 saját szervezésű rendezvény lesz a városban – mondta el zárásként a polgármester.

Frissítve (17:58) – Egészségügy, zöld út és szociális kérdések

Páva szerint tovább folytatja megválasztása esetén az egészségügyi beruházásokat a városban, rendbe hozzák a rendelőket, növelni fogják a házi segítségnyújtó készülékek számát, a fogyatékkal élők boldogulását minden szóba jöhető intézkedéssel segítik.

Kijelentette, hogy városi napelemparkot hoznak létre, s a megtermelt energiával a pécsi önkormányzati intézményeket, egészségügyi szolgáltatókat, iskolákat látják el. Pécs megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet, amely példátlan forrásokat hozhat magával, munkahelyeket teremt majd.

Frissítve (17:57) – Élhetőbb város

Kijelentette, hogy több olyan fejlesztés, beruházás, intézkedés is indul, amelyek az élhetőbb Pécset szolgálják. Kiemelte: egy teljesen új sportközpont épül uszodával, szabadidős szolgáltatásokkal a Füzes dűlőnél, Kertváros mellett a tervek szerint. A Pécsi Városligetek Programban 93 ezer négyzetméterrel növelik a városban a zöldterületek méretét, olyan területeket vonnak be, amelyeket ma beton, aszfalt fed.

DSC_0097

Hamarosan mindenütt a városban új lámpatestek világítanak, amelyek nagyobb biztonságot és megtakarításokat hoznak. Folytatják a Távhő Fejlesztési Programot, amely során bővítik és korszerűsítik a hálózatot, hogy kevesebbe kerüljön a fűtés, de melegebb legyen a lakásokban. Olyan programot indítanak el, amellyel megtisztul a város a zaklató koldusoktól, egyúttal átalakítják a szociális ellátásokat, elsősorban a szociális bérlakásban élőket érintve.

A jővőben teljesen ki fog épülni az a kerékpáros hálózat, amely ma csak részben van meg a keleti-nyugati, déli-északi tengelyen.

Frissítve (17:50) – Csökkenő helyi adók

A városvezető hangsúlyozta, ahogy eddig is, ezután is a cél, hogy folyamatosan, évről évre csökkentik a helyi adók főleg a kispénzűeknek kedvezve. Már jövőre az ideihez hasonlóan újabb 300 millió forinttal több marad a pécsi adófizetők zsebében. „Biztos, hogy a kis lakásban élők, a nagycsaládosok, az idősek további kedvezményeket kapnak – mondta.

EU-s pénzek: 33 milliárd érkezik Pécsre

Páva kijelentette: a következő hét évben 33 milliárd forint fog Pécsre érkezni; a pénz a város élhetőbbé válását szolgálja. Hozzátette: megállapodnak a kormánnyal, hogy pécs legyen hazánk déli kapuja, s világcégek válasszák az ipari parkot. Azt mondta, hogy a következő években mintegy 40 százalékkal növelnék így Pécs bevételeit, ezzel egy időben pedig Pécs az öt legolcsóbb magyar nagyváros lesz azzal, hogy a közszolgáltatók önköltségi áron adják majd szolgáltatásaikat.

DSC_0068

Új buszok: folytatás jön

A városvezető azt mondta, azon dolgoznak, hogy öt éven belül befejeződjön a pécsi buszcsere program. Ennek során 117 új jármű csatlakozik a városi buszparkhoz, miközben a régieket kiselejtezik. A buszok átlagéletkora pár évre csökken. Szintén a közlekedést segíti, hogy 2017-től megindul az elektromos buszok forgalomba állítása, 2018-ig pedig a horvát határig vezet az M60-as autópálya, teljes mértékben megvalósul a Pécset elkerülő szakasz. Elmondta, hogy hozzákezdenek a Pécsi Közlekedési Centrum létrehozásához; a tömegközlekedés minden ágát összehangolják egy központi pályaudvaron.

Frissítve (17:44) – A jövő – programismertetés

Fiatalokat hoznak helyzetbe

Páva azt mondta, Pécs jövője a fiatalságban van, azok helyben tartása a legfontosabb. Ezért folytatják az Önindító Programot, amely a kezdő, fiatal vállalkozókat segítik például kedvező bérleti díjakkal. Ezer fiatalnak biztosítanak munkát a városházán és a város cégeinél az következő öt évben. A cél, hogy ők gyakornoki munkájuk után állást is kapjanak. A gépipari és a villamosipari oktatást fejlesztik, az ezzel foglalkozó iskolákat felújítják.

Páva Zsolt

Erősebb pécsi gazdaságot akarnak

A polgármester kijelentette: megerősítik a helyi kis- és középvállalkozásokat oly módon, hogy létrehozzák a Pécsi Fejlesztési Tőkealapot, amely a banki hiteleknél jobb feltételekkel nyújt forrást munkahelyteremtő intézkedésekhez a pécsi cégeknek. Elindul egy ipari telephelyfejlesztési program, amely a befektetőket segíti, miközben elindul a helyben megtermelhető termékek készítésének támogatása.

Egy új vásárcsarnok megépítését is kilátásba helyezte a polgármester, hogy a mainál megfelelőbb körülmények között vásárolhassanak a pécsiek.

A gazdaságfejlesztő programok segítségével 5.000 új munkahelyet hoznak létre Pécsen, mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi 60 százalék helyett 20 százalékkal nagyobb mértékben vonnák be a helyi szereplőket a pécsi beruházásokba.

Frissítve (17:31)

Az intézkedésekről azt mondta, leállították a jutalmazásokat, a romokból építették újjá a pécsi tömegközlekedést, elindult a pécsi buszcsere program, visszaszerezték a vízszolgáltatást, ezzel egy időben csökkentek a rezsiköltségek. Olyan dolgokra is tellett, amelyekre korábban nem, így el tudták kezdeni a pécsi iskolák, óvodák felújítását, erősítették a közbiztonságot, eddig soha nem látott egészségügyi fejlesztések jöttek létre.

Beszámolt arról, hogy Pécsen az utóbbi négy évben 6500 új munkahely jött létre annak köszönhetően, hogy új beruházások történtek a városban. Ez a szám, tette hozzá, a jövőben az ipari park benépesedésével tovább fog nőni.

Kitért arra, hogy a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektettek a közterületekre, azok gondozására és a közbiztonság jobbá tételére is.

Frissítve (17:21)

Páva Zsolt egy visszapillantással kezdte beszédét. Mint mondta, több átvilágítást is tartottak 2009-es megválasztása óta. Ekkor derült fény arra, hogy a város minden tekintetben rosszul működik, nem hatékonyak az gazdasági társaságai, haveri körök kaptak vezető pozíciót, az önkormányzat vagyontárgyait értékesítették a szocialista városvezetések alatt, romokban volt a tömegközlekedés, minden szinten pazarlás volt tetten érhető. Hullottak a csontvázak a szekrényekből, mondta, aminek következtében több mint száz eljárás, köztük rengeteg büntetőeljárás indult.

Frissítve (17:14)

Több száz fő várta a polgármestert, aki immár negyedszer indul a polgármester posztért Pécsen. A városvezető egy rövid értékeléssel vezeti fel programját, amelyben arra is kitér, honnan indult 2009-ben az időközi választáson, majd a Fidesz elsöprő sikerét hozó 2010-es önkormányzati választásokon.

A programismertetőt Szojkovics Éva önkormányzati képviselő vezette fel. Mint mondta, a választás tétje Pécs jövője, hiszen a múlt nehézségein túl vagyunk, s Pécs elindulhat a fejlődés útján, ugyanis a város stabilan működik, kilábalt az adósságcsapdából, folytatódhat az elmúlt években megkezdett építkezés.

Páva Zsolt előtt Bódis József, a PTE rektora szólt arról, hogy reménykedik benne: folytatódik a város és Pécs legnagyobb foglalkoztatójának, az egyetemnek az együttműködése. Kiemelte: a PTE nem létezhet a város, a város az egyetem nélkül.

IDE KATTINTVA LETÖLTHETI PÁVA PROGRAMISMERTETŐ KIADVÁNYÁT PDF FORMÁTUMBAN.

hirdetés
Uránia Mozi